Hlavní obsah

Británie bojuje s menstruační chudobou. Studentkám dá bezplatně hygienické potřeby

Anglické studentky druhých stupňů a středních škol budou mít menstruační potřeby zdarma.Video: Profimedia.cz, Shutterstock.com, Reuters

 

Reklama

Britská vláda reaguje na problém tzv. menstruační chudoby. Některé dívky z nízkopříjmových rodin v době menstruace nechodí na vyučování. Hygienické potřeby si nemůže dovolit každá desátá Britka.

Článek

Na druhých stupních základních škol a na středních školách v Británii budou studentkám zdarma k dispozici dámské hygienické potřeby. Britská vláda tak chce bojovat proti tzv. menstruační chudobě, která postihuje ženy z nízkopříjmových rodin. Informují o tom britská média.

Program odstartuje v září, uvedl to při svém jarním prohlášení britský ministr financí Philip Hammond. „V návaznosti na rostoucí obavy ředitelů škol, že některé dívky nechodí na vyučování, protože si nemůžou dovolit hygienické potřeby, jsem se rozhodl od nového školního roku uvolnit peníze na bezplatné poskytování těchto potřeb na druhých stupních základních škol a středních školách v Británii,“ řekl Hammond.

V posledních dvou letech na problém tzv. menstruační chudoby ve Velké Británii upozorňovalo například hnutí #FreePeriods, za kterým stojí 19letá aktivistka Amika Georgeová. V lednu hnutí ve spolupráci s charitativní organizací Red Box Project spustilo kampaň, která vyzývala vládu k poskytování menstruačních potřeb ve školách zdarma.

Georgeová hodnotí rozhodnutí vlády jako významný krok směrem k rovnosti pohlaví. „Menstruace by nikdy neměla dítěti bránit v naplnění jeho pravého potenciálu. Nyní, po dvou letech kampaně, vidíme, že menstruační potřeby budou zadarmo na některých britských školách. Budeme dále bojovat za lepší vzdělání a pracovat na destigmatizaci menstruace,” řekla aktivistka.

Podle organizace Plan International UK téměř polovina britských dívek někdy vynechala jeden celý den vyučování kvůli menstruaci. Každá desátá Britka ve věku od 14 do 21 let si nemůže dovolit menstruační potřeby.

Anna Milesová a Gemma Abbottová z Red Box Project doufají, že bezplatné menstruační potřeby budou do budoucna k dispozici i na dalších stupních britských škol, a očekávají, že vláda se bude ve věci nadále angažovat. „Žádné dítě by nemělo chybět ve škole, protože má menstruaci a nemůže použít menstruační potřeby,“ myslí si Milesová a Abbottová.

Vládní program přivítala také Národní školská unie, která však upozornila, že se ministr financí Hammond v jarním prohlášení nijak nedotkl tématu krize financování britského školství.

První zemí světa, která studentkám poskytuje vložky a tampony zdarma, se loni v září stalo Skotsko. Bezplatný přístup k potřebám pro intimní hygienu tam má téměř 400 tisíc žaček. Skotskou vládu program vyšel na 5,2 milionu liber (150 milionů Kč).

Reklama

Související témata:

Doporučované