Hlavní obsah

Konzervativní nováček Iván Duque vyhrál prezidentské volby v Kolumbii

Kolumbie má nového prezidenta.Video: Reuters

 

Reklama

Kolumbie si zvolila nového prezidenta, je jím konzervativec Iván Duque s 54 procenty hlasů. Zavázal se rovnou k řadě změn a slibuje zářnou budoucnost.

Článek

Novým kolumbijským prezidentem byl zvolen 41letý konzervativec Iván Duque po slibu, že částečně reviduje křehkou a také kontroverzní mírovou dohodu, kterou v roce 2016 uzavřela vláda s levicovými povstalci z hnutí FARC. Dosavadní prezident padesátimilionové země Juan Manuel Santos za ni dostal Nobelovu cenu za mír.

Až se Duque v srpnu ujme úřadu, stane se nejmladším kolumbijským prezidentem za více než století. „Přišel jsem splnit sen,“ řekl Duque před svým volebním centrem. „Aby Kolumbii vládla nová generace, která chce vládnout pro všechny a se všemi. Která zemi sjednotí a vymýtí korupci,“ dodal zvolený prezident.

Mírový proces, oceňovaný ve světě, budí v samotné Kolumbii spory. Podle konzervativců stát rebelům příliš ustoupil. Povstalci se například nemusí obávat příliš tvrdých trestů a jejich hnutí má navíc zaručeno deset míst v parlamentu.

„Tento mír, který jsme si vysnili a který vyžaduje opravu, se dočká korekcí, aby byly oběti v centru procesu, aby byla zaručena pravda, spravedlnost a náprava,“ prohlásil Duque ve svém prvním projevu po volebním vítězství.

Hnutí FARC vzápětí apelovalo na Duqueho, aby prokázal „zdravý rozum“. „Je nezbytné, aby se prosadil zdravý rozum; země potřebuje úplný mír, který nás přivede k očekávanému usmíření,“ uvedlo hnutí a dodalo, že nemůže být programem vlády tento cíl obejít. Strana rovněž vyzvala Duqueho k setkání.

Duque zdědí zemi, která je stále poznamenána pěti dekádami krvavého ozbrojeného konfliktu a potýkající se s rostoucí produkcí kokainu. Odlehlé části země jsou stále pod kontrolou drogových mafií a zbytkových povstalců.

Nový prezident bude muset řešit i humanitární krizi, s níž se potýkají zejména příhraniční regiony s Venezuelou. Z této země uprchly v předchozích letech před ekonomickou a politickou krizí do Kolumbie statisíce lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované