Hlavní obsah

Čísla mluví jasně. Česko koronavirovou epidemii vůbec nezvládá

Foto: Seznam Zprávy

Interaktivní mapa níže v článku

Reklama

Česká republika opět získává status státu s nejhorším šířením koronaviru. Redakce Seznam Zpráv připravila stručné porovnání s dalšími zeměmi.

Článek

Česká republika je na šestém místě v počtu lidí nakažených koronavirem v porovnání s celkovým počtem obyvatel, uvádí server worldmeter.info . Před námi je v nelichotivém žebříčku Andorra, Černá Hora, Gibraltar, San Marino a Lucembursko.

Společný znak všech zmíněných zemí je přitom pro podobné statistiky zásadní: jen dvě mají přes 100 tisíc obyvatel, žádná pak přes 700 tisíc. Do čela žebříčku se dostaly, protože k rychlému vzestupu ve statistice stačí malé množství nakažených.

Jedinými zeměmi v první dvanáctce, jejichž populace čítá více než pět milionů obyvatel, jsou Česká republika a Spojené státy.

Vývoj situace v čase v porovnání s vybranými zeměmi znázorňuje graf níže. Zatímco na začátku pandemie nejhůře postižené státy, jako jsou Itálie, Španělsko nebo Francie, hlásí relativně pozvolné pokračování, Spojené státy a Velká Británie se stále potýkají s problémy. Ani tyto země však v porovnání s počtem obyvatel nevykazují tak vysoká čísla jako Česko.

Dobře si nevedeme ani ve srovnání se sousedy. Zatímco Rakousko, Německo i Polsko křivku případů zplošťují, v České republice a na Slovensku stále strmě roste.

Aktuální situace se nedá svést ani na masivní testování. V tom je Česko na žebříčku až na 50. místě. Spojené státy, které jsou za námi v počtu nakažených, jsou v testech dvacáté. Více testuje i například Bělorusko nebo Rusko. V počtu úmrtí je Česká republika osmá, z milionu obyvatel jich v souvislosti s covidem-19 zemřelo 1160.

Reklama

Doporučované