Hlavní obsah

Kontroly ve firmách Deza a Energoaqua pokračují

Foto: Ondřej Kašpar

Výlov mrtvých ryb v Bečvě, jejich množství přesáhlo 40 tun.

Reklama

Kontroly Krajského úřadu Zlínského kraje ve společnostech Deza a Energoaqua ještě oficiálně neskončily. Kraj je v souvislosti se zářijovou otravou řeky Bečvy zahájil loni na podzim.

Článek

Na pondělním zasedání krajského zastupitelstva řekl hejtman Radim Holiš (ANO), že jakmile to bude možné, chce kraj výsledek kontrol zveřejnit. Řízení nejsou veřejná, ještě nejsou ukončená, uvedla vedoucí krajského odboru stavebního řádu a životního prostředí Alena Miklová.

Ve valašskomeziříčské chemičce Deza, která je součástí holdingu Agrofert, se kraj zabývá přezkumem podmínek integrovaného povolení pro vypouštění odpadních vod. Podle Miklové už byl přezkum v Deze ukončen, protokol má několik stránek závěrů. „Ze zákona jsme povinni to na 15 dní poskytnout druhé straně, aby se k tomu vyjádřila. Z těchto závěrů plyne, že se pustíme do aktualizace integrovaného povolení,“ uvedla Miklová. Výsledky přezkumu podle ní krajský úřad poskytne policii a České inspekci životního prostředí (ČIŽP).

Ve společnosti Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm se podle Miklové kraj zabývá kontrolní a povolovací činností na základě vodního zákona. „Jsou tam některé zastaralé technologie na čistírně odpadních vod,“ uvedla Miklová. Současné řízení je podle ní šancí, že povede k technickým úpravám. Zároveň je podle ní zapotřebí přehodnotit limity pro vypouštění odpadních vod s obsahem zvláště nebezpečných nebo nebezpečných látek. „Řízení je přerušené až do konce dubna,“ doplnila Miklová.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) i policie už dřív označili za možný zdroj zářijového úniku jedovatých látek do řeky Bečvy kanál vedoucí z továrního areálu v Rožnově pod Radhoštěm, kde provozuje čistírnu odpadních vod právě firma Energoaqua. Ekologická havárie, kterou podle ČIŽP způsobily kyanidy, postihla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly 20. září, podle odborníků poškodily vodní biotop asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Případ stále prověřuje policie. Čeká na klíčový posudek znalce Jiřího Klicpery, který ČTK před nedávnem řekl, že prodloužený termín pro jeho vyhotovení skončí na konci února, lze jej však podle něj opět prodloužit. Znalec uvedl na začátku února v pořadu Reportéři ČT, že otravu řeky Bečvy nezpůsobila chemička Deza. Koncem ledna v onlinové debatě expertů také prohlásil, že viníka zářijové otravy už zná. Konkrétní však nebyl.

Reklama

Doporučované