Hlavní obsah

Kontroverzní divize Avastu Jumpshot končí

Foto: Avast, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Divize české antivirové firmy Avast Jumpshot končí. Čelila kritice, že prodává citlivé informace o uživatelích třetím stranám. Ohroženy jsou stovky pracovních míst.

Článek

Avast se po obvinění z prodeje dat svých klientů rozhodl pro uzavření celé divize Jumpshot, která v kauze hraje hlavní roli. Pro razantní krok se firma rozhodla den poté, co se vznesená obvinění začala vyšetřovat.

Avast nařčení o prodeji citlivých dat odmítá a brání se, že všechna data byla anonymizována, aby třetí strana nemohla získat žádné informace o konkrétním jednotlivci. Internetové deníky Motherboard a PCMag ale uvádějí, že informace lze zpětně dohledat a přiřadit ke konkrétním osobám. Firma to popírá.

Avast se omluvil

Výkonný ředitel Avastu Ondřej Vlček se ve včerejším prohlášení omluvil všem, kteří jsou vývojem událostí znepokojeni, a rozhodl se pro okamžité zrušení divize Jumpshot. Nadále ovšem tvrdí, že Avast i Jumpshot na sto procent dodržovaly GDPR. Dodal, že sběr dat není prioritou pro rok 2020.

„Ochrana lidí je hlavní prioritou Avastu a musí být zakotvena ve všem, co naše firma dělá, i ve všech našich produktech,“ uvedl Vlček v prohlášení. Potvrdil dále, že uzavření divize Jumpshot dopadne na stovky pracovních míst, přesto věří, že se jedná o správný krok.

Akcie Avastu od pondělí na pražské burze odepsaly téměř 20 procent hodnoty, teď se prodávají kolem 130 Kč za kus. V posledním roce ale silně zpevnily, před rokem stály kolem 80 Kč.

Reklama

Související témata:

Doporučované