Hlavní obsah

Koronakrize dopadla i na prádelny, propouštět by mohla více než polovina

Rozhovor s prezidentkou Asociace prádelen a čistíren ČR Janou Puškáčovou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Aktuální krize se promítá i do oblasti prádelnictví. Obor úzce spjatý s cestovním ruchem zažívá drsný propad. České prádelny a čistírny za rok obvykle přijmou zakázky v hodnotě 5,9 miliardy, takovým číslům ale letos odzvonilo.

Článek

Koronavirová krize zasáhla do podnikání téměř 90 procent firem působících v oblasti profesionálního praní a čištění prádla. Podle průzkumu mezi členy Asociace prádelen a čistíren ČR se již 30 procent firem muselo uchýlit k propouštění zaměstnanců a u dalších 50 procent se k tomu schyluje.

„Provedli jsme šetření mezi členy asociace a dopad na náš obor byl drtivý. Věrně kopíruje dopad na cestovní ruch a hotely, restaurace a školská zařízení,“ říká prezidentka asociace Jana Puškáčová.

Úbytek zakázek až o 50 procent hlásí už i některé prádelny, které perou pro nemocnice. Řada zdravotních výkonů se totiž přeobjednávala a nemocnice se postupně připravují na možný nápor či druhou vlnu pacientů s covid-19.

Profesionální prádelny jsou přitom nezbytnou součástí zvládnutí krize, protože zajišťují potřebnou hygienickou nezávadnost prádla nemocnic, pečovatelských domů a dalších zařízení, a jsou tedy důležitým prvkem v udržení stability zdravotnického segmentu pro boj s aktuální koronavirovou situací.

„Připravujeme nový průzkum, který nám ukáže, jak se situace za posledních čtrnáct dní vyvinula. Prádelny řeší neřešitelné dilema, zda si ponechat zaměstnance, nebo snížit náklady propouštěním,“ říká Puškáčová.

Na českém trhu působí 403 prádelen a čistíren, v nichž pracuje přes 8 200 lidí. Kdy se situace vrátí do normálu? Vyhlídky podle prezidentky asociace vůbec nejsou příznivé. „Návrat bude pozvolný, letos se podle nás k normálu nepřiblížíme.“

Reklama

Doporučované