Hlavní obsah

Oblíbený web Trumpových příznivců čeká nejspíš konec. Parler je nedostupný

Foto: Profimedia.cz

Web sociální sítě Parler je od pondělního rána nedostupný, už dříve aplikaci ze svých obchodů stáhl Google nebo Apple.

Reklama

Web sociální sítě Parler, oblíbené u příznivců Donalda Trumpa, je od pondělního rána nedostupný. Důvodem má být odstřižení od cloudových služeb Amazon Web Services. Aplikaci už dříve ze svých obchodů stáhl Google nebo Apple.

Článek

Jako „sociální síť svobody projevu“ je Parler populární převážně ve Spojených státech, kde v posledních dnech zaznamenal nebývalý zájem. Podle deníku The New York Times (NYT) se právě minimum pravidel a možnost uživatelů „většinou říct, co chtějí“, staly hlavním důvodem, proč se na sociální síť přesunuly miliony příznivců Donalda Trumpa, kterému Facebook a Twitter odstavily jeho účty.

Po krocích těchto dvou sociálních sítí se Parler zařadil mezi nejstahovanější aplikace v obchodě App Store společnosti Apple a mnohonásobně přibylo diskusních vláken zabývajících se různými konspiračními teoriemi i tvrzením, že prezidentské volby, ve kterých vyhrál demokrat Joe Biden, „byly ukradeny“. Podle amerických médií přibývalo také výzev k násilí.

Podle serveru Vox na síti opakovaně docházelo k podněcování násilí a uživatelé se zde svolávali na podobnou akci, jaká proběhla ve středu v Kapitolu, na den inaugurace nového prezidenta. Nezisková organizace Anti-Defamation League, jež se zabývá projevy antisemitismu nejen na sítích, pak uvádí, že nejde o extremistickou platformu, „síť ale hostí významný a rostoucí počet uživatelů, kteří zastávají širokou škálu převážně pravicových extremistických ideologií“.

V sobotu na absenci kontroly nad příspěvky na této sociální sítí zareagovaly společnosti Google a Apple, které aplikaci stáhly ze svých obchodů s aplikacemi. „Od aplikací distribuovaných přes Google Play vyžadujeme implementaci důsledného systému moderování obsahu. S ohledem na pokračující a naléhavou hrozbu veřejné bezpečnosti jsme aplikaci z obchodu stáhli až do doby, dokud tento problém nevyřeší,“ cituje vyjádření Googlu americká CNN.

Apple pak vedení Parleru vyzval, aby na síti zavedl důsledné moderování diskuse, jinak aplikaci také vyřadí, což se do dané lhůty 24 hodin nestalo. Následně se k oběma společnostem přidal také Amazon, který Parler o plánovaném ukončení služeb informoval s 24hodinových předstihem. Následně v pondělí ráno středoevropského času poskytovatel cloudových služeb Amazon Web Services odstřihl web Parleru od svých služeb, informuje BBC. „Nemůžeme poskytovat služby zákazníkovi, který není schopen účinně identifikovat a odstranit obsah, který podporuje nebo podněcuje násilí vůči ostatním,“ uvedl Amazon.

Ještě během víkendu započal snahu udržet službu online její zakladatel John Matze. „Věřím, že Amazon, Google a Apple společně pracovaly na tom, aby zajistily, že nebudou mít konkurenci,“ psal v sobotu ještě na své vlastní síti Matze. „NEVYHRAJÍ! Jsme poslední světovou nadějí na svobodu projevu a bezplatné informace,“ dodal ve svém příspěvku zakladatel Parleru. Následně oznámil, že služba může být nefunkční až týden, „než ji znovu postavíme od nuly“. Rozhodnutí společností nazval „koordinovaným útokem technologických gigantů“.

Konec Parleru vyvolal pozdvižení především v pravici. Kalifornský kongresman a republikán Devin Nunes v neděli pro stanici Fox uvedl, že „republikáni tak nemají žádný způsob komunikace“, a vyzval své podporovatele, aby mu poslali SMS a zůstali tak v kontaktu. Komentátor Lou Dobbs pak uvedl, že aplikace byla v těchto „nebezpečných dobách“ silně antimonopolní a působila proti technologickým gigantům.

Proti postupu technologických společností se ale vyslovil také například právník Americké unie občanských svobod Ben Wizner. Ve svém vyjádření pro NYT uvedl, že chápe, že společnosti nechtějí být spojovány s událostmi okolo vpádu do Kapitolu, podle něj jsou ale poslední kroky technologických gigantů znepokojivé. „Myslím, že bychom měli uznávat důležitost neutrality, když mluvíme o infrastruktuře internetu,“ cituje deník Wiznera, který poukazuje na mnohem tvrdší postup Amazonu, Applu a Googlu ve srovnání s Twitterem a Facebookem.

Sociální síť Parler je velmi podobná Twitteru, jen místo „tweetů‘ zde uživatelé zveřejňují „parleys“, místo „retweetu“ je zde pak funkce „echo“. Při registraci nového účtu si uživatelé vyberou svou oblíbenou barvu a také konzervativní osobnosti, které chtějí sledovat.

Popularita služby začala růst v průběhu roku 2020, kdy začaly sociální sítě v čele s Twitterem upozorňovat u příspěvků prezidenta Donalda Trumpa na možné nepřesnosti. Rekordní nárůst síť zaznamenala po listopadových prezidentských volbách, kdy začaly Twitter i Facebook zasahovat proti Trumpovým příspěvkům, které tvrdily, že volby byly zmanipulované. Podle společnosti Data Tower zaznamenala aplikace Parler minulý rok na deset milionů stažení, 80 % z toho ve Spojených státech.

Svou roli sociální síť sehrála i ve středečním vpádu prezidentových podporovatelů do Kapitolu. Na Parleru lidé podle The New York Times například zveřejňovali rady, kterými ulicemi se vydat, a vyhnout se tak policii, někteří uživatelé pak zveřejňovali informace o nošení zbraní uvnitř Kapitolu nebo o tom, co si přinést k vypáčení dveří v budově Kongresu.

„Necítím se za nic z toho zodpovědný a stejně tak tato platforma,“ řekl NYT Matze. „Jak bude Parler vypadat za měsíc, to nedokážu říct, ale rozhodně tu stále bude,“ sdělil deníku provozní ředitel společnosti Jeffrey Wernick.

Reklama

Související témata:

Doporučované