Hlavní obsah

Koronavirem se nakazí pět miliard lidí, hrozí věhlasný vědec

Foto: Profimedia.cz

Ochranné roušky jsou na celém světě horkým zbožím.

Reklama

Karantény, opakovaná testování nebo zákazy letů z Číny. Státy světa se snaží zamezit tomu, aby koronavirus nezpůsobil pandemii. Čím dál více odborných hlasů varuje, že je situace opravdu vážná. Prominentní hongkongský vědec opařil planetu myšlenkou, že se koronavirem mohou nakazit až dvě třetiny populace.

Článek

Čtyřicet tři tisíc. Nejsledovanějším číslem světa, který se obává globální katastrofy, se stal počet nakažených koronavirem. Číslo, které neustále roste a děsí.

Přední hongkongský epidemiolog a profesor Gabriel Leung sleduje vývoj situace optikou striktního realisty. Podle něj je klidně možné, že se koronavirus časem rozšíří na 60 % světové populace (přibližně pět miliard lidí).

Vymyká se kontrole

Experti se shodují, že každý nakažený předal onemocnění v průměru dalším dvěma až třem lidem. Množí se dohady, že zvířecí trh ve Wu-chanu nemusel být jediným ohniskem nákazy, navíc koronavirem onemocněli i lidé, kteří v Číně nikdy nebyli.

Vodítkem k tomu, že se postup koronaviru nedaří nijak zvlášť brzdit, je také prohlášení šéfa Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedrose Adhanoma.

„Když se někde objeví malý počet nakažených, může to indikovat mnohem širší rozšíření v ostatních zemích. Brzy možná poznáme, že je to jen špička ledovce,“ pronesl v neděli Adhanom.

Na jeho prohlášení reagoval právě profesor Leung. Podle něj je zapotřebí, aby se zjistil tvar a velikost onoho ledovce. „Šedesát procent světové populace, to je hrozně velké číslo,“ sdělil Leung pro The Guardian, když mířil na konferenci WHO v Ženevě.

Foto: Profimedia.cz

Profesor Gabriel Leung, poradce WHO.

Podle epidemiologa je možné, že se úmrtnost viru sníží ze současných 2,1 procenta na jedno procento. Přesto by v případě katastrofického scénáře zemřelo obrovské množství lidí.

„Možná se infikuje 60 až 80 procent populace. Možná ne. Možná to půjde ve vlnách. Virus úmyslně sníží smrtelnost, protože mu v šíření rozhodně nijak nepomůže, když všechny v cestě zabije, protože by se tak zabil sám,“ řekl Leung.

Sekundární šíření už není možné lehce odhalit

Že není lehké nakažené izolovat, ilustruje příklad z aktuálního dění ve Velké Británii. Infikovalo se tam už osm lidí a u dvou z nich není známo od koho. Šlo o zdravotnické praktikanty, kterým prošly pod rukama desítky pacientů, což ztěžuje pátrání po člověku, od kterého se nakazili a kteří tak mohou virus šířit dál.

Úřady v přímořském Brightonu se nyní snaží vystopovat, s kým mohli zdravotníci přijít do styku.

Do města zřejmě zavlekl koronavirus muž, který se v Singapuru nakazil od člověka z Číny. Brit následně přeletěl do Francie, kde s rodinou lyžoval v alpském resortu, a poté přicestoval do Británie. Než skončil v karanténě, předal virus nejméně 11 lidem.

Singapur, Francie, Velká Británie. Jediný nakažený mohl virus šířit ve třech zemích, což jen potvrzuje, že vymýtit koronavirus v éře globalizace bude více než těžké.

Reklama

Doporučované