Hlavní obsah

Korejská exprezidentka dostala dalších osm let vězení za zneužití fondů

Bývalá jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje před soudem.Video: Reuters

 

Reklama

Bývalá jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje byla odsouzena k dalším osmi letům vězení. Dohromady si má odsedět za korupci 32 let. Nový rozsudek se týká zneužití fondů tajných služeb a nedovoleného ovlivňování voleb.

Článek

Soud v Jižní Koreji vyměřil další, osmiletý trest vězení bývalé prezidentce Pak Kun-hje, která byla na jaře odsouzena k 24 letům vězení za korupci. Nový verdikt je trestem za zneužití fondů tajných služeb a za nedovolené ovlivňování voleb.

V případě korupčního obvinění soud shledal v dubnu bývalou prezidentku vinnou v 16 z 18 bodů obžaloby, proti čemuž se ale prokuratura odvolala.

Podle verdiktu se exprezidentka spolčila se svou důvěrnicí Čche Son-sil a společně přiměly firmu Samsung k poskytnutí úplatků ve výši sedmi miliard wonů a společnost Lotte k poskytnutí stejně velkého úplatku. Exprezidentka Pak Kun-hje vinu odmítla, soudní proces bojkotovala a nepřišla si ani do soudní síně vyslechnout rozsudek.

Čche Son-sil byla letos odsouzena k 20 letům vězení za to, že využívala mimo jiné svých styků s prezidentkou a nutila jihokorejské firmy, aby darovaly miliony dolarů jejím nadacím.

Rozsudek se skládá ze dvou částí. První vyměřuje šestiletý trest za zneužití peněz tajných služeb, druhá dvouletý trest za ovlivňování voleb.

Šestašedesátiletá Pak Kun-hje se do soudní síně nedostavila. Tresty se sčítají, což znamená, že si Pak má odpykat 32 let za mřížemi.

Proti bývalé prezidentce vypovídali tři bývalí šéfové tajné služby, kteří tvrdili, že na prezidentčin příkaz vyvedli z rozpočtu své organizace za tři roky dohromady tři miliardy wonů (67 milionů Kč). Bývalá prezidentka údajně tyto peníze použila k údržbě své soukromé rezidence, financování obchodu, kde jí nechávala Čche Son-sil šít šaty, a k dalším soukromým účelům.

Reklama

Související témata:

Doporučované