Hlavní obsah

Koronaviru se přizpůsobí i OSN. Světoví lídři pošlou videa

Foto: Profimedia.cz

Snímek ze zasedání Valného shromáždění v roce 2019.

Reklama

Valné shromáždění Organizace spojených národů (OSN) přijalo speciální opatření pro zasedání, které by se mělo konat v září tohoto roku. Světoví lídři se nemusí zúčastnit, bude stačit poslat video.

Článek

Místo toho, aby se fyzicky zúčastnili zářijového Valného shromáždění, budou světoví lídři posílat již předtočená videa se svým projevem. Stotřiadevadesát členů nejvyššího orgánu OSN o tom rozhodlo ve středu, chtějí tím předejít nechtěnému šíření koronavirové nákazy, informuje agentura Reuters.

O tom, jak by vše mohlo vypadat v roce, kdy konání ztížila koronavirová pandemie, se jednalo již dříve. Už v květnu s návrhem videozáznamů přišel generální tajemník OSN António Guterres. Každoroční setkání mělo být zároveň týden trvající oslavou 75 let existence orgánu.

„Každý členský stát, nečlenský stát a Evropská unie mohou dodat předtočené prohlášení své hlavy státu, viceprezidenta, korunního prince či princezny, hlavy vlády, ministra nebo náměstka, které bude přehráno v hale Valného shromáždění… Poté, co je představí jejich zástupce, který bude fyzicky přítomen na místě,“ stojí ve finálním rozhodnutí.

Kromě hlavní rozpravy Valného shromáždění je vždy tradičně pořádáno i několik stovek menších událostí. Prezident Valného shromáždění Tijjani Muhammad-Bande ale v dopise státům píše, že pro snížení počtu lidí v budově OSN jsou odhodláni veškeré akce přesunout do virtuálního prostředí.

Ústředí OSN se nachází ve městě New York, to bylo samo v minulých měsících jedním z amerických epicenter koronavirové nákazy. Spojené státy navíc i nadále zůstávají nejhůře zasaženou zemí.

Ihned se objevilo také několik spekulací, jejichž středobodem je zejména Kim Čong-un. I když se od roku 2018 severokorejský diktátor s americkým prezidentem Donaldem Trumpem setkal již třikrát, nikdy necestoval do Spojených států jakožto představitel země nebo účastník Valného shromáždění. V předchozích letech ho zastoupil například bývalý ministr zahraničí Ri Yong-ho. Ten se ovšem minulý rok nedostavil.

Jednou z otázek tak je, zda se vůdce Kim bude účastnit alespoň této alternativní verze setkání a dodá svůj předtočený projev. Jiný otazník by mohl viset nad tím, zda některý z představitelů států za pomoci techniky a možnosti předtočení pokoří rekord v délce projevu, který drží tehdejší kubánský premiér Fidel Castro. Ten v roce 1960 hovořil na Valném shromáždění téměř čtyři a půl hodiny.

Reklama

Doporučované