Hlavní obsah

Netočte to! Americkému vojákovi se nelíbilo, že kamera točí konvoj projíždějící Českem

Odjezd Američanů přenášel Seznam.cz živě, ale podívejte se, co se přitom stalo.Video: Seznam

 

Reklama

Druhá část amerického vojenského konvoje v pátek opustí území České republiky a pojede dál do Polska a Pobaltí na cvičení Sabre Strike 2018. Konvoj bude rozdělen tak, aby co nejméně omezoval dopravu na východočeských silnicích.

Článek

„Konvoj bude rozdělený do deseti bloků, které budou vyjíždět s hodinovými rozestupy,” uvedl informační důstojník Agentury logistiky Petr Kostelka.

Američtí vojáci jsou na cestě z bavorské základny ve Vilsecku. Druhá část konvoje přijížděla do kasáren ve Staré Boleslavi od čtvrtečního večera, v pátek po šesté hodině ranní se měl první blok vydat po dálnici D11 do Hradce Králové a odtamtud po I/33 na hraniční přechod v Náchodě.

Americký konvoj ráno vyjel ze Staré Boleslavi.Video: Seznam Zprávy

První konvoj projel Českem už v úterý a středu, jeho součástí bylo 170 vozidel a 300 vojáků. Druhý konvoj měl mít 230 vozů a zhruba 700 lidí. V obou případech šlo o příslušníky 2. jízdního pluku (2nd Cavalry Regiment).

„Průjezd amerických jednotek přes české území je stejně jako v minulých letech ukázkou plnění našich spojeneckých závazků. Našim vojákům zároveň umožňuje v praxi procvičit činnosti související s logistikou a doprovodem,“ uvedla ministryně obrany Karla Šlechtová.

Na silnici byly k vidění obrněné transportéry Stryker a Humvee, ale i víceúčelová, nákladní a podpůrná vozidla. Na trase nebyla připravena žádná ukázka pro veřejnost. První část konvoje při příjezdu na české území vyvěsila vlajky připomínající letošní stoleté výročí vzniku Československa a vzájemných vztahů.

Reklama

Doporučované