Hlavní obsah

Korejské vody už čeří i Japonsko, největší válečná loď vyrazila na pomoc USA

Japonsko poslalo svoji námořní loď na pomoc Americe. Plavidlo Izumo je největší chloubou japonské armády.

 

Reklama

V reakci na raketové testy KLDR se k americkému plavidlu USS Carl Vinson přidala i největší japonská válečná loď Izumo.

Článek

Největší japonská válečná loď Izumo se v pondělí odchýlila od základny Jokosuka, aby pomohla americké letadlové lodi USS Carl Vinson, operující v oblasti kvůli napětí kolem KLDR.

Japonské plavidlo je vůbec prvním, které se vydalo do akce podle nedávno přijatého zákona. Ten nově Japonsku umožňuje vyslat válečnou loď, pokud se jedná o pomoc spojencům. 

Izumo je 249 metrů dlouhá loď, která může pracovat až s devíti vrtulníky. Do provozu byla uvedena před dvěma lety. Patří do třídy víceúčelových vrtulníkových torpédoborců, vzhledem a velikostí však dosahuje parametrů letadlové lodi.

Japonsko přichází s podporou Spojených států v době napjatých vztahů se Severní Koreou. Ta v sobotu brzo ráno provedla další test balistické rakety. Zkoušku, která proběhla za mimořádně vyostřených vztahů mezi KLDR a Spojenými státy, odsoudila kromě Washingtonu i Jižní Korea a právě Japonsko. Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa Pchjongjang testem prokázal neúctu i k Číně. Japonský premiér Šinzó Abe krok označil za vážnou hrozbu pro svou zemi a za nepřijatelný pro mezinárodní společenství.

Severokorejci tentokrát testovali raketu středního doletu. Rozpadla se už několik minut po startu a neopustila tak severokorejský vzdušný prostor.

Reklama

Doporučované