Hlavní obsah

Koronapříběh: Jak se Brit ocitl v Pardubicích, bez práce a peněz

Foto: Profimedia.cz

Koronavirová krize vypráví příběh Marka Petersona, který chtěl začít nový život v Pardubicích.

Reklama

Život je sám o sobě komplikovaný. Když se ale přidají nařízení, zavřené hranice a ekonomické kóma, přináší příběhy. Mark Petersen odjel z Velké Británie, aby začal nový život v Pardubicích. Přišla ale koronavirová krize.

Článek

„Před šesti lety jsem navštívil Pardubice, se svojí přítelkyní, která tam má rodinu,“ vypráví pro Seznam Zprávy Brit Mark Petersen. Před rokem, když bylo jasné, že Velká Británie s konečnou platností vystoupí z Evropské unie, se i Mark rozhodl ze své rodné země odjet. Svoji přítelkyni Janu si vzal a poslední stěhovací vůz přijel do východních Čech letos v lednu.

Vývoj ohledně pandemie ve světě sledujeme online

„Kvůli brexitu už jsem v Británii nechtěl žít, směřování země spíše k ‚Malé Británii‘ pro mě bylo depresivní,“ vysvětluje Mark svoje rozhodnutí odjet ze země a začít nový život v Česku. „Zjistil jsem, že jsou Češi jedni z nejpřátelštějších a nejvřelejších lidí, které jsem potkal,“ dodává také.

Měl domluvený prodej svého domu v Británii tak, aby měl nějaké finance do začátku a mohl odstartovat nanovo v jiné zemi. Byl uprostřed přijímacích řízení na novou práci.

Ale přišla koronavirová krize v Česku, po celé Evropě a po celém světě.

„Pohovory se pozastavily kvůli karanténním opatřením a prodej mých nemovitostí v Británii se musí odložit,“ vysvětluje Mark náhlou stoosmdesátistupňovou otočku. Na konci března navíc skončila v práci i jeho žena. „Nemám vůbec žádné peníze, začínám život tady, nemám příjem a zatím mám oficiálně v ČR jen přechodný pobyt,“ říká Brit.

A teď se po úvaze rozhodl vrátit do Británie, konkrétně do Lutonu, severozápadně od Londýna. „Musím se postarat o svoje nemovitosti a také o nemocné příbuzné,“ popisuje Mark. Zastavení prodeje jeho domu prý přišlo naprosto neohlášeně. Nyní musí být na místě, aby se mohl o všechno postarat a navíc, aby mohl čerpat podporu, na kterou v Česku nemá nárok. Markova manželka Jana ale naopak musí zůstat v Pardubicích, kde se stará o své starší příbuzné.

Snažili se poradit se s úřady, jak v Česku, tak v Británii. Podle Markových slov ale oficiální rady na stránkách ministerstev zahraničí počítají s leteckým návratem do země. Nespecifikují, co třeba musí lidé mít u sebe za dokumenty, pokud se vydají přes hranice pozemní cestou. Mark ale spadá do pomoci tzv. repatriace britských občanů, a tak se mu britské úřady snaží pomoct. Na sociálních sítích komunikoval i napřímo s britským velvyslancem v ČR Nickem Archerem.

„Doma“ ho ale čeká prázdný dům, navíc vůbec netuší, tak jako nikdo, na jak dlouho v Británii bude muset zůstat. A na jak dlouho budou s manželkou každý v jiném státě. Jak po popsání celého příběhu popisuje svoje pocity? „Snažím se nepanikařit,“ odpovídá „britským způsobem“ Mark Petersen.

Reklama

Doporučované