Hlavní obsah

Koronavirová pandemie nahrává totalitním režimům, říká miliardář Janeček

Podnikatel, investor a matematik Karel Janeček považuje za nejhorší dopad pandemie zavřené školy.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

„Pandemie nahrává totalitním režimům, kde jsou lidé ovládaní jako mašinky,“ říká investor a miliardář Karel Janeček s tím, že striktní nařízení přesouvají běžný život do „šedé zóny“, kde fungují třeba i kadeřnice.

Článek

„Současná situace kolem pandemie je extrémně výhodná pro Čínu. Taková, já bych to nazval, až globální hysterie západního světa je totiž obecně vhodná pro totalitní státy,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys miliardář Karel Janeček s tím, že krizové situace jsou obecně výhodné pro systémy, kde není svoboda.

„Myslím systémy, kde jsou lidé jako mašinky, jako ovládaná kolečka. A když je krize, výhoda totalitního systému se projeví. Viděli jsme, že Čína, na rozdíl od jiných zemí, v minulém roce rostla,“ dodává Janeček s tím, že tento trend bude pokračovat pravděpodobně i v dalších letech.

Pandemie přesunula život do „šedé zóny“

„Já sám se obávám nástupu jistých odrůd totalit. Nemyslím tím, že nám hrozí totalita od Andreje Babiše, to ani omylem. Ale to, co hrozí západnímu světu, je, že se dostane do jakési mašinérie kontrol. Každý člověk bude sledován a hrozí totální ztráta svobody. A již se to děje. Svoboda slova je velkým způsobem potlačována a lidé, kteří se nebojí jít proti systému a mají odlišné názory, tak jsou velmi často umlčováni,“ dodává Janeček.

Navíc, stejně jako v totalitě se podle něj ekonomika a život v zemi už teď dostává do jakési šedé zóny. „Samozřejmě že šedá zóna je realita. Kdo by se třeba rok nestříhal?“ říká s tím, že společnost je rozpolcená a lidé už opatření neposlouchají.

Čísla, která ukazují, proč lidé nerespektují pravidla

Jako matematik totiž poukazuje na čísla: „Skutečná smrtnost viru se dnes odhaduje na 0,2 procenta. Možná dvě a půl promile. Na druhou stranu, je to samozřejmě nemoc a já ji v žádném případě nechci podceňovat. Tato nemoc je pro to malé promile lidí smrtelná. Je to zákeřná choroba a je pravda, že smrt na udušení je jedna z těch nejhorších smrtí. Nicméně na rakovinu umírá ročně třicet tisíc lidí,“ říká Janeček s tím, že kdyby měl koronavirus obrovskou smrtnost jako třeba ebola, striktní ostrý a krátkodobý lockdown by dával smysl, lidé by měli z viru a hygienických opatření daleko větší respekt a dodržovali je.

„Kdyby ten virus byl skutečné nebezpečí a lidé měli dostatečně kvalitní informace, sami ta doporučení budou dodržovat a sami se budou chránit. Ale teď je to spíš tak, že to spoustu lidí extrémně štve, protože to vnímají jako totální ‚pakárnu‘, a vlastně důsledek toho tlaku je ještě horší. Když někam zatlačíte a lidé s tím nesouhlasí, tak se to projeví jinak. Nikdy to historicky nefungovalo. Diktát může být krátkodobý,“ říká Janeček s tím, že přeplněné nemocnice jsou pro něj samozřejmě argument, ale zároveň problém, který jednoznačně zazlívá vládě. „My jsme měli spoustu času a tomu jsme se mohli vyhnout,“ dodává.

Karel Janeček

Matematik, akcionář a spoluzakladatel finanční skupiny RSJ.

Časopis Forbes ho s odhadovaným majetkem 2,8 miliardy zařadil na 84. místo v žebříčku českých miliardářů.

Podstatná část jeho jmění je vyčleněna do svěřenského fondu TRUST 21, pod který spadají společnosti Byznys 21 s.r.o. a Fond 21 s.r.o.

Založil startupový akcelerátor UP21, spoluvlastní závodní stáj Racing 21, investoval do firem jako CB 21 Pharma či Entropiq.

Jako jeden z nejhorších dopadů pak vidí zavřené školy. „To, že děti nemohou do škol, a to, že ztrácí své sociální kontakty, je podle mě asi ten nejhorší důsledek pandemie,“ říká Janeček s tím, že děti ztrácí sociální kontakt i motivaci. „Tloustnou. Nemají pohyb. To je prostě úplně šílené.“

Investice do bitcoinu

Jaké jsou pak dopady na byznys? „ Zavřené obchody, restaurace, zvyšování státního dluhu, to bude mít důsledky, které si ani neodvažuji odhadnout. Já jenom doufám, že se nám to podaří zastavit co nejdřív,“ říká Janeček. Podle něj ale existují investice, kterým situace prospívá, jako třeba kryptoměny. „Já jsem investoval do bitcoinu, i když méně, než bych chtěl,“ dodává Janeček. Jednou z jeho posledních investic jsou firmy Entropiq a Ematiq – eskortní tým a společnost na datové analýzy kurzů.

Přes to všechno však Karel Janeček věří, že koronavirus může společnosti pomoci. „Já to vnímám tak, že namísto toho, abychom se uvařili jak ta žába v horké vodě, tak nám koronavirus doufejme pomůže. Protože on vlastně celou společnost nakopl. Dovedl lidi mimo svoji komfortní zónu,“ říká Janeček s tím, že koronavirus donutil lidi čelit svým strachům. „Pokud ty strachy dokážou překonat, vybudují si jistou imunitu. Já tedy doufám, že koronavirus zafunguje jako jakási vakcína proti lidské blbosti a lidským strachům,“ dodává Janeček.

Reklama

Doporučované