Hlavní obsah

Kopec Šibeník na Náchodsku má rozhlednu z bývalého větrníku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Městys Nový Hrádek na Náchodsku v úterý odpoledne na vrchu Šibeník otevřel rozhlednu, která vznikla z tubusu bývalé větrné elektrárny. Rozhledna je přístupná bezplatně od východu do západu slunce.

Článek

Návštěvnické infocentrum vybudované u rozhledny z bývalé trafostanice větrníku by mělo veřejnosti začít sloužit na jaře roku 2021, uvedl městys na webu.

Vyhlídková plošina rozhledny je 32 metrů nad zemí a lidé se na ni dostanou po točitém schodišti kolem tubusu. Vstup na točité schodiště rozhledny bude možný také po lávce z infocentra. Turisté z rozhledny dohlédnou na hřeben Orlických hor, Krkonoše, ale i na Kunětickou horu u Pardubic. Rozhledna stojí na páteřní turistické červeně značené trase, tzv. Jiráskově cestě, která vede z Náchodska do Orlických hor.

Rozhledna vznikla v nadmořské výšce 655 metrů na vrchu Šibeník za 13,6 milionu korun bez DPH v rámci projektu Česko-polská hřebenovka - východní část. Většinu nákladů pokryje evropská dotace.

Rozhledna je poslední ze čtyř plánovaných na hřebenové trase v česko-polském pohraničí na území Královéhradeckého kraje. Již dříve s podporou evropských peněz vznikly rozhledny na Velké Deštné v Orlických horách, u Olešnice v Orlických horách a ve Vysoké Srbské.

Větrný park o čtyřech větrnících o celkovém výkonu 1,6 megawattu postavil na Šibeníku v roce 1995 soukromý investor. Prototypové zařízení se však kvůli technickým potížím a problémům s hlukem nikdy nedostalo do trvalého provozu. Park později získala společnost ČEZ, která na jeho místě chtěla postavit jeden obří větrník. I z tohoto záměru sešlo. ČEZ nakonec tři větrníky zbourala a v roce 2013 jeden tubus bez vrtule s pozemky parku a objektem trafostanice za 350 000 korun prodala Novému Hrádku.

Reklama

Doporučované