Hlavní obsah

Koronavirus a zavřené hranice. Pětiletá dívka uvázla v Indii bez rodičů

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Pandemie koronaviru způsobila po celém světě nemalé problémy a rozdělila mnoho rodin. Jedním příkladem je i pár žijící v Austrálii, jehož pětiletá dcera již na více než rok uvázla v Indii.

Článek

Repatriační lety se kvůli koronavirové pandemii staly běžně používaným slovním spojením, někteří je však neměli možnost využít – obzvláště ti nejmladší. Pětiletá Johannah je jedním z nejméně 173 dětí bez doprovodu, které se zasekly v Indii a snaží se o návrat do Austrálie.

Drisya a Dilin, její rodiče, holčičku neviděli od listopadu roku 2019. V době, kdy ve světě udeřil covid-19 a země reagovaly uzavíráním svých hranic, byla dívka ve společnosti prarodičů ve svazovém státě Kérala na jihu Indie. Dceru tehdy nechali s příbuznými, aby se připravili na stěhování z Malajsie do Austrálie.

Jejich shledání však oddálilo zrušení Johannina letu domů a stejný scénář se opakoval i v případě několika dalších rezervací letenek. Dívčino malajsijské vízum nakonec vypršelo a rodiče se do nového domova v australském městě Sydney museli odstěhovat bez ní.

Do Austrálie následně mířilo několik vládou organizovaných repatriačních letů, děti mladší 14 let však na jejich palubu nemohou vstoupit bez doprovodu, a tak rodiče dívky opět neuspěli. Nezletilé osoby navíc nepřepravuje ani letecká společnost Qantas, která létá mezi Indií a Austrálií.

Jedinou možností páru nakonec bylo pronajmutí soukromého letadla či let se společností Air India, na to však byla Johannah až donedávna příliš malá. Šance rodiny však zvedla soukromá společnost, která byla ochotná převážet nezletilé bez doprovodu. Do Sydney mělo letadlo dorazit 6. května, cesta ale byla opět zrušena, tentokrát kvůli australskému kontroverznímu zákazu všech příletů z Indie.

Austrálie se pro radikální opatření rozhodla kvůli zhoršující se koronavirové situaci v Indii, kde denně přibývají až stovky tisíc nových případů nákazy. Samotné Austrálii se totiž v boji s covidem-19 dlouhodobě daří díky přísným karanténním požadavkům a uzavření se vnějšímu světu. „Byla to naše poslední naděje, vyčerpali jsme všechny možnosti,“ uvedl pro web BBC otec holčičky Dilin. Do Indie se pár nevrátil kvůli obavám o uváznutí v zemi bez možnosti návratu.

Svůj příběh již rodiče pětileté dívenky vyprávěli australskému senátnímu výboru, který vyšetřuje vládní snahu o pomoc „uvězněným“ Australanům vrátit se domů z Indie. V posledním zrušeném letu mělo být kromě Johannah ještě sedm dalších dětí. Pár se také spojil s několika dalšími rodinami v podobných situacích, děti některých z nich jsou dokonce mladší než jejich dcera.

Lynette Woodová z australského ministerstva zahraničních věcí a obchodu se již nechala slyšet, že o letu speciálně pro děti dosud nebylo uvažováno. Vláda však spolupracuje přímo se zasaženými rodinami, aby se nezletilé pokusila přivést domů. „Je to čas, co jsme ztratili a co se nám nikdy nevrátí,“ cituje britský web slova Johannina otce během myšlenek na to, jak moc jeho dcera v době odloučení vyrostla.

Reklama

Doporučované