Hlavní obsah

Korejská krize: Japonci rozmístili rakety. Zbraně máme připravené, ohlásil Trump

Japonsko rozmístilo protiraketový systém PatriotVideo: Reuters, AP

 

Reklama

Jsme připraveni a máme nabito, oznámil prezident USA. Spojené státy reagují na plánované odpálení balistických raket Severní Koreje na americký ostrov Guam. Na možný konflikt se chystá i Japonsko.

Článek

Japonsko v roli klíčového spojence Spojených států ve sporu s KLDR přemístilo části protiraketového obranného systému PAC-3 Patriot na západ země. Spojené státy hlásí, že na vojenský plán Severní Koreje, při kterém má dojít k odpálení balistických raket na americký ostrov Guam, jsou připraveny.

Trump během týdne nebývale vyostřil spor s KLDR kolem jejího jaderného programu, když v úterý prohlásil, že „Severní Korea by raději neměla dál Spojeným státům vyhrožovat, pokud ale bude, narazí na ohnivou zlobu, jakou svět neviděl".

Na to Pchjongjang reagoval oznámením, že „pečlivě zkoumá" možnost raketového útoku na americký tichomořský ostrov Guam, kde mají USA leteckou a námořní základnu.

TWITTER: „Vojenská řešení jsou připravena, zajištěna a nabita pro případ, že by se Severní Korea zachovala nerozumně. Doufám, že Kim Čong-un najde jinou cestu." 

Americký prezident Donald Trump napsal v pátek na Twitter, že má připravena vojenská řešení pro případ, že by se Korea zachovala nerozumně. Po telefonu hovořil v noci na sobotu i s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Pekingu vzkázal, že by mělo být i v zájmu Číny Severní Koreu odzbrojit a že by Čína neměla už tak ostrý spor mezi KLDR a USA dále vyhrocovat.

„Prezidenti Trump a Si se shodli na tom, že Severní Korea musí zastavit své provokativní a vyzývavé chování," uvádí se v prohlášení Bílého domu. Vztahy mezi oběma prezidenty jsou prý „mimořádně blízké" a mohou vést k mírovému řešení severokorejského problému.

Své obavy už stihla vyjádřit také Moskva a znepokojené je i Německo.

Přípravy na Guamu

Orgány civilní obrany amerického ostrova Guam rozšířily mezi obyvatelstvem letáky s návodem na ochranu.

„Nedívejte se do záblesku ani výbuchu, může vás oslepit. Zůstaňte ležet a přikryjte si hlavu," uvádí se v letáku nazvaném „příprava na bezprostřední raketovou hrozbu".

Leták rovněž poskytuje radu, jak se zbavit radioaktivního spadu. „Je-li to možné, osprchujte se ve velkém množství vody a mýdla, abyste odstranili radioaktivní zamoření," praví se v instrukcích. „Nepoužívejte šampon, může vázat radioaktivitu."

Reklama

Doporučované