Hlavní obsah

Kontroverzní světice zemřela před dvaceti lety. Matce Tereze mnozí přezdívali Anděl pekla

Dvacet let od smrti Matky Terezy. Pro některé svatá, pro jiné Anděl peklaVideo: Ruptly

 

Reklama

Indická humanitární pracovnice, řeholnice a žena prohlášená v roce 2016 za svatou. Taková byla Agnesë Gonxhe Bojaxhiu, známá převážně jako Matka Tereza. Někteří však její práci kritizují - o její nenávisti k potratům, antikoncepci a špatných podmínkách v útulcích jejího řádu dokonce vznikl film.

Článek

Film s názvem Matka Tereza: Anděl pekla natočil v roce 1996 Christopher Hitchens, britský novinář. Spekuluje v něm o spolupráci řeholnice s diktátorskými režimy. Prý je tolerovala za příspěvky na její útulky. Hitchens zanedlouho vydal na toto téma i knihu.

Další vlnu kritiky na hlavu Matky Terezy snesla kontrola kanadských lékařů v nemocnici jejího řádu. Objevili špínu, nedostatek jídla a prakticky žádné tišící prostředky. „Je krásné vidět chudé a nemocné, jak přijímají svůj úděl a trpí jako Kristus o pašijích. Svět je jejich utrpením bohatší,“ řekla podle Wikipedie Matka Tereza Hitchensovi v rozhovoru.

I přes kritiku byla Matka Tereza v roce 2002 papežem Janem Pavlem II. blahoslavená a jeho následníkem v roce 2016 svatořečená. Za své činy dostala Templetonovu cenu, Nobelovu cenu za mír či britský Řád Za zásluhy.

Na další zajímavosti o Matce Tereze se podívejte ve videu nad článkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované