Hlavní obsah

Koronavirová kalkulačka: Jaká je u vás šance potkat se s nakaženým člověkem

Proč je v době koronavirové pandemie tak důležité, aby se lidé nesetkávali ve větším počtu? Šance potkat nakaženého je dost vysoká. Seznam Zprávy připravily speciální kalkulačku. Data pro ni čerpají z oficiálního zdroje ÚZIS.

Reklama

Článek

Jaká je šance potkat se s nakaženým člověkem?

Kalkulačka vám podle místa vašeho pobytu najde příslušnou obec s rozšířenou působností. Pracuje s oficiálními denně aktualizovanými údaji ÚZIS o počtech nakažených právě v těchto obcích. Od nich se odvíjí výpočet pravděpodobnosti, že se setkáte s nakaženým člověkem.

Jak kalkulačka funguje?

♦️ Vyberte svou obec.

♦️ Zobrazí se příslušná obec s rozšířenou působností.

♦️ Posuvníkem si navolte, jaký počet neevidovaných nakažených ve vaší oblasti odhadujete (dvoj- až čtyřnásobek počtů evidovaných).

♦️ V přehledu se zobrazí varianty podle počtu kontaktů, s nimiž se potkáte (záleží např. na velikosti pracovního kolektivu).

♦️ Kalkulačka vychází z aktuálních dat ÚZIS za obce s rozšířenou působností.

Inspirací pro vznik kalkulačky byly výpočty švýcarského analytika Thorstena Kurze.

Z průzkumů je známo, že část Čechů chápe omezení setkávat se jako šikanu ze strany státu. Zároveň si mnoho lidí skutečně neuvědomuje, jak snadno se nákaza šíří. Svědčí o tom opakované demonstrace proti vládním nařízením, lidé namačkaní na sebe často bez adekvátní ochrany rouškami, ale i plné supermarkety nebo soukromé oslavy. A nakonec i horší disciplína některých politiků, kteří navštěvují oficiálně uzavřené restaurace.

Nakažení, kteří o tom nevědí

U pandemie je důležitý parametr počet lidí v místě, kde žijeme a s nimiž se potkáváme. Další důležitý údaj je počet nakažených. Těch, kteří o tom nevědí (v horším případě těch, kteří o tom vědí, ale nejsou evidovaní hygienickou stanicí). Tato čísla se pochopitelně dají pouze odhadovat; nejčastěji se pracuje s dvojnásobkem počtu nakažených, které hygieny evidují a kteří jsou doma v karanténě. A právě karanténa je důvod, proč nás evidovaní nemocní v kalkulačce zajímají jako vodítko, ovšem nikoli jako přímý zdroj nákazy.

Vraťme se ke skupině lidí, kteří o nákaze nevědí a pohybují se venku, v obchodě nebo také v práci. Tento údaj si můžete navolit v kalkulačce sami, stejně jako odhadovaný násobek fakticky nakažených lidí ve vaší obci.

U odhadu pravděpodobnosti intuice nefunguje

Jak snadno může selhávat intuice, se ukázalo už u exponenciálního růstu: Čísla se dlouho jeví jako nízká, riziko tudíž vnímáme jako malé. Zdánlivě se nic neděje. Jenže během několika málo dnů se počty zdvojnásobí a pak znovu a stále dokola, dokud vývoj nezačnou brzdit opatření.

Stejně tak intuice nefunguje u teorie pravděpodobnosti. Vždy je lepší si ji vypočítat než odhadovat. „Pokud jde o epidemii, teď možná lépe vidíte, proč je i při relativně malém počtu nakažených třeba sáhnout po tak drakonických opatřeních, jaká vidíme i u nás. Zůstaňte doma a neplánujte žádnou party. Momentálně je to to nejlepší, co můžete udělat,“ píší experti z Centra pro modelování biologických a společenských procesů (BISOP).

To si vybralo jako ilustrační příklad narozeninovou party. Na principu pravděpodobnosti, že se sejdou dva lidé se stejným datem narození, ukazuje, jak stejný princip platí i v případě šíření koronaviru.

🟢 Autorem kalkulačky je matematik, statistik a demograf Michal Škop, zakladatel občanského sdružení KohoVolit.eu, které dlouhodobě využívá data pro veřejnou kontrolu.

Reklama

Doporučované