Hlavní obsah
Online

V Karlovarském kraji už došla lůžka JIP pro covid

Foto: Getty Images

Snímek je ilustrační.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku i ve světě sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět:

- ČR: V Karlovarském kraji podle dat Ministerstva zdravotnictví o kapacitách nemocnic nejsou žádná volná lůžka intenzivní péče pro pacienty s covidem-19, pro ostatní zbývá deset z původních 78. Jak uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy primář chebské nemocniční interny: „Musíme už vybírat, kdo má větší šanci přežít.“

- ČR: Zjednodušené reprodukční číslo se v pátek ve srovnání se čtvrtkem mírně zvýšilo z 1,11 na 1,2.

- Svět: Kvůli vysokému výskytu koronavirových infekcí v Česku a na Slovensku obnovilo Rakousko od páteční půlnoci kontroly na hranicích s oběma zeměmi. Menší přechody jsou uzavřeny.

- Svět: Británie má již přes 80 tisíc mrtvých s covidem-19. V sobotu oznámil Buckinghamský palác, že naočkovat se nechala britská královna Alžběta II. a její manžel princ Philip. Oba dva jsou v rizikové skupině: oběma je přes 90 let. Příští týden si ve Vatikánu hodlá nechat aplikovat vakcínu i papež František.

  • Německo hlásí přes 40 tisíc mrtvých s covidem, hodnota R vyskočila

    Sobotní data z Německa: novým koronavirem se nakazilo dalších 22 260 osob. Počet lidí, kteří měli pozitivní test, se tak od začátku pandemie zvýšil na 1 906 605, píše na webu Focus. S nákazou zemřelo od vypuknutí pandemie přes 40 tisíc lidí, přesně 40 460, přičemž o více než tisíc úmrtí toto číslo vzrostlo jen za poslední čtyři dny.

    Hodnota reprodukčního čísla v Německu prudce poskočila z 1,15 na 1,46. „Ve čtvrtek byla hodnota stále 0,77. Tyto velké skoky naznačují, že se zdravotnictví stále potýká s vlnou po vánočních svátcích,“ píše Focus.

  • Írán bude na vývoji vakcíny proti covidu-19 spolupracovat s Kubou

    Írán, jehož nejvyšší duchovní ajatolláh Alí Chameneí v pátek zakázal místní vládě dovážet vakcíny proti covidu-19 z Británie a USA, bude testovat očkovací látku vyvinutou kubánskými vědci. Havana podle agentury Reuters oznámila, že s Teheránem podepsala dohodu o spolupráci. Írán, který je na Blízkém východě nejpostiženějším státem v této pandemii, přitom podle agentury Reuters testuje od minulého měsíce i vlastní vakcínu proti covidu-19.

    Kuba provádí klinické studie několika svých očkovacích látek proti této nemoci a v Íránu bude pokračovat v testování vakcíny nazvané Soberana 02, u níž ukončila druhou fázi zkoušek.

  • Ministerstvo: Nemocnice návštěvy umožnit mohou, ale nemusí

    Návštěvy v nemocnicích, které je od pondělí znovu možné povolit, vládou přijaté krizové opatření nemocnicím umožňuje, ale nenařizuje. Na dotaz ČTK to uvedla mluvčí Ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

    Znovuzavedení návštěv v nemocnicích, byť za přísnějších podmínek, kritizoval předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS). O zrušení žádal ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) a premiéra Andreje Babiše (ANO).

    Od pondělí jsou za přesně definovaných podmínek povoleny návštěvy v nemocnicích a dalších zdravotnických zařízeních, protože dlouhodobá nemožnost kontaktu s blízkými osobami může přispívat ke zhoršení zdravotního stavu nemocných," uvedla Peterová. Podmínkou je použití respirátoru třídy FFP2. Pokud zdravotnické zařízení ze závažných důvodů nemůže dodržet nebo kontrolovat, může povolení návštěv odložit.

  • V Karlovarském kraji došla lůžka JIP pro covid, pomohou jiné kraje

    V Karlovarském kraji podle dat Ministerstva zdravotnictví o kapacitách nemocnic nejsou žádná volná lůžka intenzivní péče pro pacienty s covidem-19, pro ostatní zbývá deset z původních 78. Lůžek s kyslíkem je pro nakažené 19 z původních 589.

    Poslanec za Karlovarský kraj Petr Třešňák (Piráti) ministerstvo vyzval, aby oslovilo Sasko a Bavorsko. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na to reagoval tím, že není problém převážet pacienty mezi kraji. Naposledy se to stalo v pátek.

  • Británie má již přes 80 tisíc mrtvých s covidem-19

    Británie eviduje už více než 80 tisíc mrtvých s nemocí covid-19, za poslední čtyři dny bylo obětí pokaždé více než 1000.

  • Celkový počet nakažených překonal v Británii 3 miliony

    Ve Velké Británii se od začátku pandemie nakazily 3 miliony lidí. Informaci přinesla agentura AFP s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví.

  • Video: Agentura AFP točila v českých nemocnicích

    Agentura AFP v sobotu informovala o českých studentech medicíny, kteří dobrovolně pomáhají v českých nemocnicích.

  • Papež František se nechá naočkovat

    Papež František oznámil, že se příští týden nechá naočkovat proti koronaviru. Informovala o tom agentura AFP. Odmítání vakcíny považuje za „sebevražedné popírání“.

  • Ambulantní lékaři chtějí být v první vlně očkování

    Ambulantní lékaři chtějí být v první vlně očkování proti covidu-19. V otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, oslovili ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO). Podle současné verze vakcinační strategie mají přednost zdravotníci pečující přímo o nakažené na covidových odděleních a senioři nad 80 let. Na některých očkovacích místech s očkováním širších skupin lékařů už začali. Televize Prima v pátek uvedla, že ministr pokynem jejich vakcinaci zastavil. Vyjádření ministerstva ČTK zjišťuje. Na Twitteru ministr obecně napsal, že zdravotníci mají jasnou prioritu.

  • Královna Alžběta II. a princ Philip se nechali naočkovat

    Anglická královna Alžběta II. a její manžel princ Philip se nechali naočkovat proti koronaviru. Jsou v rizikové skupině: královně je 94 let a princovi 99.

  • Některá horská střediska v ČR zaplnili turisté

    Horská střediska v Česku v sobotu zaplnili turisté, pod jejichž náporem na některých místech zkolabovala doprava. Policisté kvůli tomu dopoledne uzavřeli všechny příjezdové silnice do Bedřichova na Jablonecku a silnici třetí třídy na Pustevny v Beskydech. Rychle se dnes zaplnila parkoviště také v zimních areálech Krkonoš a Orlických hor nebo Šumavy.

    Aktuální opatření proti šíření koronaviru zakazují provoz lyžařských vleků, lidé proto do hor zamířili se sáňkami nebo vyrazili na túry či běžky.

  • Macronova manželka měla koncem prosince pozitivní test na covid

    Manželka francouzského prezidenta Brigitte Macronová měla koncem prosince pozitivní test na covid-19. Už je ale negativní a začala znovu pracovat. Informace francouzských rozhlasových stanic Europe 1 a France Info potvrdilo podle listu Le Figaro okolí francouzské první dámy. V polovině prosince byla koronavirová nákaza prokázána u francouzského prezidenta, který se pak izoloval v prezidentské rezidenci ve Versailles.

    Podle Europe 1 vyšel první dámě pozitivní test na Štědrý den na dovolené v prezidentské přímořské rezidenci Brégançon. Neměla prý vážnější příznaky a následné testy 30. a 31 prosince už byly negativní.

  • Indie zahájí 16. ledna očkování proti covidu-19

    Indie zahájí 16. ledna očkování proti covidu-19. V zemi, která má 1,35 miliardy obyvatel, dostane vakcínu jako první 30 milionů pracovníků ve zdravotnictví, informovala s odvoláním na prohlášení vlády agentura Reuters. Premiér Naréndra Módí současně ujistil, že Dillí hodlá nadále vyvážet léky a vakcíny do zahraničí.

    Indie, která registruje po Spojených státech nejvyšší počet nakažených na světě, schválila začátkem roku dvě vlastní vakcíny proti covidu-19. Vyrábí ale i očkovací preparáty zahraničních společností a celkově je největším producentem vakcín na světě.

    Chystaný vakcinační program bude podle Módího největší na světě a předpokládá, že do července bude v Indii naočkováno 300 milionů osob.

  • Babiš: Očkování musím mít pod kontrolou já sám

    Premiér Andrej Babiš potvrdil, že to bude on sám, kdo bude řídit očkování v Česku. Chce kontrolovat nemocnice, jestli spotřebují všechnu očkovací látku, a také popohánět EU, aby šly dodávky rychleji.

    Podle informací Seznam Zpráv v posledních dnech v rámci své koordinační činnosti obvolává premiér ředitele nemocnic, kteří mu každý den musí hlásit, kolik vakcíny spotřebovali.

  • Úřady v USA vyšetřují smrt lékaře po očkování proti covidu-19

    Americké úřady vyšetřují smrt floridského lékaře, který zemřel zhruba dva týdny po očkování vakcínou společností Pfizer proti nemoci covid-19 způsobované koronavirovou nákazou. Uvedla to televize ABC na svém webu. Zatím není jasné, zda smrt souvisí s očkováním, upozornil list USA Today. Společnost Pfizer v prohlášení uvedla, že ví o tomto úmrtí a aktivně se podílí na jeho objasnění, ale nedomnívá se, že by přímo souviselo s vakcínou, kterou vyvinula spolu se společností BioNTech a kterou byl muž očkován.

  • Tokio nadále hlásí více než 2000 nových případů nákazy

    Tokio oznámilo 2268 nových případů nákazy koronavirem za uplynulý den. Denní přírůstek nově potvrzených případů nákazy zůstává v japonském hlavním městě třetí den po sobě nad 2000, uvedla agentura Reuters s odvoláním na japonskou televizi.

    Japonská vláda se ve čtvrtek rozhodla vyhlásit od pátku v metropoli a třech sousedních prefekturách stav nouze ve snaze zastavit nárůst infekcí v metropolitní oblasti; nařízení platí až do 7. února. Hlavní opatření spočívá v uzavření barů od osmé večer, odkdy také lidé nemají vycházet ven.

    O vyhlášení stavu nouze požádaly také úřady v prefekturách Ósaka, Kjóto a Hjógo, uvedla agentura AP. Japonsko v poslední době zaznamenalo denní přírůstky nově potvrzených případů nákazy koronavirem přesahující 7000. Celkem se ve 126milionové zemi nakazilo přes 270 000 lidí, z nichž více než 3900 zemřelo.

  • Čína poskytne lidem vakcíny zdarma

    Čína poskytne obyvatelům vakcíny proti koronaviru zdarma, jakmile budou široké veřejnosti dostupné. V sobotu to uvedla agentura Reuters. Úředník Národní komise pro zdraví Čeng Čung-wej uvedl, že přestože na výrobu a přepravu vakcín jsou vynakládány prostředky, jednotlivcům vakcíny Čína poskytne zdarma.

    „Naši lidé za vakcínu nezaplatí ani cent,“ řekl Čeng Čung-wej na tiskové akci v Pekingu.

    Čína má první vakcínu na covid-19 schválenou pro použití u široké veřejnosti, očkovací látka od státem vlastněné společnosti Sinopharm získala mimořádné povolení v prosinci.

  • Rusko hlásí 23 309 nových případů a 470 úmrtí

    Rusko oznámilo 23 309 nových případů nákazy koronavirem a 470 úmrtí za uplynulých 24 hodin. O den dříve to bylo 23 652 případů a 454 mrtvých, uvedly tiskové agentury s odvoláním na operativní štáb. V zemi s přibližně 146 miliony obyvatel se od začátku pandemie nakazilo téměř 3,4 milionu lidí, z nichž 60 911 zemřelo.

    Rusko je z hlediska celkového počtu nakažených čtvrtou nejvíce postiženou zemí světa po Spojených státech, Indii a Brazílii. Nejhorší zůstává situace v Moskvě, kde přibylo 4900 nově potvrzených případů nákazy, a v Petrohradu, který registruje 3006 nových případů za poslední den.

Reklama

Hlavní zprávy