Hlavní obsah

Konzumace legálního konopí ve Švýcarsku stoupá, poptávka ale stále převyšuje nabídku

Konopí se ve Švýcarsku prodává stále více.

 

Reklama

Švýcarská legální „lehká" marihuana se rozvíjí. K nárůstu jejího prodeje došlo poté, co pěstitelé dokázali vyprodukovat rostlinu s relaxačními účinky.

Článek

Konzumace legální marihuany a jejích produktů je ve Švýcarsku na vzestupu. Švýcarský zákon z roku 2011 povoluje prodávat konopí s obsahem tetrahydrocannabinolu (THC) nižším než jedno procento. THC je hlavní substancí konopí s psychotropními účinky. Trh se však rozvinul teprve nedávno.

Ve většině evropských zemí je tato hranice stanovena na 0,2 procenta, a tak je legální prodej veškerého konopí znemožněn. Pěstitelům se dosud nepodařilo dosáhnout tak nízkého obsahu THC.

Dnes ve Švýcarsku představuje trh s legálním konopím 2,5 miliardy Kč. Ceny se pohybují od 175 až do 450 Kč za jeden gram. To je téměř stejné jako u nelegálního konopí.

Konopné skleníky v jižní části Švýcarska.

„Nejprve jsme prodávali několik kilogramů týdně. Nyní máme objednávky na 700 kilogramů měsíčně nebo více, což nejsme schopni ani vyprodukovat,” přiznává Corso Serra di Cassano, spoluzakladatel firmy KannaSwiss a dodává, že se Švýcarsko stalo jakousi oázou legálního konopí.

Prodej legálního konopí je tak úspěšný zvláště proto, že výrobci dokázali vypěstovat rostliny se silnou koncentrací kanabidiolu (CBD), látky, která má podle prodejců relaxační účinky. Může se také prodávat v podobě relaxačního oleje či může být obsažena v produktech s terapeutickými vlastnostmi. K zvýšení nabídky došlo také díky rozhodnutí švýcarských úřadů, které snížily daně z konopí na stejnou úroveň daní z tabáku.

Protože je obtížné rozlišit pouhým okem legální konopí od nelegálního, má policie právo vyzvat kuřáka, aby se podrobil testu. Jestliže je obsah THC vyšší než jedno procento, je konopí považováno za omamnou látku a dotyčný musí podle švýcarských médií test zaplatit.

Reklama

Související témata:

Doporučované