Hlavní obsah

Koronakrize v USA: newyorská „fronta“ i nekončící politika fake news

Foto: Profimedia.cz

Donalda Trumpa kritizují za nepřesné informace i politické kroky v době krize.

Reklama

USA čekají těžké dva týdny. Nakažených i mrtvých exponenciálně přibývá. Město New York se proměnilo doslova v bojiště. A krize ukazuje charaktery politiků i médií.

Článek

Spojené státy americké se připravují na nejhorší týden koronavirové pandemie. A s nimi celý svět. Státy totiž hlásí nejvyšší čísla nakažených i zemřelých od počátku vypuknutí choroby covid-19 v Číně. V USA je přes 300 tisíc nakažených, více než 8 tisíc mrtvých, s rekordním údajem 1344 úmrtí za jediný den.

Nejhorší situace je v New Yorku. Nejlidnatější město Spojených států se mění ve válečnou zónu v boji s koronavirem. V Central Parku vznikají provizorní zdravotnické stany, v různých čtvrtích města rostou celé polní nemocnice. Ale pohřební služby zajišťují také mobilní márnice.

Foto: Profimedia.cz

Lékaři v New Yorku musí využívat i mobilní márnice.

Americká stanice NBC informovala i o kontroverzní stránce polní nemocnice v Central Parku. Pomáhají a dobrovolničí tam totiž náboženská evangelická skupina, která je striktně proti LGBTQ. Provozuje ji dokonce syn známého evangelisty Billyho Grahama Franklin. Zdravotníkům i pacientům poskytují duchovní zázemí, ovšem svým úhlem pohledu.

Podle výpočtů The New York Times aktuálně téměř každý obyvatel města New York zná někoho, kdo je pozitivně testovaný na covid-19.

Foto: Profimedia.cz

Z nejlidnatějšího New Yorku je město duchů.

Prezident Donald Trump přesto na sobotní tiskové konferenci prohlásil, že se „země musí znovu otevřít“, a navrhl uvolnění různých restrikcí už na Velikonoce. Což je za týden. „Čekáme nejtěžší týden, a ten další, bude hodně mrtvých, ale o dost méně, než kdybychom to neudělali, stejně bude hodně mrtvých,“ řekl také Trump.

Hoaxy Donalda Trumpa i Fox News

Trump také poradil občanům, aby zkusili léky, které se běžně užívají na malárii, artritidu nebo lupus. „Nemáte co ztratit. Nemáte co ztratit,“ opakoval prezident Spojených států na tiskové konferenci. Jeho vlastní poradci z řad odborníků však před užíváním léků, které nemají prokázaný účinek na nový koronavirus, varují.

Přesto Trumpova slova o pokusech s lékem hydroxychlorichinem na mnohé Američany zapůsobila. Podle britského Guardianu se prodej těchto léčiv prudce zvedl. A tak se pacientům, kteří léky potřebují na své vlastní nemoci, nedostává.

Boj za pravdivé informace se svádí i na americkém mediálním poli. Televizní stanice Fox News, která se netají svým konzervativním světonázorem, čelí kritice z šíření nepravdivých zpráv. Moderátor Sean Hannity totiž prohlásil, že demokraté a média koronavirovou pandemii „přehánějí“, aby mohli kritizovat prezidenta Trumpa pomocí „tohoto nového hoaxu“.

Na apríla se více než sedm desítek novinářů a mediálních odborníků rozhodlo poslat otevřený dopis majiteli televizní stanice Fox News Rupertu Murdochovi a jeho synu Lachlanovi. Sám Hannity se brání, že pandemii koronaviru nikdy nenazval „hoaxem“. „Řekl jsem, že je to hoax ve smyslu, že toho zneužívají proti Trumpovi,“ řekl podle Guardianu moderátor.

Pandemii koronaviru ve světě sledujeme online

Politické bojůvky v době krize

Události se dějí i čistě na politické scéně. Bez příznaků koronaviru. Prezident Trump odvolal Michaela Atkinsona, vrchního inspektora, který jako první upozornil Kongres na podnět tzv. whistleblowera v kauze telefonátu Donalda Trumpa a ukrajinského prezidenta Zelenského. A který vedl k rozjetí procesu impeachmentu prezidenta Spojených států.

V pátek Trump oznámil, že Atkinson do měsíce končí. Odůvodnil to písemným vyjádřením, ve kterém píše, že Atkinsonovi již plně nedůvěřuje. Mezi americkými demokraty tento krok vzbudil velkou kritiku. Podle nich Trump čas uprostřed celonárodního stavu nouze využívá k politickým pomstám, které mohou stát uvést ještě ve větší krizi.

Foto: Profimedia.cz

Spojené státy se zastavily.

Hvězda jménem Cuomo

Naopak velké politické chvíli slávy se těší guvernér státu New York Andrew Cuomo. Americká média si ho začala hojně všímat kvůli jeho tiskovým konferencím, které si oblíbily tisíce obyvatel New Yorku, ale i jiných států a měst. Jeho upřímnost a chladnou hlavu chválí politici i komentátoři napříč spektrem.

„Mám strach o svého bratra, mám strach o bratra stejně, jako má každý strach o ty, které milují, a o lidstvo obecně,“ řekl Cuomo na tiskové konferenci. Jeho bratr je opravdu diagnostikován s covid-19, a politik se tak přiblížil každému, kdo je ve stejné situaci. Mluví o rodině, lásce nebo duševním zdraví. Ale oznamuje i tvrdá fakta: „Nebude tu chaos, nebude tu anarchie. Pořádek a pravidla zůstanou zachovány. Život půjde dál, bude jiný, ale půjde dál. Tak se na to zhluboka nadechněme.“

Britský Guardian připodobňuje Cuomovu roli k Rudy Giulianimu po teroristickém útoku 11. září 2001. Giuliani, jako starosta New Yorku, se tehdy stal „americkým starostou“. Dnes je takovým „americkým guvernérem“ Andrew Cuomo.

Reklama

Doporučované