Hlavní obsah

Kontroverzní vlasovci: Na Berounsku je měli za blanické rytíře

Záhady Josefa Klímy ze 4. 6. 2020: Kontroverzní vlasovci: Na Berounsku je měli za blanické rytíře.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Současný boj o pamětní desku vlasovcům v pražských Řeporyjích vyvolal novou vlnu hádek o tuto skupinu. Jaká byla jejich skutečná role při povstání, jaký měli osud a jak na ně vzpomínají pamětníci?

Článek

Pro někoho zrádci, kteří se spojili s Hitlerem proti své vlastní zemi. Pro jiné přirozená reakce na bolševický teror, který si v Rusku vyžádal miliony obětí. A pro další zoufalci, co chtěli přežít, když je Stalin zatratil, protože padli do zajetí. Tak se dá v kostce shrnout pohled na příslušníky Vlasovovy Ruské osvobozenecké armády.

Když v Praze vypuklo povstání, byla jedna divize vlasovců na Berounsku a druhá v jižních Čechách. Byl to především generál Sergej Kuzmič Buňačenko, který se zasloužil o to, že vlasovci Praze pomohli v rozhodující chvíli. V bojích o Prahu zastavili divizi SS Wallenstein postupující na Prahu od Zbraslavi. Významně pomohli povstalcům na Smíchově, v Košířích a na Petříně.

Ruskou osvobozeneckou armádu pod velením generála Vlasova začali formovat nacisté, když začali na bojištích druhé světové války prohrávat. Zajatcům v táborech nabídli snesitelnější podmínky a boj proti Stalinovi. Vlasovova armáda měla pomoci zastavit postup Rudé armády. Za to jim Hitler slíbil svobodný stát. Věrnost Hitlerovi ale vlasovcům nevydržela.

Na Berounsku je dodnes několik pamětníků, kteří na vojáky Ruské osvobozenecké armády vzpomínají. Božena Silbernáglová žila ve Stašově. Když se 5. května 1945 z pražského rozhlasu ozvala zoufalá žádost o pomoc Pražskému povstání, objevili se vojáci u Stašova.

Vlasovci pomohli v kritické chvíli, kdy se Schörnerova armáda snažila Prahu srovnat se zemí, Američané stáli u Rokycan a především později oslavovaný komunista Josef Smrkovský se velmi snažil, aby Američané Praze nepomohli. Božena Silbernáglová tvrdí, že vlasovci se na rozdíl od pozdějších rudoarmějců chovali velmi slušně.

Ve Stašově vlasovci pohřbili jednoho kamaráda, který v bojích o Prahu padl. Na pohřeb Fedora Deškeviče tehdy přišla celá vesnice. Jeho hrob zázrakem přetrval i 40 let komunismu. Ostatní členy jednotky prý popravili rudoarmějci nedaleko Svojkovic.

Jak na vlasovce vzpomínají pamětníci? Tragickou a kontroverzní historii připomíná reportáž v úvodním videu.

Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované