Hlavní obsah

Korejci chtějí kralovat čipům. Zainvestují do nich 450 miliard dolarů

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Jižní Korea v čele s firmami Samsung a SK Hynix vynaloží 450 miliard dolarů na domácí výrobu čipů. Jde o možné řešení globálního nedostatku polovodičových součástek.

Článek

Jižní Korea představila plány pro uvolnění 450 miliard dolarů na vybudování největší světové základny pro výrobu čipů během následujícího desetiletí. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Společnosti Samsung a SK Hynix vrhnou do vývoje a produkce polovodičů 510 bilionů jihokorejských wonů, to vše v rámci národního plánu administrativy prezidenta Mun Če-ina. Budou tak stát v čele 153 firem podporujících snahy chránit ekonomicky nejdůležitější průmysl v zemi. Prezidenta Mun Če-ina o postupu informovali šéfové firem během jeho čtvrteční návštěvy nejpokročilejšího čipového závodu v Jižní Koreji, továrny společnosti Samsung.

Firma Samsung zvýší své výdaje o 30 procent na 151 miliard dolarů do roku 2030. Společnost SK Hynix se zavázala k rozšiřování stávajících závodů v hodnotě 97 miliard dolarů, zatímco 106 miliard dolarů zainvestuje do čtyř nových továren ve městě Jongin.

Korejský plán odráží celosvětové snahy o řešení nedostatku polovodičů. Pandemický nárůst poptávky po elektronických zařízeních odhalil závislost dodávek klíčových součástek jen na hrstce asijských výrobců. Nedostatek výrazně zasahuje automobilový průmysl a začíná ovlivňovat produkci smartphonů a obrazovek.

Spojené státy, Čína a Evropská unie se snaží posilovat vlastní výrobu polovodičů. Americký prezident Joe Biden navrhl uvolnit 50 miliard dolarů na domácí výzkum a produkci v rámci širších snah o zabezpečení dodavatelských řetězců. Čína, obávající se své závislosti na dovozu ze západních zemí, vyčlenila na rozvoj vlastního čipového průmyslu stovky miliard dolarů.

V sázce je technologie, která je zásadní pro průlomy v mnoha oblastech včetně umělé inteligence, samostatných vozidel či chytrých domovů. Pro Jižní Koreu, amerického spojence a významného vývozce do Číny, představují polovodiče největší exportní artikl. Podle tamního ministerstva obchodu, průmyslu a energetiky by se jihokorejský vývoz čipů měl do roku 2030 zdvojnásobit na 200 miliard dolarů.

Jihokorejské firmy Samsung a SK Hynix už nyní vyrábějí většinu světových paměťových čipů – základních polovodičových součástek, které slouží k ukládání dat na všech elektronických zařízeních. Jednou z oblastí, v nichž ale Jižní Korea zaostává, je produkce pokročilejších mikroprocesorů, které zpracovávají složité úkoly v rámci umělé inteligence nebo zpracovávání dat.

V této specializaci dominuje firma Taiwan Semiconductor Manufacturing, která vyrábí procesory pro iPhony. Samsung jí zde plánuje konkurovat agresivněji, například zajištěním spolupráce na grafických kartách firmy Nvidia. SK Hynix také oznámil plány na vstup do produkce mikroprocesorů.

Jihokorejské ministerstvo obchodu, průmyslu a energetiky přirovnalo polovodiče k rýži jakožto celosvětové základní potravině. Polovodiče jsou pro něj strategickou zbraní v závodě o špičkové technologie jak mezi firmami, tak mezi státy.

Podle vyjádření ministerstva bude korejská vláda usilovat o vybudování „polovodičového pásu“, táhnoucího se desítky kilometrů jižně od hlavního města Soulu, kde se budou sdružovat vývojáři, výrobci a dodavatelé čipů. Domácí čipový průmysl bude vláda stimulovat daňovými úlevami, nižšími úrokovými sazbami, volnějšími regulacemi a zlepšenou infrastrukturou. Také na následujících 10 let zajistí továrnám odpovídající zásobování vodou a silnější dodávky energií.

Jižní Korea si také klade za cíl přilákat další zahraniční investice do vyspělých technologií. Podle ministerstva naznačil nizozemský výrobce polovodičových zařízení ASML Holding, že má v úmyslu utratit 240 miliard wonů na vybudování výcvikového střediska v pobřežním městě Hwaseong, zatímco kalifornská firma Lam Research plánuje svou korejskou výrobní kapacitu zdvojnásobit.

Z hlediska přímých příspěvků plánuje země pomoci s výcvikem 36 tisíc odborníků na čipy mezi lety 2022 a 2031 nebo přispět částkou 1,5 bilionu wonů k výzkumu a vývoji čipů. Země také začne projednávat legislativu určenou na pomoc polovodičovému průmyslu.

Reklama

Související témata:

Doporučované