Hlavní obsah

Konzervativci po úterním hlasování vyloučili ze strany 21 poslanců. Kdo významný je mezi nimi?

Z Konzervativní strany byli vyloučeni poslanci, kteří mají za sebou celkem přes 330 let parlamentní praxe.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Konzervativní strana po hlasování vyloučila 21 svých členů, kteří podpořili návrh o projednání zákona proti brexitu. Mezi vyloučenými je i několik zajímavých jmen.

Článek

Prvním z vyloučených je vnuk bývalého britského premiéra Winstona Churchilla Nicholas Soames. V parlamentu zasedal od roku 1983. K nynějšímu vývoji prohlásil, že sice neznamená konec Konzervativní strany, jakou znal jeho dědeček, ale minulá noc byla podle jeho slov zlá. Sir Soames vždy věřil, že výsledek referenda z roku 2016 „musí být respektován“, ale nesmí to být provedeno bez dohody. „Tento návrh zákona je skromný, ambiciózní a ve svém mandátu silný. Snaží se pouze odvrátit riziko katastrofického brexitu bez dohody dne 31. října,“ řekl. Sir Soames poté potvrdil, že v příštích volbách nebude kandidovat.

S křeslem konzervativce se ode dneška rozloučil i bývalý ministr zahraničí a exministr financí Philip Hammond. Ten se vedle hlasování s labouristy i kriticky vyjádřil k brexitovému vyjednávání premiéra Johnsona s Bruselem. Rozhovory podle Hammonda nijak nepostupují, protože vláda nepředložila žádné návrhy.

Rovněž vyloučeným poslancem z Konzervativní strany je bývalý ministr pro mezinárodní rozvoj ve vládě Theresy Mayové Rory Stewart. Ten se o svém vyloučení dozvěděl kuriózně – přes SMS zprávu, a to navíc v době, kdy si přebíral cenu za Poslance roku.

Reklama

Doporučované