Hlavní obsah

Babiš a Vojtěch na závěr rozjíždějí očkovací akci pro víc než 580 tisíc lidí

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Premiér a jeho ministr v demisi rozjíždějí strategickou akci proti koronaviru.

Reklama

V úterý by se mohlo rozhodnout, kdo se bude muset povinně očkovat proti koronaviru. Povinnost očkování by se podle návrhu zavedla od března příštího roku.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Vedení Ministerstva zdravotnictví pracuje na zásadní legislativní změně. Připravuje dokument, v němž budou vyčleněny profese, které by měly povinně podstoupit očkování proti covidu-19.

V této souvislosti se mluví zejména o zdravotnících, hasičích, policistech, vojácích, záchranářích, pracovnících v sociálních službách, celnících, příslušnících Vězeňské služby nebo pracovnících zpravodajských služeb.

Navíc by se mělo povinné očkování týkat také lidí starších 60 let.

V těchto skupinách přitom vakcínu proti koronaviru zatím nedostalo podle propočtu Seznam Zpráv více než 580 tisíc lidí.

Kvůli povinnému očkování se už minulý týden ve středu uskutečnilo jedno jednání na Ministerstvu zdravotnictví. Třeba zástupci armády na něm podle zdrojů Seznam Zpráv uvedli, že chtějí naočkovat všechny vojáky.

Vedení policie naopak váhalo.

Což dokládá i vyjádření policejního prezidenta Jana Švejdara, který minulý týden na sociální síti Twitter upozornil, že povinnost očkování má svou druhou stránku.

„Nejsem si jist, zda si Policie ČR může dovolit ztratit až deset tisíc kvalifikovaných lidi, kteří očkování doposud odmítají,“ uvedl Švejdar.

Vedení dalších resortů, u nichž se o povinném očkování mluví, naopak chystané kroky končící vlády podporují.

Koho by se nakonec měla tato povinnost dotknout, se bude v úterý řešit na Radě vlády pro zdravotní rizika.

Třeba mluvčí hasičského záchranného sboru Rudolf Kramář uvedl, že mají z 11 287 zaměstnanců naočkováno 76,5 procenta lidí. Šéf hasičů Vladimír Vlček byl pak podle něho tím, kdo již před několika dny přišel s tím, aby právě pro ně bylo očkování proti covidu-19 povinné.

„Jak jinak proti tomu bojovat,“ uvedl Kramář. Že by kvůli povinnosti se očkovat proti koronaviru nastal v řadách hasičů hromadný exodus, se podle něho vedení hasičů na rozdíl od policie nebojí.

Naočkováno je také zhruba 85 procent příslušníků armády. Magdalena Dvořáková z tiskového oddělení Generálního štábu potvrdila, že povinné očkování podporují a tento názor prezentovali i na zmíněném jednání na Ministerstvu zdravotnictví.

„Vybrané skupiny vojáků z titulu jejich funkčního zařízení jsou již povinně očkovány. Například vojáci před vysláním do zahraniční operace nebo vojenský zdravotnický personál,“ uvedla Dvořáková.

Povinné očkování by se podle návrhu mohlo dotknout také pracovníků Vězeňské služby. U ní pracuje zhruba 11 200 lidí. Naočkováno je z toho zhruba 78 procent.

Mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová uvedla, že povinné očkování její vedení podporuje za situace, kdy se pozitivní motivace ukáže jako vyčerpaná a neúčinná a situace v případě šíření nemoci covid-19 jako neúnosná. „Tato situace právě nastává, a proto myšlenku povinného očkování v tuto chvíli podporujeme,“ doplnila Prunerová.

Očkování podstoupilo 88 procent doktorů a 81 procent zdravotních sester. Zhruba 5 tisíc lékařů a asi 20 tisíc zdravotních sester však stále naočkováno není.

Vakcínu proti covidu-19 již dostalo také okolo 90 procent pracovníků záchranné služby. Asi tisíc jich ještě zbývá.

„Jelikož máme naočkováno okolo devadesáti procent lidí, nevůle v této komunitě nebude veliká jako u jiných profesí,“ řekl prezident Asociace zdravotnických záchranných služeb Marek Slabý.

Očkování proti covidu-19 nemá také zhruba 35 tisíc lidí v sociálních službách. Vůbec nejvíce nenaočkovaných je však mezi lidmi nad 60 let. Je jich podle odhadů okolo 500 tisíc.

Reklama

Doporučované