Hlavní obsah

Koronavirová vláda v Izraeli: nejpočetnější v historii, povede ji Bibi

Foto: Profimedia.cz

Stoupenci izraelské opozice slaví odchod šéfa parlamentu ze strany Likud. To ještě netušili, že z korupce obviněný premiér Netanjahu bude ve funkci pokračovat.

Reklama

Vůdce opozičních Modrobílých Benny Ganc minulý týden šokoval své voliče. Navzdory vyostřené volební kampani plné osobních útoků porušil svůj hlavní slib a zasedne ve vládě s trestně stíhaným premiérem Benjaminem Netanjahuem.

Článek

Historicky první vláda podporovaná izraelskými Araby nevznikne. Místo ní bude mít Izrael zřejmě vůbec nejpočetnější kabinet v historii. Konečnou dohodu o rozdělení ministerských křesel by měli premiér Benjamin „Bibi“ Netanjahu a vůdce opozičních Modrobílých Benny Ganc oznámit do příštího pondělí.

Gancovo rozhodnutí spojit se s politikem, o němž celou dobu tvrdil, že je zkorumpovaný a poškozuje zemi, šokovalo jeho voliče i politické spojence. Zatímco Ganc a bývalý šéf izraelské armády Gabi Aškenazi se s poukazem na koronavirovou krizi dohodli s Netanjahuem, druhá část opoziční koalice vedená centristou Jairem Lapidem účast ve vládě odmítla.

Pandemie koronaviru zasáhla izraelskou politiku v těch nejvyšších sférách: poté, co byl pozitivně testován jeho poradce, se musel do karantény uchýlit i premiér Netanjahu. On sám byl ale později testován s výsledkem negativním.

Ganc zklamal voliče a přišel o spojence

Jak pro Seznam Zprávy připomněl brněnský politolog a specialista na blízkovýchodní konflikt Marek Čejka, takovéto šoky nejsou v izraelské politice výjimečné: „Pro izraelskou politiku jsou velké a nečekané zvraty příznačné, takže v tomto ohledu to zase takové překvapení není. Na druhou stranu těsně po posledních - v krátké době už třetích - volbách to vypadalo, že Netanjahu bude snad schopen sestavit vládu i sám. Ganc každopádně porušil hlavní zásadu, kterou prezentoval v uplynulé sérii volebních kampaní - to znamená, že Netanjahu nebude moci být izraelským premiérem, pokud je proti němu vedeno trestní řízení. Tím možná nadobro zklamal důvěru velkého počtu svých voličů.“

Ganc přišel i o další spojence: „V kampani jsme bojovali proti rasistické vládě. Teď se máme stát její součástí?“ ptali se ho představitelé izraelských Arabů. Gance opustila i drúzská poslankyně Gadír Kamal Mríhová s argumentem, že porušil sliby dané komunitě, k níž ona patří a zastupuje ji.

Jak tedy má vláda národní jednoty vypadat? Novinářka deníku Haarec Noa Landauová v podcastu v první řadě upozorňuje, že o národní jednotu nejde, možná tak o její polovinu. Vždyť ze dvou srovnatelně velkých uskupení - Modrobílých a Likudu - se už prvně jmenované rozpadlo.

Na postu premiéra by se měli vystřídat Netanjahu s Gancem, jako první se nejdůležitějšího úřadu v zemi ujme Netanjahu, Ganc ho má vystřídat po 18 měsících. Do té doby bude zastávat další klíčový post, ministra obrany. Resort zahraničí pak připadne další „těžké váze“ Modrobílých, Aškenazimu.

Může takováto vláda fungovat? A předá skutečně Bibi Gancovi po 18 měsících její vedení? „Rotační princip už v izraelské politice fungoval v polovině 80. let. Takže precedent funkčnosti tohoto systému zde je. Co se ale bude přesně dít za 18. měsíců v izraelské politice, by nevěděl zřejmě ani rabín ‚Jasnovidec z Lublinu‘, pokud by žil. Jinak Modrobílí jsou každopádně teď rozštěpení sami rozhodnutím svého předsedy Bennyho Gance. Nacionalistické pravici v čele s Netanjahuem to jistě nevadí a ráda přiloží v tomto ohledu ruku k dílu,“ říká Marek Čejka, podle něhož je Gancovo rozhodnutí zahaleno tajemstvím, s nímž si nevědí rady ani izraelští komentátoři.

Během epidemie vzrostla váha zdravotnictví

Likud a Modrobílí budou mít přitom ve vládě stejný počet křesel, navzdory tomu, že Modrobílým odešla značná část poslaneckého klubu. Jednání ale stále pokračují a objevují se nové problémy. Jedním z nich je například post ministra zdravotnictví. Obvykle ministerské křeslo, o nějž není vzhledem k podfinancovanosti resortu příliš velký zájem, se v době koronavirové pandemie stalo jedním z klíčových.

V minulé vládě ho zastával ultraortodoxní politik Jaakov Licman zastupující Jednotný judaismus tóry. Izraelský server Ynetnews v minulých dnech informoval o naléhavém dopisu lékařů, kteří žádali, aby stanul v čele resortu odborník. Licmanovo vzdělání se totiž omezuje pouze na ješivy, tedy náboženské školy, kde se klasické učivo omezuje ve prospěch hlubšího studia tóry.

Aby se dostalo na zhruba 15 ministrů pro každou z velkých stran plus křesla pro ultraortodoxní strany, rozhodli se Ganc s Netanjahuem rozdělit některá ministerstva. Dosud společný resort kultury a sportu se nyní rozdělí na dva samostatné, to samé platí i v případě ministerstva práce a sociálních věcí. V době, kdy celý svět očekává těžkou ekonomickou krizi po skončení pandemie, bude mít židovský stát nejpočetnější kabinet historie s až 36 (!) ministerstvy.

Zatímco část izraelských politiků i médií interpretuje vznikající vládní dohodu jako Netanjahuovo vítězství, píše list The Times of Israel o paktu stejně výhodném pro obě strany. Autor analýzy Haviv Rettig Gur argumentuje rozsáhlými ústupky, se kterými jindy drsný vyjednavač Bibi souhlasil.

Unikne Bibi justici?

Kromě výše zmíněné parity ve vládě jde i o obsazení postu ministerstva spravedlnosti Avim Nisenkornem, politikem spíše levicového smýšlení. Právě on by měl zajistit, aby Netanjahu nemohl pokračovat v omezování demokracie a postupném zavádění autoritářského státu.

Smeten ze stolu byl i pravicí navržený zákon, který měl postihovat ilegální arabskou výstavbu - arabské obyvatelstvo tvrdí, že mu izraelské úřady odmítají dávat stavební povolení, lidé se proto často uchylují k výstavbě ilegální. Právě zabránění tomuto kontroverznímu zákonu bylo po volbách hlavním argumentem arabské koalice pro to, aby podpořila Gance jako premiéra.

Netanjahu musel hodit přes palubu své krajně pravicové spojence, na které zbydou při rozdělování křesel pomyslné „drobky“. Na druhou stranu ale může získat imunitu a jako premiér se nebude muset obávat, že kvůli svým třem korupčním kauzám skončí ve vězení.

„Netanjahuova kariéra v každém případě dříve či později skončí - a pokud v té době budou v Izraeli stále fungovat justiční instituce - o jejichž erozi se premiérův politický tábor již dlouho snaží - bude se za své trestné činy zodpovídat,“ myslí si Čejka.

Po odchodu z premiérského křesla by měl být Netanjahu ještě místopředsedou vlády a ministrem zahraničí, jedná se nicméně i o zřízení statusu expremiéra, který by ho od případného stíhání za činy v době mandátu mohl uchránit.

Zatímco Netanjahu se vzdal značné části programu ve prospěch vlastní záchrany před justicí, Ganc zase porušil hlavní volební sliby. Zda a kdy přikročí Izrael k anexi palestinských území, o níž mluvili před volbami Netanjahu i Ganc, není v tuto chvíli o mnoho jasnější než před volbami. Jak říká výše zmíněná novinářka Landauová, v politice se hraje až do 90. minuty. Až potom je znám vítěz…

Reklama

Doporučované