Hlavní obsah

Koronavirový rekord. Britka strávila 58 dní na ventilátoru a přežila

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Téměř dva měsíce byla napojená na umělou plicní ventilaci. Nyní se ale může pochlubit tím, že to má skoro za sebou. Britský list přinesl příběh Britky, která přežila těžký a dlouhotrvající boj s koronavirem.

Článek

Pacientka se po 58 dnech začala konečně zotavovat, ohlásil nedělník The Sunday Times. 35letá Britka byla dopravena do Všeobecné nemocnice v jihoanglickém Southamptonu, kde prožila téměř dva měsíce na plicním ventilátoru. Jde o rekordně dlouhou dobu strávenou na jednotce intenzivní péče ve Velké Británii od začátku pandemie koronaviru.

Pacientka, jejíž jméno zůstává neznámé, je stále napojená na ventilátor, ovšem podle lékařů už zvládne dýchat i bez něj. „Dnes už dokáže komunikovat. Předtím byla tak slabá, že mohla sotva zvednout prst, aby něco napsala,“ tvrdí ošetřující lékař Sanjay Gupta.

Po téměř dvou měsících léčení čeká ženu v Southamptonu dlouhá rehabilitace. „Nemá prakticky žádnou svalovou hmotu - sotva může dýchat. Napojení těžce nemocných pacientů na ventilátor však předpokládá, že jejich svaly jsou slabé a v krátké době ztrácejí schopnost svalové kontrakce,“ uvádí Gupta. Ten také dodává, že čím víc času stráví nakažený na ventilátoru, tím více problémů se pak u něj může objevit. Jedním z takových důsledků nemoci covid-19 je oslabení bránice a dýchacích svalů.

Platí tady pravidlo, že pacienty, které nová nemoc zasáhla nejvíc, čeká tedy k uzdravení pořádně dlouhá cesta. Podle jednoho nejmenovaného specialisty se někteří z pacientů, kteří strávili na JIP řádově týdny, musejí „znovu učit chodit a dokonce i dýchat“, píší The Sunday Times.

Pacienti na jednotkách intenzivní péče jsou intubováni, což znamená, že je do jejich úst zavedena dýchací trubice, přes kterou pak ventilátor tlačí vzduch do plic. Poté, co nemocný stráví na ventilátoru tři týdny, lékaři obvykle provádějí tracheostomii a vytvářejí v průdušnici chirurgický otvor, který trubici nahrazuje. „Trubice před krkem se snáší mnohem snáze,“ říká Gupta. „Pacient pak zůstane na ventilátoru, důležité je ale ho aspoň jednou za čas od ventilátoru odpojit,“ dodává odborník.

Být na ventilátoru není rozsudek smrti

Pacientka ze Southamptonu se vlastně vzepřela výsledkům různých studií. Údaje z Číny, USA i samotné Británie jasně ukázaly, že úmrtnost pacientů napojených na ventilátory může dosáhnout až 90 %.

Na druhou stranu podle některých odborníků tyto studie zahrnovaly pouze lidi, kteří zemřeli nebo byli propuštěni z nemocnice. Nezahrnovaly tak pacienty, jako je právě žena v Southamptonu, kteří pokračovali v boji o život na jednotkách intenzivní péče.

Nové údaje dávají naději, že mnoho těchto pacientů s velkou pravděpodobností přežije. „Je deprimující, že někteří lidé říkají, že pokud je pacient na ventilátoru, je to trest smrti,“ říká profesor Colin Cooke z oddělení plicní péče na Michiganské univerzitě.

Podle listu The Daily Mail studie publikovaná v časopisu Journal of American Medical Association zkoumala průběh koronavirové nákazy u 5700 pacientů v New Yorku. Konečné výsledky byly známé u 2634 pacientů, z nichž zemřelo zhruba 20 procent nemocných a 88 procent pacientů napojených na ventilátory.

Další studie zkoumající 6720 kriticky nemocných zjistila, že téměř dvě třetiny pacientů vyžadujících ventilaci zemřely.

Colin Cooke ale s výsledky analýzy nesouhlasí a říká, že data neodrážejí skutečnou situaci. Potvrzuje to i další citovaný odborník, podle jehož slov některé výzkumy ukazují, že úroveň úmrtnosti pacientů na ventilátorech je nižší, než se původně uvádělo.

Reklama

Doporučované