Hlavní obsah

Mladší školní děti ovládly covidové tabulky. Jen tři kraje se vymykají

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Počty pozitivně testovaných dětí na covid-19 byly podle Pedagogické komory během listopadu nejvyšší za celou dobu epidemie v Česku. Aktuálně je nejvíce nakažených v kategorii 6–11 let. V porovnání krajů je na tom nejhůře Zlínsko.

Článek

Počet pozitivně testovaných dětí ve věku devět až 14 let letos v listopadu v Česku vystoupal až na tři tisíce v přepočtu na 100 tisíc za sedm dní. Přitom během celého minulého školního roku tento ukazatel nepřesáhl u dětí ani v jedné věkové kategorii tisíc nakažených.

Ze statistik Ministerstva zdravotnictví vyplývá, že od 1. září do současnosti se nakazilo koronavirem asi 11 procent všech žáků, uvedl spolek Pedagogická komora. Analýzu dat pro něj zpracoval datový analytik Michal Bauer na základě dat ÚZIS.

Foto: Pedagogická komora

Vývoj počtu nakažených dětí podle věku v přepočtu na 100 tisíc lidí v daných kategoriích.

Podle prezidenta spolku Radka Sárköziho k rozšíření koronaviru ve školách přispělo zrušení preventivního testování žáků a pedagogů. „Ani po jeho obnovení se ovšem situace nezlepšuje. Jednou z příčin je kolaps trasování, kdy některým hygienám trvá týden i déle, než vytrasují celou třídu,“ dodává.

Ve školách proběhlo již několik kol testování, od tohoto pondělí by se mělo konat pravidelně každý první den nového vyučovacího týdne.

Nejvíce nakažených je na prvním stupni

Momentálně je podle dat Ministerstva zdravotnictví nejvíce nakažených dětí ve věku šest až 11 let, a to v porovnání se všemi ostatními kategoriemi. V přepočtu na 100 tisíc dětí za posledních sedm dní se nákaza prokázala u 2 521 případů.

Přes dva tisíce nakažených v přepočtu na 100 tisíc dětí za sedm dní se potvrdilo také u věkové skupiny 12 až 15 let. Průměr za celé Česko je aktuálně 1 068 nových případů na 100 tisíc obyvatel za sedm dní.

V krajském srovnání má nejvíce nakažených dětí v kategorii šest až 11 let Zlínský kraj, po něm Vysočina a kraj Pardubický. Stejně tak mají tyto tři kraje nejvíce zasaženou i věkovou skupinu dětí od 12 do 15 let.

Proočkovanost u dětí není vysoká – dosud se v Česku mohly očkovat pouze děti starší 12 let. Ukončené očkování má přes 37 procent dětí ve věku 12 až 15 let, které se mohou očkovat od začátku července. Necelých 60 procent je pak naočkovaných ve věku 16–17 let.

Registrace pro děti ve věku od pěti do 11 let by se měla spustit od 13. prosince. Podrobnosti k očkování dosud nejmladší skupiny Seznam Zprávy přinášejí zde.

Vánoční prázdniny se zatím prodlužovat nebudou

Děti by do školy měly chodit až do 23. prosince, kdy mají začít vánoční prázdniny. „Školy nesmí jako jediné nést následky brzdění pandemie, jako tomu bylo v minulosti,“ argumentuje ministr školství v demisi Robert Plaga (za ANO).

Někteří pracovníci ve školství ale vyzývají k přechodu na distanční výuku či prodloužení vánočních prázdnin. Například školské odbory vyzvaly k přehodnocení Plagova odmítavého postoje k prodloužení vánočních prázdnin o tři dny.

Pro dřívější prázdniny se v pondělí vyslovil i liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Chce Plagovi a budoucímu ministrovi školství Petru Gazdíkovi (STAN) navrhnout, aby výuka skončila v pátek 17. prosince.

Volá se i po distanční výuce

Spolek Pedagogická komora by chtěl zavést distanční výuku od 13. prosince. „Žáci by se v pátek 10. prosince naposledy otestovali, hygieny by je do týdne vytrasovaly (dříve to nyní bohužel nestíhají, protože jsou přetížené), takže na Štědrý den by už děti nenakazily dědu nebo babičku,“ popisuje spolek svůj návrh.

Naopak iniciativa Vraťme děti do školy bez podmínek odmítá jakékoli omezení výuky kvůli covidu-19.

Podle Organizace OSN pro vzdělávání, vědu a kulturu (UNESCO) je Česko v Evropské unii druhou zemí s nejdelší celkovou dobou přerušení prezenčního vzdělávání od vypuknutí epidemie v březnu 2020. Trvalo 46 týdnů. O týden víc to bylo jen ve Slovinsku.

Reklama

Doporučované