Hlavní obsah

Kontroverzní režisér Roman Polanski čelí novému obvinění za sexuální napadení

Kontroverzní režisér Roman Polanski čelí novému obvinění ze sexuálního napadení.

 

Reklama

Romana Polanského vyšetřuje švýcarská policie kvůli znásilnění bývalé herečky Renate Langerové. Žena proti režisérovi podala trestní oznámení za údajné napadení, které se mělo odehrát před 45 lety. Je to již v pořadí čtvrté obvinění ze sexuálního útoku, jemuž slavný umělec čelí.

Článek

Švýcarská policie v úterý potvrdila, že režiséra Romana Polanského vyšetřují z dalšího údajného znásilnění. Vedoucí policejní komise St. Gallen Krusi Hanspeter potvrdil podrobnosti obvinění, které poprvé oznámil deníku The New York Times. Hanspeter uvedl, že nyní jednašedesátiletá herečka Renate Langerová obvinila 84letého Polanského ze znásilnění. To se mělo odehrát v době, kdy bylo herečce pouhých patnáct let. Výslech Langerové proběhl 26. září.

Polanského francouzský právník Hervé Temime na dotaz agentury AP uvedl, že si je trestního oznámení vědom. Se svým klientem ale o něm prý ještě nemluvil. Kde se Polanski v současnosti nachází, neřekl.

Langerová se narodila v Mnichově. V obvinění uvedla, že k případu mělo dojít v roce 1972, ve městě Gstaad v jihozápadním Švýcarsku. Promluvit se rozhodla poté, co se na srpnové tiskové konferenci v Los Angeles objevila žena jménem Robin, a také proto, že její rodiče už nežijí. Robin tvrdila, že byla režisérem polského původu zneužita v roce 1973, když jí bylo 16 let. Ke zveřejnění svého příběhu ji inspirovala první Polanského oběť Samantha Geimerová, která ale obvinění posléze stáhla.

Policie je nyní povinna předat případ soudu, který rozhodne, zda neuplynula lhůta pro trestní stíhání. První veřejné obvinění ze sexuálního napadení vznesla Geimerová v roce 1977. V době znásilnění jí bylo pouhých 13 let. Režisér měl dívku zdrogovat a znásilnit. K činu se u soudu přiznal a strávil 48 dní ve vazbě. Pak uprchl ze země. Doposud žije mimo USA a zůstává uprchlíkem amerického soudního systému.

Přes všechna obvinění a útěk do exilu Polanského filmová kariéra pokračuje. Režisér žije střídavě ve Francii a v Polsku, kde ho mnozí považují za ikonu. Za svou kariéru získal řadu ocenění. Ve sbírce má osm Césarů a Oscara za režii filmu Pianista.

Reklama

Doporučované