Hlavní obsah

150 tisíc očkovaných denně? Kapacity nestačí, přijde „mobilizace“

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš v pátek uvedl, že je třeba co nejdřív naočkovat třetí dávkou 1,5 milionu lidí, kteří na ni nyní mají nárok.

Reklama

Stát a kraje narychlo znovu zřizují očkovací centra. Cíl je co nejdřív se dostat na kapacitu 150 tisíc naočkovaných denně. Schází však zdravotníci.

Článek

Přes 460 tisíc lidí v Česku má nyní rezervovaný termín očkování proti covidu-19, dalších devadesát tisíc na něj čeká. Velká část z nich má zájem o třetí posilovací dávku. Právě v přeočkování vidí premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) klíč k utlumení současné vlny epidemie.

„Očkovací mobilizaci“ má podpořit znovuotevření velkých center. Na mnoha místech však chybí zdravotníci, kteří pečují o pacienty v přetížených nemocnicích. „Chceme se dostat na kapacitu, kterou jsme měli v červnu. To bylo až 150 tisíc lidí denně,“ sdělil Babiš po jednání o znovuotevření největšího centra v O2 areně.

Podle premiéra je nyní klíčové naočkovat třetí dávkou přes 1,5 milionu lidí, kteří na ni mají nárok. Tlak na očkovací centra zvýšilo zkrácení lhůty ze šesti měsíců na pět.

Tempo vakcinace v posledních dnech zrychluje. Jen za čtvrtek jednu z dávek dostalo téměř 90 tisíc lidí. Jak uvedl ředitel Centrálního řídícího týmu Petr Šnajdárek, očkovací centra mají nyní kapacitu 110 tisíc naočkovaných denně, praktičtí lékaři zvládají přes 20 tisíc lidí za den. V létě avizovali víc než dvojnásobek, nyní je však zdržuje administrativa i nezájem menší části kolegů.

Vláda zvažuje znovutevření O2 areny pro očkování, Babiš chce ale nejdřív prověřit fungující pražská centra. „Uděláme revizi. Je tam velký prostor z hlediska kapacit, třeba otevírací doby o víkendu a podobně,“ dodal Babiš. Jen Praha podle údajů na webu ockoreport.uzis.cz nabízí osmdesát očkovacích míst, jsou mezi nimi velká centra, včetně fakultních nemocnic.

Podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) však vyšší rychlost očkování brzdí nedostatek personálu. Také proto na páteční tiskovce prosil o pomoc dobrovolníků. „Jednali jsme s řediteli fakultních nemocnic. Podle nich bude na konci prosince chybět 300 zdravotníků, tedy 150 lékařů a 150 sester,“ uvedl.

Pomoci mají ambulance

Město proto obesílá dopisy ambulantní specialisty, aby se dobrovolně přihlásili s pomocí. Personál logicky chybí i na očkovacích místech. „Platí to i pro O2 arenu. Vyzval bych proto lidi, aby využívali očkování i u svých praktiků,“ řekl Hřib.

Podle pražské radní pro zdravotnictví Mileny Johnové (Praha sobě) nejhorší zátěž teprve přijde. Požádala praktiky a ambulantní lékaře, aby ordinovali přes Vánoce. Mají tak odlehčit pohotovostní službě. „Uvědomujeme si kritickou situaci a ještě kritičtější nás čeká o Vánocích. Snažíme se zkoordinovat pomoc pro nemocnice, které čeká obrovská zátěž. Je to velká zkouška solidarity, jaké jsme jako společnost schopni,“ uvedla.

Vakcinační centra se znovu otevírají v krajích. Jižní Morava patří k nejvíc očkujícím. Nejpozději třináctého prosince se otevře nové místo ve Znojmě, podle hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) znovu zvažují obnovení vysokokapacitního centra na brněnském výstavišti. „S největší pravděpodobností v Brně nějaké velkokapacitní centrum bude. S personálem problém je, ale problémy jsou od toho, aby se vyřešily,“ uvedl hejtman. Chce navýšit kapacity v kraji na 70 tisíc naočkovaných lidí za týden.

Zopakoval, že stávající strategie vlády počítala s tím, že víc než polovinu vakcín v této době vyočkují praktici. „Měly se jim ulehčit podmínky, aby nebyla potřeba velká centra. Jenže praktici v takové míře neočkují, mají spoustu jiné práce. Zničehonic musíme stavět nová centra, s čímž strategie nepočítala,“ řekl Grolich. Podle něj potrvá týdny, než se kapacita dostatečně navýší.

Výrazně urychlit tempo očkování chce dobrovolnická iniciativa Naočkujme milion. Na začátku týdne i se dvěma premiéry po boku apelovala na všechny lékaře mimo nemocnice, ať se zapojí do očkování. Výzva míří na ambulantní specialisty, třeba zubaře, očaře či gynekology.

Zatím se přihlásilo 1016 zdravotníků, z toho 621 lékařů a 57 pediatrů. „To není vůbec málo,“ sdělil stomatolog Radek Mounajjed, který za iniciativou stojí.

Podle něj o úspěchu akce rozhodne efektivní zapojení lékařů díky digitalizaci. Ústřední vojenská nemocnice v Praze naočkuje denně okolo osmi set vakcín. Využívá aplikaci, která proces výrazně urychluje. „Obsluhují to jen tři lékaři. Problém očkování vyřešíme, když dobrovolníky efektivně využijeme,“ zdůraznil autor iniciativy.

S kolegy a IT dobrovolníky pro centrální řídicí tým vytváří interaktivní mapu. „Přesně ukáže umístění ambulancí, kde jsou ochotní vakcíny aplikovat,“ řekl Mounajjed. Na systému pracuje jen s hrstkou dobrovolníků. Do neděle chtějí roztřídit databáze se seznamy lékařů a zdravotníků, kteří se zapojí. Budou rozdělení podle krajů.

Všichni zástupci mimonemocniční péče dostali v úterý od ministerstva za úkol, aby požádali své lékařské kolegy o výpomoc s očkováním. Třeba Sdružení ambulantních specialistů členy hned ve středu ráno oslovilo mailem. „Došlo asi 200 mailů od zájemců. V tuto chvíli s číslem ještě spokojený nejsem, ale předpokládám, že se to bude vršit o víkendu, kdy mají doktoři volněji,“ sdělil šéf sdružení Zoran Jojko.

Specialisté v mailech nabízí své časové či kapacitní možnosti. Podle Jojka některé může odradit předešlá zkušenost. Když se s pomocí hlásili na jaře, někteří prý nebyli vyslyšeni. Jojko chce s hygieniky připravit doporučení specialistům, aby při vakcinaci v ambulancích dodrželi standardy, třeba co se týče stabilních teplot při uchování vakcín.

Dobrovolníci z řad zdravotníků se mohou hlásit na webových stránkách www.lekaripomahajicesku.cz.

Od pátku znovu očkuje třeba soukromá brněnská klinika Surgal Clinic. Úkol připadl centru prevence, o vakcinaci se postará internistka a obezitoložka Petra Musilová. Největší je zájem o třetí dávky. „Naším cílem je naočkovat sto pacientů denně. Je to bez ohledu, která je to dávka. Co se týče rezervačního kalendáře, termíny se plní velmi rychle,“ uvedla ředitelka kliniky Jitka Kellnerová.

Motivovat budou lékaře také pojišťovny. „Chceme vznikajícím očkovacím centrům poskytnout finanční stabilitu díky bonifikačním paušálním platbám. Praktickým lékařům po časově omezenou dobu zvýšíme hodnotu výkonu, kterým je první a třetí dávka hrazená,“ uvedl ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Pokud lékař za pacientem vyjede, dostane za jedno očkování bonus 500 korun.

K výpomoci v nemocnicích či domovech pro seniory se mohou hlásit také běžní zájemci. A to například prostřednictvím Českého červeného kříže, který nasazuje desítky dobrovolníků. Distribuuje je díky třem dispečinkovým centrům. „Apelujeme na všechny, kdo se chtějí zapojit do jednodenního kurzu péče o nemocného na lůžku. Je zdarma, trvá osm hodin,“ uvedl Richard Smejkal z organizace. Zájemci se mohou zapojit prostřednictvím webu www.zvladnemeto.cervenykriz.eu.

S přispěním Jaroslava Gavendy

Reklama

Doporučované