Hlavní obsah

Konzervativci a labouristé přišli kvůli brexitu o hlasy v místních zastupitelských volbách

Dění kolem brexitu poznamenalo výsledky místních voleb v Anglii a Severním Irsku.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Anglii a Severním Irsku ve čtvrtek proběhly volby do místních zastupitelstev. Již dílčí výsledky viditelně odráží nespokojenost voličů s chaosem okolo brexitu – vládnoucí konzervativci a opoziční labouristé totiž utrpěli značné ztráty, zatímco proevropští liberální demokraté a zelení zvýšili svůj zisk.

Článek

Problémy okolo brexitu poznamenaly čtvrteční místní volby v Anglii a Severním Irsku. Dvě hlavní politické strany – vládnoucí konzervativci premiérky Theresy Mayové a opoziční labouristé – přišly o podstatnou část křesel.

Výsledek konzervativců by mohl dokonce překonat nejčernější předpovědi, které varovaly před ztrátou 1000 z více než 5000 křesel, které strana držela ve více než 250 místních radách, o jejichž složení se ve čtvrtek rozhodlo. Po oznámení výsledků u 203 ze 248 anglických zastupitelstev už přišli o 951 zastupitelů a ztratili většinu ve více než 30 radách.

Premiérka Theresa Mayová odpoledne uvedla, že výsledky jsou pro její stranu „velice složité“. Konzervativní i labourističtí voliči podle ní oběma stranám jednoznačně vzkázali, aby dovedly brexit do konce.

Šéf labouristů Jeremy Corbyn řekl, že jeho strana si „mohla vést lépe“, a připustil, že za špatným výsledkem mohou být spory kolem brexitu. Televizi ITV řekl, že každý britský poslanec má nyní obrovskou motivaci k prosazení brexitové dohody. Právě labouristy označují někteří komentátoři za hlavní poražené, protože jako opoziční strana nedokázali využít neúspěchu konzervativců. Nejčerstvější průběžné výsledky nasvědčují dokonce tomu, že přijdou o několik desítek křesel.

Proevropští liberální demokraté své zastoupení naopak zdvojnásobili a zelení zvýšili skoro na šestinásobek. Úspěch mají tedy dvě uskupení, která jsou jasně proti odchodu Británie z EU. Zelení dokonce zaznamenávají v historii místních voleb svůj nejlepší výsledek.

Mnoho voličů též vyjádřilo nespokojenost s brexitovou situací demonstrativním roztrháním hlasovacích lístků. Účast voličů byla podle médií celkově extrémně nízká.

Angličtí a severoirští občané nemohli hlasovat pro letos založenou Stranu pro brexit europoslance Nigela Farage. Ta nasazuje kandidáty jen do blížících se evropských voleb a podle průzkumů má největší šanci zvítězit.

První poslankyně byla odvolána peticí

Faragova strana bude moci nasadit svého kandidáta ve volbách do sněmovny. Tam se uvolnilo místo exlabouristické poslankyně Fiony Onasanyaové, kterou britští voliči ve středu zbavili funkce prostřednictvím odvolací petice. Politička byla v lednu odsouzena za bránění výkonu spravedlnosti, i po měsíčním pobytu za mřížemi ale odmítala rezignovat. Stala se tak vůbec prvním britským zákonodárcem, kterého voliči odvolali pomocí speciálního mechanismu zavedeného v roce 2015 tehdejší vládou Davida Camerona.

Zastupitelé se v důsledku specifických britských pravidel nevolí v celé zemi. Voleni byli jen do 248 ze 343 anglických zastupitelstev a do všech jedenácti rad v Severním Irsku. V Anglii bylo podle serveru BBC ve čtvrtek ve hře 8 400 zastupitelských pozic, v Irsku pak dalších 462. V šesti anglických městech se přímo volili starostové.

Reklama

Doporučované