Hlavní obsah

Koronavirus komplikuje život policii i mafiím. S kriminalitou ale zametá

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Britští policisté pro alarmující stav ve společnosti vymýšlejí krizové plány, z nichž některé počítají i s možností, že se v zemi přestane zatýkat. Těm americkým se nepracuje o nic lépe, přesto mají malý důvod k radosti. Koronavirus jim z ulic pomohl vymýtit nelegální hazard a drogové obchody.

Článek

Velká Británie zažívá snad nejkrušnější období od druhé světové války. Krom nemocnic jsou naplno zaměstnány také policejní stanice. Strážci zákona se bojí, že se situace v příštím měsíci ještě zhorší a míra nemocných v ostrovním státu vzroste na 20 až 30 procent. A tak přišli s pětistupňovým krizovým plánem. V nejzazším případě počítají i s tím, že nad některými trestnými činy budou muset kvůli nedostatečné kapacitě přimhouřit oči.

Modrá, zelená, žlutá, červená, černá. Podle těchto barev je odstupňována možná závažnost situace odvíjející se od počtu nemocných v zemi. V případě, že se některý z regionů dostane do alarmujícího „černého stavu“, policisté upustí od vyšetřování krádeží, podvodů a obchodování s konopím. Jejich hlavní starostí by bylo vyřizování podnětů z linky 999 a závažnějších trestných činů.

Nejmírnější modrý status znamená obvyklý chod. S rostoucím počtem nemocných přechází do zelené, žluté, červené a končí u černé, která už alarmuje stav závažné situace. Některé britské regiony už nyní spadají do „červeného statusu“, tedy druhé nejzávažnější úrovně, kdy se většina policistů věnuje jen „okamžitým prioritním incidentům“.

„Pokud se dostaneme do černé oblasti, policejní síla v podstatě nemůže fungovat. Buď bude muset dojít k povolání armády, nebo požádání o pomoc jiné policejní složky. Stojíme na okraji útesu a obávám se, že v některých částech země na černou úroveň dosáhneme,“ řekl pro britské The Times jeden z policejních zdrojů.

„Je možné, že nebude docházet k zatýkáním. Cesta od vystopování podezřelého k zatčení vyžaduje práci 12 lidí. Pokud bude policejní síla na kolenou, nebudeme moct takto pracovat,“ uvedl.

Momentálně britskou policii zaměstnává také pokutování těch, kteří nedodržují karanténu a volně se pohybují venku. Díky karanténním opatřením a omezení nočního života v ulicích ale také klesl počet krizových telefonátů, které by vyžadovaly zásah policie.

Někteří strážníci jsou přesvědčení, že nejvyšší pohotovost nebude nutná do doby, kdy budou mít lidé stálý přístup k potravinám. „Je to z části jen můj názor, ale pokud opadne vyhrocená situace okolo nakupování a veřejnost bude dodržovat sociální distancování, budeme mít lepší kontrolu nad tím, kdo je v ulicích a nutnost zásahu policie bude nízká. Pokud bude jídla nedostatek a lidé budou panikařit, bude to těžké,“ říká jeden z nich.

Koronavirem ku zákonu a pořádku

Za oceánem, v New Yorku, si místní policisté na neúprosné situaci, kdy onemocnělo okolo 5 tisíc jejich kolegů, našli malé pozitivum. Koronaviru se povedlo to, v čem zákon v USA selhával po století – zmrazit zločineckou činnost. Přijatá omezení napomohla utlumení nelegálního příjmu z hazardních her, což je „historická“ rána pro místní mafie, uvedly právní zdroje pro server The New York Post.

„Nikdy jsme nezažili období, kdy by mafie nevydělávaly peníze hazardními hrami,“ řekl jeden ze zdrojů. „Od dob Lucky Luciana. Tohle je historické.“

První dny po zavedení omezování sociálního kontaktu se nelegální sázky držely díky internetu. Potom ale přišlo jedno rušení sportovních klání za druhým – NBA, MLB, NHL, dostihy, i golf. Postupně se sázkaři pokusili přejít na africký kriket nebo australské fotbalové zápasy. Undergroundová sázkařská scéna ale do značné míry ustoupila.

„Z těchto peněz žije spousta lidí,“ uvedl jeden z hráčů, jehož finanční ztráta dosahuje osmimístných hodnot.

A utichl nejen hazard a život mafií. Spolu s povinným uzavřením restaurací policisté v New Yorku dosáhli dalšího sto let kýženého cíle. Restaurace, bary a strip kluby totiž bývaly častým místem prodeje drog, kde navíc obvykle docházelo potyčkám vyžadujícím zásah policie.

V otázce drogového prodeje ale newyorští policisté nemají vyhráno. „Dost dlouho byl hlavním tématem hovorů hazard. To už neplatí,“ poznamenal zdroj newyorského listu a dodal, že se pozornost obrací k narkotikům. Touha po výdělku by se tak mohla přelít z jedné nelegální branže do jiné.

Reklama

Doporučované