Hlavní obsah

Koronaviru navzdory. V Česku roste největší wellness centrum

Magazín #Byznys s majitelem firmy Infinit Vlastislavem Novotným.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Po více než dvou měsících se v pondělí mohla znovu otevřít i wellness centra. Jejich obliba u Čechů roste – i proto investuje společnost Infinit navzdory velkým ztrátám stamiliony do nových projektů.

Článek

Od pondělí si Češi mohou jít znovu zaplavat do bazénu, prohřát se do sauny nebo si odpočinout ve wellness. To vše samozřejmě za specifických podmínek. Kapacita objektů je omezena, dočasně zrušeny jsou saunové ceremoniály, ledové studny, krystalická ochlazení a párové kabiny.

Zákaz saunových ceremoniálů nedává smysl

V bazénu a sauně se mohou návštěvníci pohybovat bez roušek. Všechny sauny musí být nastaveny na minimálně 70 stupňů, viry se totiž zhruba od této teploty nešíří. S přetrvávajícím zákazem saunových ceremoniálů provozovatelé wellness center nesouhlasí. Jak uvádějí, vzduch se při nich sice víří, ale dochází ke zničení virů.

„Saunové ceremoniály jsou návštěvnicky velmi oblíbenou součástí programu saunových center. Nejde jen o víření vzduchu ručníkem a distribuci horkého vzduchu po sauně, ale také o práci s aromaterapií. Funkce saunových ceremoniálů rozhodně nijak nezhoršuje z epidemiologického nebo zdravotního hlediska situaci v saunách, právě naopak. Používané éterické oleje v saunách jsou 100procentně přírodní produkty, které mají výrazné antivirotické a antibakteriální účinky,“ uvádí stanovisko ČAS, odborných asociací, odborníků a provozovatelů saunových center, a od Ministerstva zdravotnictví proto požadují obnovení saunových ceremoniálů.

Infinit

Na českém trhu působí od května 2003.

Nyní má šest provozoven (čtyři wellness centra, koupaliště a restauraci).

Všechny provozovny navštíví denně v průměru 3000 lidí, za rok zhruba 1 milion návštěvníků.

Obrat v loňském roce přesáhl 270 milionů korun.

Ztráta 28 milionů, podpora státu 61 tisíc

Jedním z členů asociace je i Vlastislav Novotný, majitel wellness sítě Infinit. První saunu pod touto značkou postavil ve 27 letech, nyní zažil dosud nejdelší, nucenou odstávku svého podnikání. Přišel o desítky milionů korun.

„Naše firma má měsíční náklady kolem 15 až 16 milionů, těch prvních 45 dní nás stálo 25 milionů. Náklady totiž dobíhaly ve stoprocentní výši, ale příjmy byly nulové. Náklady jsme ale zredukovali, takže odteď nás bude stát každý další měsíc jen tři miliony,“ řekl v rozhovoru, který se odehrával v době stále zavřeného wellness.

Novotný proto zvažuje, že bude po státu požadovat náhradu za ušlé náklady – tedy ne přímo za zisk. Zatím firma získala pouze 61 tisíc korun na jednu provozovnu v rámci programu Antivirus. Žádali i o program COVID, bez uvedení důvodu ho však nezískali.

Zlepšit wellness v Česku, za každou cenu

Síť wellness center přežila především díky finančnímu polštáři, který měla připravený na nové projekty a také zásluhou minimalizace nákladů. Jinak je do velké míry závislá na hotelech, ve kterých působí.

„Naše síť funguje tak, že máme investory, což jsou často majitelé hotelů, my jsme zároveň spoluinvestoři. Za celkovou dobu už jsme do rozvoje majetku investovali něco kolem 200 milionů korun. Většinu nových wellness center ale staví hoteliéři a my jsme tam v nájmu,“ vysvětluje fungování firmy Novotný. Ve většině projektů se rozhodli pokračovat, cíl má totiž Vlastislav Novotný jasný: zlepšit kvalitu wellness služeb v Česku.

Vlastislav Novotný

Pochází z Kutné Hory, kde absolvoval střední průmyslovou školu.

První saunu postavil ve 27 letech.

Nyní je majitelem rozsáhlé sítě wellness center Infinit.

Největší wellness síť na světě

„Před 17 lety jsem si myslel, že musím vytvořit největší wellness síť na světě, to byla představa mladého kluka. Na investici jsem tehdy měl půl milionu. To se ale hodně změnilo. Líbí se nám Česká republika, Slovensko, možná okolní státy, ale spíš bychom chtěli wellness přinést Čechům. Wellness tady má oproti Německu či Rakousku obrovský potenciál,“ říká Novotný.

Kvalitní sauny, páry nebo bazény chce dostat do každého krajského nebo většího okresního města. Nejpozději do deseti let chce pokrýt celé Česko. Nakročeno k tomu měli na začátku sezony dobře, byla totiž nejlepší v historii. Češi se naučili wellness služby využívat ve velkém. V pražských Holešovicích proto už vzniká městské wellness centrum za zhruba 180 milionů korun.

Nové projekty za minimálně půl miliardy

„Připravovali jsme otevření tří až čtyř nových center. Jedno je v Praze v Holešovicích u řeky, naproti trojskému kopci. Unikátní projekt na 7000 metrů čtverečních, wellness s termálními městskými lázněmi. Otevřít by se mělo za dva roky,“ prozrazuje Vlastislav Novotný.

Na projektu už se nyní pracuje, má stavební povolení a byly zahájeny demoliční práce. Wellness centrum bude součástí velkého developerského projektu, kde budou nové kancelářské budovy a hotely. Kapacita odpočinkové zóny bude 550 až 600 lidí.

Další projekty

Další velký projekt vzniká kousek za Prahou, ve známém hotelu Sen u Benešova. Hotel právě prochází kompletní rekonstrukcí a Infinit v něm chce vybudovat doposud největší wellness centrum v Česku.

„Už na podzim plánujeme otevření první etapy ve velikosti asi 1500 metrů čtverečních. Zhruba za dva až tři roky by tady mělo vyrůst jedno z největších wellness center v republice a jedno z nejzajímavějších v Evropě. Bude to na ploše asi 15 tisíc metrů čtverečních, tedy asi třikrát větší, než je Infinit centrum Maximus,“ dodává Vlastislav Novotný. Tady se počítá s obrovskými termálními bazény, velkým množstvím saun a dalších zajímavých atrakcí. Hotel bude mít celkovou kapacitu 180 pokojů, wellness tisíc lidí. Investice se bude blížit ke 300 milionům korun.

Poslední záměr, na kterém Infinit stále pracuje, je velký bazén a saunový svět pro rodiny s dětmi v Brně-Židenicích. Všechny další plány však musely kvůli koronaviru prozatím stranou.

Rozhovor s majitelem sítě wellness Infinit Vlastislavem Novotným.Video: Anita Baselová

Reklama

Doporučované