Hlavní obsah

Kontroverzní vítězství amerického zastánce zbraní. Na internet se vrátí projekty pro tisk na 3D tiskárnách

Foto: Wikimedia.org, Cody Wilson

Reklama

aktualizováno •

Američané si od srpna budou moci z internetu volně stáhnout podklady pro tisk střelných zbraní na 3D tiskárnách. Zelenou jim k tomu dala administrativa prezidenta Donalda Trumpa. Proti novince hlasitě bojují odpůrci zbrojařského průmyslu. Podle nich jde o ohrožení národní bezpečnosti.

Článek

Ve Spojených státech bude od začátku srpna možné z internetu stáhnout podklady pro tisk střelných zbraní na 3D tiskárnách. Minulý měsíc o tom rozhodlo soudní řízení. Podle amerického listu The New York Times (NYT) ale za náhlým rozhodnutím zřejmě stojí osoba prezidenta Donalda Trumpa, potažmo jeho administrativa. Trump se podporou zbrojařského průmyslu nijak netají.

Americká vláda se s Codym Wilsonem, který podklady pro tisk zbraní na internet umístil ještě jako student práv na univerzitě v Texasu poprvé v roce 2013, soudila řadu let. Texas v roce 2013 nařídil Wilsonovi projekty okamžitě stáhnout. Tehdy je tamní vláda označila za nežádoucí a porušovaly podle ní zákon. Wilson identifikující se jako kryptoanarchista tak přistoupil k žalobě.

O pět let později je ale vše jinak. Soud nabídl Wilsonovi vyrovnání, v němž bylo uvedeno, že rozhodnutí z roku 2013 mu odepřelo právo na ozbrojení a volné šíření informací. Vláda také podle NYT Wilsonovi zaplatila okolo 40 tisíc dolarů jako náhradu soudních výdajů.

Od 1. srpna by se tak podklady pro tisk například zbraní podobných AR-15, která je nejčastější puškou masových vrahů při střeleckých útocích, měly na internet vrátit.

Zatímco některé organizace bojující za právo na držení zbraně, jako třeba Second Amendment Foundation, jejíž název odkazuje přímo na dodatek o právu na ozbrojení se v americké ústavě, rozhodnutí soudu uvítaly, odpůrci zbrojařského průmyslu a šíření zbraní označují rozhodnutí za velkou hrozbu pro národní bezpečnost.

Podle Nicka Supliny z organizace Everytown for Gun Safety soud povolil šíření smrtelně nebezpečných informací. „Toto rozhodnutí by umožnilo zločincům a násilníkům, i těm dříve odsouzeným, dostat se k projektům zbraní a získat vlastní ilegálně drženou a nedohledatelnou zbraň,“ uvedl.

„Pokud se ke zbrani tímto způsobem dostane člověk, který byl standardním procesem shledán nezpůsobilým pro zisk zbraně, jedná se o jasné porušení zákonů,“ stojí zase ve společném dopise protizbrojařských organizací federálnímu soudci Robertu Pitmanovi. Právě na něj a jeho kolegy odpůrci rozhodnutí podle listu The Guardian apelují, aby výsledek červnového jednání zvrátili.

K rozhodnutí se vyjádřil také sám Cody Wilson. Označil ho za smrt naděje o zpřísnění kontrol zbraní v Americe. „Všechno kolem Parklandu, studenti, sny o reformě podle nějakého selského rozumu? Ne. Zbraně nám zprostředkuje internet, stačí si je stáhnout. Žádné petice ani protesty na tom nic nezmění, je jedno, kolik jich bude,” řekl magazínu Wired.

Podle magazínu si v roce 2013 v prvním týdnu po uveřejnění plán ruční zbraně stáhlo více než 100 tisíc uživatelů. NYT zároveň připomíná, že Wilsonův původní plán se internetem prostřednictvím temného webu šířil i po zásahu soudu.

Reklama

Související témata:

Doporučované