Hlavní obsah

Přehledně: Jak se ode dneška mění pravidla testování a karantén

Foto: David Neff

Testování se nově rozšíří i na vyšší odborné školy. Ti, kdo jsou ve lhůtě 30 dnů po pozitivním PCR, se ale testovat nemusí (ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •

Vláda reagovala na vývoj kolem omikronu a od tohoto týdne platí série novinek. Jsou mezi nimi úlevy z testování, změny ve školách i možnost registrovat se k aplikaci nové vakcíny od firmy Novavax.

Článek

30 dní netestování

Jedna ze zásadních změn začíná hned od pondělí. Právě 31. ledna totiž vstupuje v platnost opatření Ministerstva zdravotnictví, podle kterého se lidé 30 dní po pozitivním PCR testu na koronavirus nemusí testovat ve školách či v zaměstnáních, nebo jít do karantény.

Z části jde o reakci na komplikaci, ke které docházelo - lidé, kteří se vraceli do práce po pětidenní izolaci, měli pozitivní antigenní test, který znamenal znovu pět dní karantény. Nařízení platné od pondělí se podle vlády dotkne všech, kdo jsou aktuálně v izolaci.

„Ten, který prodělal omikron, byl v izolaci a měl pozitivní PCR test, tak od data odebrání testu je 30 dní de facto bez rizika, že se nakazí, nebo je toto riziko velmi malé. A je nulové riziko, že budou mít vážný průběh,“ odůvodnil krok ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Ve firmách platí, že pokud má zaměstnanec pozitivní antigenní samotest, odchází automaticky do pětidenní karantény. Po jejím skončení se v práci opět testuje. V zaměstnání není nutné na rozdíl od testování ve školách podstoupit potvrzující PCR test. Pokud ho ale pracovník absolvuje a má negativní výsledek, karanténa mu končí.

Foto: MZČR, Seznam Zprávy

Pravidla pro izolace a karantény.

Všichni pracovníci, kteří přicházejí do kontaktu s dalšími osobami, se musí dvakrát týdně testovat. Většina firem volí antigenní samotesty, které se neprojeví ve statistikách nakažených. Podle toho, jak se bude epidemická situace vyvíjet, počítá ministr Válek s tím, že by se mohlo testování ve školách a firmách omezovat či ukončit v polovině února.

Rozšíření testů na školách

Právě ve zmiňovaném školství se ale od pondělí 31. 1. testování naopak rozšiřuje. Testy se budou nově provádět i na vyšších odborných školách, kterým končí zkouškové období.

O kroku už dříve informoval šéf resortu školství Petr Gazdík (STAN) s tím, že se ministerstvo o dodání testů do škol postará.

Žáci základních a středních škol se nyní testují jednou týdně antigenními testy. Studentů vyšších odborných škol se ale pravidelné testování dosud netýkalo. Naopak zaměstnanci těchto škol se museli testovat dvakrát týdně, nově by se měli testovat jen jednou.

Speciální opatření o testování žáků a zaměstnanců škol se už nyní týká přípravných tříd základní školy nebo přípravného stupně speciální školy, základních škol a denní formy vzdělávání na konzervatořích a středních školách.

První dva týdny v lednu se v nich nastavilo testování dvakrát týdně, od 17. ledna se ale omezilo jen na pondělky.

Příchod nové vakcíny

Další výraznou novinkou je možnost takzvané předregistrace na očkování dvoudávkovou vakcínou Nuvaxovid. Látka od americké firmy Novavax dostala schválení evropských orgánů už před Vánoci a předregistrace se otevře v úterý 1. února. Samotné očkování má začít nejpozději první týden v březnu.

„Jsem rád, že se nám daří rozšiřovat arzenál dostupných vakcín proti koronaviru. Očkování je tou nejsilnější zbraní, kterou máme,“ řekl k tomu ministr Válek.

Podle jeho odhadů by toto očkování mohlo podstoupit až půl milionu lidí. Předregistrace ukážou podle náměstka ministra Josefa Pavlovice (Piráti) zájem o novou vakcínu podle krajů, lidé pak budou informováni, kde a kdy se mohou nechat očkovat.

Proteinová vakcína. Jak funguje?

Když je člověku podána vakcína, jeho imunitní systém rozpozná cizorodé částice bílkovin a vytvoří proti nim přirozenou obranu – protilátky a specifické buňky imunitního systému (typ bílých krvinek zvaný T-buňky). Pokud později očkovaná osoba přijde do styku s virem SARS-CoV-2, imunitní systém rozpozná S-protein na viru a spustí proti němu imunitní odpověď. Protilátky a imunitní buňky mohou chránit proti covidu tím, že společně působí proti viru, zabraňují jeho vstupu do buněk, čímž brání jeho množení a ničí buňky, které jsou nakažené SARS-CoV-2, a tím brání jeho dalšímu šíření v lidském těle. (SÚKL)

Nuvaxovid získal povolení pro aplikaci první a druhé dávky, která následuje po 21 dnech. Ministerstvo si od novinky slibuje, že osloví i ty, kdo doposud očkování odmítali například kvůli nedůvěře v mRNA vakcíny.

Nuvaxovid totiž pracuje na tradičně užívaném principu. Jde o takzvanou proteinovou vakcínu, která obsahuje fragmenty bílkoviny, jíž se virus vyznačuje. Lidský imunitní systém rozpozná, že bílkovina v těle být nemá, a zareaguje tak, že proti infekci covid-19 vytvoří přirozenou ochranu.

Diskriminační testy

Jak vyplývá ze zveřejněného zrušení mimořádného opatření, končí od pondělí také povinné detailní vyšetřování pozitivních vzorků diskriminačními PCR testy.

Doposud se tak vyšetřovaly všechny vzorky u lidí s příznaky. Kvůli plošnému rozšíření varianty koronaviru omikron už ale nejsou nezbytné. Jejich zrušením se navíc uvolní kapacity testování.

Podíl pozitivních vzorků, které mají laboratoře znovu vyšetřit touto metodou, se různými mimořádnými opatřeními měnil od loňského listopadu několikrát. Do prosince se takto vyšetřovalo 30 procent vzorků, poté desetina a od 26. prosince, kdy se začala šířit varianta omikron, u všech vzorků pacientů, kteří měli příznaky nemoci.

„Na základě skutečnosti, že varianta omikron v současnosti představuje 95 procent všech nově laboratorně potvrzených případů onemocnění covid-19, není dále účelné ponechávat pro poskytovatele zdravotních služeb provádějících laboratorní vyšetření na přítomnost viru metodou RT-PCR povinnost provádět diskriminační PCR vyšetření u definované skupiny pozitivních vzorků,“ píše se v odůvodnění.

Reklama

Doporučované