Hlavní obsah

Jeptišky tančily proti násilí na ženách. K výzvě se připojilo několik tisíc dalších lidí

Jeptišky a studenti tančí proti násilí páchanému na ženách.Video: AP

 

Reklama

Tisíce lidí tančily v Manile za ukončení násilí páchanému na filipínských ženách. Prezident Rodrigo Duterte se na setkání s rebely zmínil o vojácích, kteří stříleli povstalecké ženy do genitálií. Organizace pro lidská práva označila praktiky za nepřijatelné.

Článek

Tisíce studentů, učitelů a jeptišek tančily ve filipínské Manile za ukončení násilí páchaného na ženách. V rámci kampaně „One Billion Rising“ vyjádřili lidé tančením svoji podporu globálnímu hnutí, které vyzvalo k ukončení násilí páchaného na filipínských ženách a dětech.

Výzvy k ukončení násilí přišly poté, co skupiny pro lidská práva uvedly, že filipínský prezident Rodrigo Duterte se zmínil o vojácích, kteří stříleli ženy, jež se hlásí ke komunistickým rebelům, do genitálií, aby se staly „zbytečnými“ a nebylo na nich možné páchat sexuální násilí a válečné zločiny.

Prezident prozradil praktiky vojáků při setkání s více než 200 komunistickými rebely, kteří byli zatčeni a mezi kterými bylo 48 žen. Organizace na ochranu lidských práv považují jeho vyjádření za poslední kapku v sérii hanlivých a ponižujících výroků, které v minulosti řekl nejen na adresu žen. Jeho prohlášení podporují vládní síly, aby se dopouštěly sexuálního násilí během ozbrojeného konfliktu. Filipínská koordinátorka kampaně Monika Wilsonová už uvedla, že prezidentova poznámka byla „pobuřující a nepřijatelná”.

Reklama

Související témata:

Doporučované