Hlavní obsah
Online

Spojené státy hlásí pátého nakaženého koronavirem

Foto: Profimedia.cz

Koronavirus se dál šíří.

Reklama

aktualizováno •

Koronaviru podlehlo 56 lidí a po celém světě je evidováno přes dva tisíce nakažených. Podezření na koronavirus se objevilo i u prvního Čecha, testy ale dopadly negativně. Podle vietnamských lékařů za rychlé šíření může hlavně to, že Čína nedodržuje bezpečnostní opatření a neumisťuje lidi do karantény.

Článek

České Ministerstvo zahraničí doporučilo Čechům, aby necestovali do osmi měst v čínské provincii Chu-pej. Oblast místní úřady kvůli nákaze uzavřely. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěch jsou všechny hygienické stanice i infekční oddělení nemocnic v pohotovosti. „Situaci v žádném případě nepodceňujeme, řešíme to intenzivně s hygieniky,” napsal Vojtěch na Twitter.

Zakazovat přímé lety z Číny ale podle šéfa zdravotnického resortu nemá smysl. „Objevují se zde různé debaty o tom, zda zakázat přímé lety z Číny. Takový krok by ale nebyl racionální. Fungují zde letecké spoje do České republiky s přestupem. To bychom museli zakázat všechny spoje,“ pronesl Vojtěch na nedělní tiskové konferenci.

V čínském měste Wu-chan, ze kterého se nákaza koronavirem rozšířila, žijí v současnosti čtyři Češi. Vojtěch na tiskové konferenci uvedl, že dva z nich se chtějí vrátit do Čech.

Podle premiéra Babiše už začaly kontroly pasažérů vybraných spojů na pražském letišti. Na svém Facebooku zveřejnil premiér pro občany návod, jak riziko nákazy zmenšit:

Kromě zavedení cíleného screeningu pražské letiště dokoupilo zdravotnické vybavení včetně respirátorů.

Dvě cestující z katarského Dauhá si v Praze v neděli stěžovaly na symptomy koronaviru. Podezření se ale nepotvrdilo. České laboratoře podobné vzorky pacientů vyhodnotí nejpozději do šesti hodin.

  • Návštěvníci z Číny mají zakázaný vstup na Tchaj-wan

    Tchajwanské úřady v neděli uvedly, že do země nepustí žádné návštěvníky z Číny, ve snaze zabránit rozšíření koronaviru na ostrově. Vlády na celém světě zintenzivňují úsilí o zastavení šíření choroby podobné SARS.

  • Francie vyhlásila repatriaci občanů z Wu-chanu

    Francouzská vláda nejprve uvažovala, že francouzské občany, kteří uvázli ve Wu-chanu přesune do jiných měst. Podle nejnovějších zpráv je ale Francie připravena nespecifikovaný počet občanů dopravit domů letecky. Informovala o tom dnes na tiskové konferenci francouzská ministryně zdravotnictví Agnès Buzynová.

    Operace, ke které dala čínská strana souhlas, má započít v půlce týdne.

  • Pátý nakažený v USA

    Spojené státy hlásí pátého člověka, který se nakazil koronavirem.

  • V Číně zkouší nakažené ošetřit léky na HIV

    Čínská vláda svým nakaženým občanům navrhla, aby dvakrát denně brali ritonavir, což je lék, který se aplikuje při diagnóze HIV. Zda může pomoci také při onemocnění koronavirem, se ale neví.

  • Čína prodlouží kvůli koronaviru jarní prázdniny

    Jarní prázdniny a oslavy nového lunárního roku v Číně tradičně končí 30. ledna. Ne tak letos. Úřady kvůli trvající hrozbě nákazy prodlouží prázdniny až do 2. února. Vláda tak chce získat čas na lepší organizaci boje proti nebezpečnému viru.

    Hongkong už dříve ohlásil, že oslavy nového lunárního roku, se kterými jsou spojené školní prázdniny, prodlouží až do 17. února, aby předešel šíření nemoci.

    Hongkong dnes večer ohlásil osmý případ onemocnění koronavirem. Země dnes rovněž zakázala občanům z čínské provincie Chu-pej, aby Hongkong navštívili.

  • Osud Číňanů není lhostejný ani hráčům SK Slavia Praha

    Předseda představenstva SK Slavia Praha Jaroslav Tvrdík na svém twitterovém profilu informoval, že hráči a zaměstnanci fotbalového týmu pořádají dobročinnou sbírku. Z výtěžku chtějí nakoupit ochranné masky pro čínské obyvatele, kteří jsou vystaveni riziku onemocnění.

  • Čtvrtý nakažený ve Spojených státech

    Spojené státy dnes večer ohlásily čtvrtého nakaženého koronavirem. Zpráva přišla z Los Angeles. Úřady ve městě lidem radí, aby dodržovali základy zdravé hygieny. Bezprostřední riziko nákazy podle nich nehrozí.

  • Číňané mohou prostřednictvím aplikace hlásit vládní pochybení

    Na správu provincie Chu-pej se snesla velká kritika, že včas nepodchytila nákazu koronavirem. Čínská vláda chce občanům chybu revanšovat. V rámci chatovací aplikace WeChat zřídila podplatformu, na které mohou Číňané poukázat na jakékoli přešlapy a pochybení v souvislosti s nákazou koronaviru. Námitky mají být údajně anonymní.

  • USA stáhnou z Číny diplomaty v úterý

    Spojené státy v úterý provedou repatriaci svých diplomatů z Číny. Transport bude podle úřadů kapacitně velmi omezen a na každého se nedostane. Úterní let z Wu-chanu má být prozatím jediný, které Spojené státy plánují. Místenku na palubě si zajístí američtí občané, kteří byli riziku virového onemocnění vystaveni více.

  • První nakažený v Kanadě projevoval symptomy už v letadle

    První kanadský pacient s koronavirem projevoval patrné příznaky už v letadle. Píše o tom katarská Al-Džazíra. Kanadské úřady teď zjišťují, kdo na palubě seděl kolem něj, případně kdo z personálu s ním mohl přijít do kontaktu. O prvním nakaženém v Kanadě lékaři informovali v průběhu dneška.

  • Video: Obyvatelé Číny nevědí, jak se koronavirus šíří

    Redakce Seznam Zpráv získala exkluzivní záběry z čínského vnitrozemí. Na níže přiloženém videu je patrné, že informovanost o koronaviru je v některých, zejména chudších oblastech Číny, bídná. Jeden z trhovců si například myslel, že původcem nákazy jsou netopýři a hadů se není třeba bát.

    O původcích nákazy s čínským obchodníkem.Video: Jana Mužíková, Brin, Seznam Zprávy

  • Hongkong zakázal vstup cestujícím z oblasti Wu-chanu

    Vláda Hongkongu zakázala rezidentům z čínské provincie Chu-pej (s hlavním městem Wu-chan) vstup na své území. Zákaz platí také na všechny lidi, kteří provincii v posledních čtrnácti dnech navštívili.

    Opatření je druhou hodinou v platnosti.

  • Koronavirem už se na světě nakazilo 2082 lidí

    Statistika webu South China Morning Post uvádí, že koronavirem se nakazilo už 2082 lidí. Přičemž 2034 nakažených lidí je v Číně.

  • Ve Velké Británii už testovali 52 lidí, všechny vzorky jsou negativní

    Britský deník The Guardian informoval, že kvůli podezření na koronavirus ve Velké Británii otestovali už 52 lidí. Tamní laboratoře zatím vyhodnotily všechny vzorky jako negativní.

  • Před začátkem karantény opustilo Wu-chan pět milionů lidí

    Ještě před tím, než Čína uvalila město Wu-chan do karantény, stihlo oblast opustit pět milionů lidí. Lidé odcestovali slavit čínský Nový rok, případně město opustili ze strachu z nákazy. Informace přinesl na nedělní tiskové konferenci starosta města Čou Sien-wang.

    Ve Wu-chanu, kde karanténa zmrazila hromadnou dopravu a uzavřela kina či obchodní centra, zůstalo dalších 9 milionů lidí.

  • Část ženské fotbalové kvalifikace na olympiádu se přesune do Austrálie

    Ženské fotbalové týmy Tchaj-wanu, Thajska, Číny a Austrálie měly příští měsíc bojovat o kvalifikaci na olympijské hry v čínském městě Nanking. Obavy z koronaviru ale donutily organizátory přesunout utkání skupiny B do australského Sydney.

  • Počet nakažených ve Wu-chanu se zvýší o tisíc, odhaduje starosta

    V epicentru nákazy, v čínském městě Wu-chan, je v současnosti 618 nakažených lidí, z nichž je 533 stále v nemocnici a 53 z nich navíc ve kritickém stavu. Ve Wu-chanu už na chorobu zemřelo 45 lidí.

    Starosta města Čou Sien-wang odhaduje, že počet nakažených se zvýší ještě nejméně o tisíc.

  • V Pekingu se koronavirem nakazilo devítiměsíční dítě

    V Pekingu už nebezpečným virem onemocnělo 68 lidí. Mezi nakaženými je nově také devítiměsíční holčička. Podle dostupných dat jde o nejmladšího člověka, kterého koronavir postihl.

  • O sekundárním šíření nemáme žádné zprávy, ujišťuje WHO

    Na dnešní tiskové konferenci vystoupil také ředitel české Kanceláře WHO (Světová zdravotnická organizace) Srđan Matić. Podle něj je šíření koronaviru pod kontrolou, onemocnění se majoritně vyskytuje jen v Číně.

    „Úmrtnost je kolem dvou procent. Virus se nezdá být tak smrtící. Většina případů zůstává v Číně. Máme jen 23 případů v dalších devíti zemích, z toho jen tři v Evropě. Všechny případy jde vztáhnout přímo k Wu-chanu. Nejsou žádné zprávy o sekundárním šíření nákazy,“ promluvil k novinářům Matić.

    „WHO má velmi úzký a transparentní kontakt s Čínou a o veškeré informace se budeme dělit se všemi členskými státy včetně Česka. Byli jsme ujištěni, že opatření, která se činí, jsou odpovídající stupni ohrožení. Komunikace s Čínou probíhá bez problému,“ doplnil ředitel české Kanceláře WHO.

  • Pražské letiště dokoupilo zdravotnické vybavení

    „Jsme v normálním režimu, nebyl aktivovaný letištní plán. Nad rámec normální situace jsme dokoupili respirátory, kdyby některý z našich zaměstnanců nějaký potřeboval. Také jsme doplnili dezinfekční prostředky,“ řekl předseda představenstva Letiště Praha Václav Řehoř.

Reklama

Hlavní zprávy