Hlavní obsah

Kontroly na Hradě padly. Na excesy, jako rudé trenky, jsme ale připraveni, říká Mynář

Foto: Profimedia.cz

Otevřený Pražský hrad? Rozhovor s vedoucím Kanceláře prezidenta republiky.

Reklama

Pražský hrad po 4 letech dočasně zruší plošné kontroly turistů. Budou jen namátkové. Znovu otevírá v pondělí. O bezpečnosti, ale i o čínském dopisu Jaroslavu Kuberovi jsme mluvili s kancléřem Vratislavem Mynářem.

Článek

Nestíháte číst? Poslechněte si audioverzi rozhovoru.

Proč se Hrad rozhodl po čtyřech letech zrušit plošné vstupní kontroly?

Je to dáno situací všude v Evropě a troufám si říct i ve světě. Souvisí to s epidemií a s částečně uzavřenými hranicemi. Proto jsme se rozhodli otevřít Pražský hrad poněkud volnějším režimem. Byť doporučení bezpečnostní skupiny nejsou tak striktní a tak jednoznačná, chceme zpřístupnit Pražský hrad zvláště českým občanům.

Takže až se hranice opět naplno otevřou, tak plošné kontroly zavedete zpátky?

Já bych to takhle nedefinoval. Zůstaňme u toho, že si děláme analýzu. Společně s bezpečnostní skupinou se budeme snažit vyhodnotit kroky, které provedeme. A nemělo by znamenat, že bychom se v případě otevření schengenského prostoru naplno museli ke kontrolám vracet. Mým přáním by bylo, pokud mi to bezpečnostní služby a bezpečnostní skupina posvětí, aby omezení byla co nejmírnější.

Bezpečnostní rámy na Hradě vyrostly v roce 2016, po teroristických útocích ve Francii. Takže ta hrozba, kvůli které jste kontroly zavedli, už v současné chvíli neexistuje?

To v žádném případě. Samozřejmě bezpečnostní složky a policie dále upozorňují na to, že Pražský hrad patří k těm nejvíce ohroženým měkkým cílům. Tohle rozhodnutí jsem udělal po konzultaci s panem prezidentem. Aniž bychom si mysleli, že už bezpečnostní rizika ve světě pominula. Takhle to není.

Bylo to výslovně na přání pana prezidenta?

Není to na přání pana prezidenta. Já jsem to s panem prezidentem konzultoval jako jistou alternativu, nebo nápad.

Takže to byl váš nápad?

Je to společný nápad, můj a bezpečnostní skupiny, se kterou se pravidelně radím a konzultuji.

Na excesy, jako byly rudé trenky, jsme připravení

Bezpečnostní rámy na Hradě vyrostly také krátce poté, co umělecká skupina Ztohoven vyvěsila na Hrad proslavené rudé trenky. Dalších trenek už se Hrad nebojí?

Já bych je nenazýval proslavené, podle mého to byla spíš vulgarita než recese. Bát se, nebo nebát, to není správná otázka. Pražský hrad je natolik významnou památkou, že by si tyhle rádoby vtípky měli všichni odpustit. A troufám si říct, že na podobné excesy už jsme daleko připravenější, než tomu bylo tenkrát.

A jak jste připravení?

Na to nebudu upozorňovat, protože nechci dávat do rukou zbraň těm, kteří by nás tímto způsobem chtěli zkoušet. Ale věřím, že policie včetně Hradní stráže je na to daleko lépe připravena, než když k tomu došlo.

Co ta opatření přinesla? Odvrátili policisté a bezpečnostní složky díky nim nějaké nebezpečí?

Takhle… Není to o reálném nebezpečí. I když se díky nim podařilo najít zbraně typu nožů - a nejenom osobních a kapesních - ale i některé „zajímavosti“. Ale my pravidelně poptáváme všechny bezpečnostní služby a samozřejmě policii s dotazem, jestli jejich doporučení trvá a jestli jsou bezpečnostní opatření na Pražském hradě nutná. A pravidelně každý kvartál nebo půl roku se mi dostává odpovědi, že ano, že Pražský hrad může být významným terčem teroristického útoku jako měkký terč. To není výmysl ani pana prezidenta Zemana, ani kancléře Mynáře, ani nikoho na Pražském hradě. My jen naplňujeme doporučení, která nám bezpečnostní složky a služby dávají.

Takže není ani výhledově pravděpodobné, že byste bezpečnostní rámy úplně odstranili?

Na to teď neumím odpovědět. My počítáme s tím, že 25. května - jako všechny kulturní památky - otevíráme veřejnosti Pražský hrad. Budou namátkové kontroly, nebude nutné dělat osobní kontroly u všech. Ale když někdo půjde s velkým zavazadlem, neznamená to, že ho policie třeba nevyzve, aby do něj nechal nahlédnout. Neznamená to, že žádné kontroly nebudou.

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg řekl: „Pražský hrad je uzavřenější než za Gustáva Husáka.“ A dodal, že jeho uzavření je jednou ze ztracených svobod nabytých po roce 89. Je Hrad uzavřenější než za Husáka?

Určitě není. Já samozřejmě nechci komentovat pana Schwarzenberga, který si také vyzkoušel pozici kancléře. Znovu říkám, to, že jsou bezpečnostní opatření…

Právě proto to asi říká, má s pohybem po Pražském hradě jako kancléř jinou zkušenost než vy.

V době, kdy byl Schwarzenberg kancléřem prezidenta republiky, tak nevím, jestli existoval tak agresivní Islámský stát, a nevím, jestli byly teroristické útoky ve všech evropských městech. Dívejme se na to z pozice situace, která nastala. My i přesto, že jsou bezpečnostní opatření typu policejní kontroly a bezpečnostní rámy, tak provádíme významné exkurze skupin, škol, zájezdů zdarma do míst, kam se na Pražském hradě normálně lidé nedostanou. Do bývalého Masarykova bytu, do Masarykovy pracovny. Jenom za loňský rok bylo těchto návštěvníků minimálně na 20 tisíc. Takže není pravdou, že by byl Hrad uzavřenější než za Husáka.

Čínský dopis Kuberovi? Fraška

Neřeší se jen bariéry na Pražské hradě, ale také bariéry mezi Senátem a Hradem. Vyjasnit nesrovnalosti kolem dopisu čínské ambasády svému předchůdci Jaroslavu Kuberovi se předseda Senátu Miloš Vystrčil snažil na schůzce s prezidentem republiky Milošem Zemanem. Odcházel nespokojený, znamená to, že pan prezident nedokázal panu Vystrčilovi vysvětlit okolnosti vzniku dopisu té čínské ambasády?

Tak vzhledem k tomu, že jste zvolila téma bezpečnostní opatření a otevírání Pražského hradu, tak nevím, jestli vám mám odpovídat na tuhle otázku.

Pokuste se prosím.

Beru to jako takový drobný podraz ze Seznam Zpráv, což samozřejmě není poprvé.

Je to aktuální téma, ta schůzka byla včera. Proto se na ni ptám.

Dobře. Nevím, jestli byl uspokojen, nebo nebyl uspokojen, to je asi otázka na pana předsedu Senátu. Já jsem u toho jednání nebyl. Panu prezidentovi jsem poskytl veškeré informace, o které mě před tou schůzkou žádal. A pan prezident to považuje poněkolikáté za naprosto vyřízenou věc. Já, z mého úřednického hlediska, jsem k tomu dal své vyjádření formou jak videa, tak prohlášení za Kancelář prezidenta republiky. A mně už přijde docela trapné se bavit o něčem, co dokáže politickou scénou, protože si to někteří přejí, cloumat asi měsíc. Vůbec tomu nerozumím. A začíná to být takové trošku komediálně úsměvné.

Takže myslíte, že kolem čínského dopisu je už vše vysvětleno?

Samozřejmě, několikrát.

A proč ten dopis čínské ambasády nesměřoval rovnou do Senátu, ale na podatelnu Pražského hradu? To už vysvětleno bylo?

Paní redaktorko, to asi není otázka na mě. To je otázka na toho, kdo ten dopis vypravoval, proč se na to ptáte mě?

Protože Deník N uvedl, že jste si ten dopis vyžádal přímo vy.

Znovu opakuji, že z bezpečnostního tématu Pražského hradu jsme trošku uhnuli. Nevím, jak moc aktuální to pro vás je. Mně je úplně jedno, co píše ten lživý Deník N. Já jsem Deník N vyzval k omluvě anebo k tomu, aby předložil důkazy svého tvrzení. Samozřejmě jak znám Deník N, neudělá ani jedno. Ani se neomluví, ani neřekne své zdroje, protože žádné neexistují. A protože je to nesmysl. Pokud se mě ptáte, proč čínská ambasáda neposlala dopis přímo na Senát, jestli ho chtěla směřovat na Senát, tak je to asi otázka na čínskou ambasádu a ne na mě. Já říkám, Kancelář prezidenta republiky ani Vratislav Mynář si žádný takový dokument nevyžádali.

Nový šéf Senátu Miloš Vystrčil uvažuje nad tím, že pojede na Tchaj-wan, stejně jako to chtěl jeho předchůdce Jaroslav Kubera. Dokonce řekl, že je to „reálnější a reálnější“, na protest proti tomu, jak se Čína snaží zasahovat do vnitřních věcí Česka. Je pravděpodobné, že mu teď také budou chodit nějaké dopisy?

Jak já to mám vědět, to se musíte opět zeptat na čínské ambasádě. Já nevím, já nejsem ani pan Vystrčil, já žádné cesty na Tchaj-wan nikomu nedoporučuji ani nevymlouvám. Já jenom vím, že nejvyšší ústavní činitelé na své schůzce, která proběhla v říjnu loňského roku, stejně tak, jestli se nemýlím, v únoru letošního roku, všichni jednomyslně v počtu 7 nebo 8 lidí nedoporučovali cestu na Tchaj-wan. Komukoliv. Je to v rozporu s vládním prohlášením i se stanoviskem vlády, v rozporu s uznávání politiky jedné Číny.

Reklama

Doporučované