Hlavní obsah

Konžský „Terminátor“ si v Haagu vyslechl rekordní trest 30 let za vraždy, verbování dětí a zotročování

Foto: AP

Bosco Ntaganda.

Reklama

Jedná se o nejvyšší rozsudek, který Mezinárodní trestní soud vynesl. Odsouzený má na podání případného odvolání třicet dní.

Článek

Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu odsoudil konžského válečného zločince Bosca Ntagandu k třiceti letům vězení. Muž byl usvědčen z osmnácti bodů obžaloby včetně vraždy, znásilnění, sexuálního zotročování nebo najímání dětských vojáků. Informoval o tom web britské televize BBC.

Kdo je Ntaganda?

Na sklonku druhé občanské války, která propukla na přelomu milénia v Demokratické republice Kongo (bývalý Zair), se v zemi zformovalo militantní politické křídlo Svaz konžských vlastenců. Jedním z vůdců skupiny byl Bosco Ntaganda.

Mezi lety 2002 a 2003 byl tím, kdo řídil kroky vzbouřenců. Do své armády verboval děti, kterým bylo mnohdy méně než deset let.

„Byl jsem voják, nikoli zločinec,“ hájil se v minulosti u soudu pětačtyřicetiletý Ntaganda. „Obvinění proti mně nejsou ničím jiným než lži.“

Ntaganda si kvůli svému krutému, bezohlednému chování vysloužil přezdívku „Terminátor“.

Se svou skupinou operoval v provincii Ituri na severovýchodě Demokratické republiky Kongo. Oblast se stala válečnou zónou ze dvou hlavních důvodů. Zaprvé byla bohatá na nerostné suroviny, jakými jsou ropa, zlato nebo diamanty, zadruhé na místě docházelo k častým střetům mezi tamními etniky. Do druhé války v Kongu se zapojilo na 25 ozbrojených skupin, různou měrou do ní bylo zataženo devět afrických států včetně Rwandy či Ugandy.

Během ozbrojeného konfliktu zemřelo v oblasti Ituri přibližně 60 tisíc lidí. Ntaganda se svou skupinou měl podle obžaloby na svědomí nejméně osm set životů.

Ntaganda nebyl první, kdo se za krutosti spáchané v Demokratické republice Kongo zodpovídal u Mezinárodního trestního soudu. Již v roce 2012 byl z podobných zločinů odsouzen ke čtrnácti letům vězení muž jménem Thomas Lubanga. Člověk, který založil a vedl zmíněnou povstaleckou skupinu Svaz konžských vlastenců. Britská BBC před časem napsala, že Lubanga do svých milic naverboval na 30 tisíc dětí.

Reklama

Doporučované