Hlavní obsah

Kontroly odhalily enterobakterie ve zmrzlinách. Mohou vyvolat střevní potíže

Jak dopadly kontroly stravovacích zařízení a potravin Hygienické stanice hlavního města Prahy? Rozhovor se šéfkou odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Zdeňkou Shumovou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Červencové kontroly potravin, které prováděla Hygienická stanice hlavního města Prahy, prozradily, že v některých zmrzlinách číhají enterobakterie. Mohou vyvolat střevní potíže. Kontroly se zaměřily také na hygienu stánků s občerstvením na koupalištích či festivalech.

Článek

Hygienická stanice hlavního města Prahy v červenci prověřovala ledové tříště a zmrzliny. Nenašla v nich salmonelu ani listérie, ale v mnoha případech enterobakterie.

„To je velká skupina bakterií. Množství těchto bakterií určuje, jaká je hygiena při výrobě. Je to takový indikátor výroby, který stanoví, zda by mohla být další rizika. Pokud je překročena limitní hodnota, vyplývají z toho zdravotní rizika,“ vysvětluje šéfka odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání pražské stanice Zdeňka Shumová.

Enterobakterie nalezli hygienici ve strojích na výrobu zmrzlin nebo tříští. Ty musely prodejci důkladně vyčistit a dokázat, že už je vše v pořádku.

Salmonela

Ředitelka Shumová má za to, že se dnes při nákupu zmrzlin nemusí zákazník obávat salmonely, tyto případy se v poslední letech prakticky nevyskytují. Zdrojem je však velmi často maso, které může být salmonelou kontaminováno.

„Maso podléhá tepelné úpravě. Tedy pokud maso tepelně upravíme, není důvod k onemocnění. Stejně tak musíme s masem dobře nakládat a nekrájet ho třeba na stejném prkénku jako zeleninu,“ říká Zdeňka Shumová.

Výsledky kontrol stravovacích zařízení:

V červenci proběhlo 200 kontrol stravovacích zařízení, při nichž bylo odebráno více než 100 vzorků.

„Všechny výsledky vzorků, které máme k dispozici, vyhověly hygienickým limitům a nebyl tam žádný problém. Ve 32 provozovnách byly zjištěny závady. Většinou se jednalo o zásady porušení hygieny, prostory nebyly v čistotě. Například byly špinavé lednice, trouby a grily,“ říká Shumová.

Podle odborníků se situace rok od roku lepší. Velkou roli hrají také zákazníci, kteří sledují, jestli je podnik čistý, zda vše probíhá podle nastavených pravidel.

Kontroly se dále v červenci zaměřily na provoz sezónních zařízení, jakými jsou stánky na festivalech, v zoo nebo také na koupalištích. Také tady dopadla většina kontrol dobře. Menší závady byly zjištěny ve skladování – ať už šlo o nedostatečnou kapacitu chladicího zařízení nebo případy, kdy provozovatel skladoval potraviny přímo na prodejní ploše. Tam přitom hrozí riziko kontaminace potravin hmyzem či jejich znehodnocení horkem.

Podrobnosti v úvodním rozhovoru. Interview je součástí pořadu Letní ráno, který vysílá Televize Seznam celé prázdniny každý všední den od 8 do 10 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Doporučované