Hlavní obsah

Konvoj, který vezl pomoc do Aleppa, zničil nálet. OSN větří válečný zločin

 

Reklama

K bombardování kamionů s pomocí došlo v září. Nyní experti potvrdili, že šlo o cílený nálet. Začíná vyšetřování.

Článek

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun nechal založit speciální vyšetřovací skupinu, která prověří podrobnosti útoku na humanitární konvoj mířící v půli září do Aleppa.

Útok označil za odporný a očividně úmyslný. Další přestavitelé Spojených národů se nechali slyšet, že nálet by mohl být i válečným zločinem.

K napadení došlo v podvečer 19. září 12 kilometrů západně od Aleppa. Na humanitární konvoj Červeného půlměsíce a Organizace spojených národů z nebe v tu dobu padají bomby. Z 31 kamionů jich bylo 18 zničeno, zahynulo 20 lidí včetně pracovníků humanitárních organizací.

Fakta zní jasně, byl to nálet

Konvoj měl do boji zničeného Aleppa přivézt lékařské vybavení a oblečení. Kdo útočil, není dosud jasné. Rozbíhá se ale nová vlna vyšetřování, záběry ze satelitů z doby útoku i svědecké výpovědi přímo z místa analyzovali experti pověření OSN, kteří přinesli jasné závěry. Byl to cílený nálet, není možné, aby byl konvoj zničen ze země. To mimochodem od samého počátku tvrdí jak zástupci humanitárních organizací, tak očití svědci útoku. Jedním z hlavních důkazů je munice, která konvoj zničila - je moc velká na to, aby byla odpálena ze země, musela být svržena z letadla.

Rusové, nebo povstalci?

Bombardování konvoje de facto ukončilo křehké příměří, které se v té době podařilo společně vyjednat Spojeným státům a Rusku. Boje mezi vládními jednotkami a rebely dál pokračují a situace v Aleppu se stále zhoršuje. Agentura AP citovala syrskou opozici, která tvrdí, že násilí v Aleppu už dosáhlo rozměrů genocidy.

Kdo humanitární konvoj bombardoval? Všechny strany konfliktu se obviňují navzájem. Protivládní síly, podporované Američany, jednoznačně viní vojáky prezidenta Asada, potažmo Rusko a jeho letadla, která byla podle předsedy Sboru náčelníků štábů ozbrojených sil USA Josepha Dunforda během útoku v oblasti.

„Bez jakýchkoliv pochyb jsou za to zodpovědní Rusové. Jen nevím, která armáda bomby svrhla. Je to nepřijatelné zvěrstvo," citovala BBC Dunforda. Rusko a syrská vláda naopak prohlašují, že na místě bombardování se v čase útoku pohyboval americký dron. Příslušníci Syrské civilní obrany, takzvaných Bílých přileb, slyšeli před útokem kolem létat helikoptéry. „Palba a nálety byly naprosto ničivé. Nebyli jsme schopni zahájit ani záchranu lidí do tří hodin do rána," stěžoval si jeden z nich později.

Reklama

Související témata:

Doporučované