Hlavní obsah

Obyvatelé čínské vesnice bojují za návrat sochy s mumifikovaným mnichem uvnitř

Foto: Drents Museum, Youtube.com

Reklama

Socha v chrámu v provincii Kuang-tung před krádeží strávila několik set let. Pro místní obyvatele je mumifikovaný mnich spirituálním vůdcem.

Článek

Šest vesničanů z čínské provincie Kuang-tung jelo do Nizozemska lobbovat za návrat sochy Buddhy s mumifikovaným mnichem uvnitř. Vesničané z městské prefektury Jang-ťiang se do Nizozemska vydali poté, co k místnímu soudu doputovala legální žádost o navrácení ukradené sochy.

Socha nyní patří sběrateli a architektovi Oscaru van Overeemu. Obyvatelé vesničky Overeema obvinili z toho, že ukradenou sochu koupil v roce 1996 v Hong Kongu. Ten k situaci podle The Guardian řekl, že je „rád, že se socha vrací zpět do Číny,“ Buddhu dle svých slov vyměnil s anonymním sběratelem až v roce 2015. Obvinění vesničanů odmítl.

„S tou sochou jsme vyrostli. Byl tu ve dne i v noci. Je to náš spirituální vůdce,“ řekli u soudu vesničané. Socha v lidské velikosti byla před ukradením z chrámu uctívána několik stovek let.

Hlavní slyšení by mělo proběhnout 12. prosince, pokud soud vyhoví vesničanům, jednalo by se o první případ návratu ukradeného čínského náboženského či uměleckého předmětu zpět do Číny, o kterém rozhodne soud. Většinou se artefakty vrací v rámci zachování dobrých diplomatických vztahů.

Overeem dal sochu v roce 2015 k dispozici nizozemskému Drents muzeu, které uspořádalo putovní výstavu mumií. Pracovníci muzea sochu nechali zrentgenovat, jelikož  věděli, že se uvnitř nachází mumie, na základě rentgenů z roku 1997, uvádí Reuters. Posléze zjistili, že se uvnitř nachází mumie mnicha, což znamenalo senzaci, protože jde o první sochu s mumifikovaným mnichem.

Vesničané sochu viděli v roce 2015 na výstavě v Budapešti, kde se stala podle agentury Reuters hlavním bodem programu.

Reklama

Související témata:

Doporučované