Hlavní obsah

Americká učitelka doma naočkovala žáka. Hrozí jí vězení

Bez komentáře. Učitelka aplikuje vakcínu studentovi. O jakou látku šlo ani jak se k ní učitelka dostala, zatím není jasné.Video: twitter/PeiSzeCheng4NY

 

Reklama

Učitelka ze školy v New Yorku neměla zákonné oprávnění k provádění vakcinace ani souhlas rodičů sedmnáctiletého chlapce, který ale s očkováním souhlasil. Za podání vakcíny proti covidu-19 jí hrozí čtyři roky vězení.

Článek

Čtyřiapadesátiletá učitelka biologie z New Yorku byla zatčena na silvestra poté, co údajně naočkovala proti koronaviru dospívajícího chlapce, aniž by k tomu měla souhlas jeho rodičů. On sám si prý přál být očkovaný.

Vakcínu učitelka Laura Parker Russoová teenagerovi podala u sebe doma v Sea Cliff v New Yorku, uvedla podle The New York Times místní policie. „Budeš v pohodě, doufám,“ říká ve videu, které zachycuje očkovací proces, Russoová. „Tady to je. Domácí vakcína,“ hlásí chlapec.

Když se chlapec od učitelky vrátil domů a řekl matce, co se stalo, matka zavolala okamžitě na policii. Ta se teď celým případem zabývá. Učitelka čelí obvinění z neoprávněného výkonu povolání, za který jí hrozí čtyři roky vězení.

Ředitel střední školy v Herricksu, kde Russoová působila, v prohlášení uvedl, že učitelka „je zaměstnankyní okresu, která byla odvolána z vyučování a přeřazena na jinou pozici, dokud neskončí vyšetřování“, informuje CBS News. Soudní stání se má konat 21. ledna.

Dosud není jasné, jak se Russoové podařilo vakcínu získat. „To, jak se k ní dostala, je stále předmětem vyšetřování,“ uvedl Patrick Ryder, policejní komisař z newyorského okresu Nassau.

Zatím se neví, ani jakou značku měla podávaná vakcína. Pro Američany do 18 let je v současné době schválená pouze vakcína od společnosti Pfizer/BioNTech.

Server BBC poukazuje na rizika spojená s očkováním nepoučenými osobami. Pokud je totiž vakcína podávána špatně, může být pro příjemce nebezpečná. Očkování by proto měly provádět výlučně k tomu způsobilé osoby. Úkolem lékařů a licencovaných zdravotnických pracovníků je vždy ověřit, zda není vakcína padělaná nebo prošlá, dotázat se pacientů na jejich zdravotní stav a po očkování sledovat jejich reakci.

Reklama

Doporučované