Hlavní obsah

Společnost Cisco převede na americké účty 67 miliard dolarů. Využije nových výhodných daňových zákonů

Technologičtí giganti převádí peníze zpět do USAVideo: AP, Reuters

 

Reklama

Cisco Systems Inc. je zatím posledním technologickým gigantem, který se rozhodl pro převod peněz držených v zahraničí zpět na domácí půdu.

Článek

Nový americký daňový zákon firmám umožňuje jednorázovou daňovou úlevu (z 35 % na 15,5 %) při převodu zahraničních prostředků zpět na bankovní účty ve Spojených státech. Americké společnosti mají kvůli vysokým daním uloženo více než 1,4 bilionu dolarů mimo území USA. Pět velkých technologických společností - Microsoft, Apple, Google, Oracle a Cisco - dohromady vlastní 600 miliard dolarů z této částky.

Zastánci zákona si od návratu finanční síly velkých společností slibují posílení americké ekonomiky díky nabírání nových zaměstnanců a podpoře investic. Kritici však tvrdí, že ekonomika a občané pocítí minimální zlepšení, protože většina společností se pomocí navrácených peněz rozhodne odměnit akcionáře - dividendami a zpětným odkupem akcií.

Trump uspěl s daňovou reformou, největší od éry Reagana

A jak se zdá, přesně to plánuje Cisco. Zpráva o navrácení 67 miliard na americké účty výrazně potěšila investory a akcie společnosti po ohlášení stouply o 7 %. Přední výrobce síťových komponentů a zařízení navíc předpokládá další růst, který hodlá podpořit i zpětným odkupem akcií.

Dlouholetým zastáncem nižších daní pro převod offshorových finančních prostředků zpět do USA je šéf společnosti Apple Tim Cook. Ten po Kongresu dokonce požadoval jednociferné taxy, i přesto je ale s momentálním daňovým zákonem spokojen.

Reklama

Doporučované