Hlavní obsah
Online

Vědec: Ve středu můžeme v Česku čekat další rekordní počet nakažených

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Marián Hajdúch.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme online.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Zlínský kraj minimálně na 14 dní omezí společenský život, aby pomohl nemocnicím, které jsou kvůli covidu na hraně svých kapacit. Uvažují o tom Moravskoslezský a Jihomoravský kraj. Detaily ZDE.

- Vědec a lékař Marián Hajdúch, který se zabývá převážně molekulární a translační medicínou, na základě dostupných dat očekává, že ve středu Česko prolomí další rekord v počtu nakažených.

- Petr Sládek, ředitel nemocnice v Uherském Hradišti, dnes vyslal emotivní apel: „Chybí nám 160 zaměstnanců, kteří jsou v pracovní neschopnosti. 30 lidí je covid pozitivních. Situace je kritická. Lidé nedodržují opatření. Všechna tíha leží na nás. Proboha, pomozte nám.“

- Vláda podle premiéra zváží, jestli nezavést povinné očkování seniorů nad 60 let. Jasno by mělo být do úterý, návrh dnes podpořila Rada vlády pro zdravotní rizika. Již dříve zástupci vlády uvedli, že se zvažuje povinné očkování pro některé profesní skupiny. Více ZDE.

- Premiér Andrej Babiš jednal s hejtmany o tom, jestli chtějí v Česku vyhlásit nouzový stav. Na jednání se shodli, že to v tuto chvíli není potřeba.

- Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) očekává razantnější proticovidová opatření v moravských krajích včetně rušení hromadných akcí. Podle něj situace na Moravě souvisí s nižší proočkovaností. „Ta korelace mezi nízkou proočkovaností a vysokým počtem nakažených je naprosto zřejmá,“ dodal. Ve Středočeském kraji má dokončené očkování 57,39 procent populace, v Moravskoslezském a Olomouckém kraji 50,2 a 50,3 procenta.

  • Zlínský hejtman: Jsme na hraně kapacit

    Ve Zlínském kraji jsou nemocnice podle hejtmana Radima Holiše (ANO) těsně před naplněním maximálních kapacit. Omezení společenského života v kraji je to nejmenší, s čím lze nemocnicím pomoci, řekl Holiš.

  • Od středy končí prezenční výuka na základce v Bohumíně

    V Moravskoslezském kraji za pondělí přibylo 1880 pozitivně testovaných na covid-19. Proti minulému pondělku, kdy bylo 1560 nově nakažených, je to nárůst o 320 případů. Za poslední týden se nakazilo 14 269 lidí. Nejvíce nově nakažených v pondělí přibylo na Ostravsku, nejméně na Bruntálsku. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil hejtman Ivo Vondrák (ANO). Některá města v Moravskoslezském kraji už omezují hromadné akce, úřady vyzývají obyvatele zejména k elektronické komunikaci. Od středy se kvůli covidu-19 dočasně zastaví prezenční výuka na základní škole ČSA v Bohumíně na Karvinsku.

    Kvůli onemocnění covidem i vysokému počtu pedagogických pracovníků školy, kteří jsou v karanténě, ministerstvo školství souhlasilo s dočasným uzavřením základní školy od 24. listopadu do 30. listopadu včetně. „Naštěstí tahle anomálie s onemocněním spousty kantorů a řadou pozitivních testů postihla pouze jednu bohumínskou ‚základku‘, ale taková je doba a stát se to může kdykoliv a kdekoliv. Když nás škola požádala o svolení žádat ministerstvo o úpravu organizace školního roku, souhlasili jsme, protože v prvé řadě jde o zdraví zaměstnanců školy a dětí. Doufáme, že všichni budou brzy v pořádku a výuka se vrátí znovu do tříd, protože on-line prostředí nemůže klasickou výuku nikdy nahradit,“ uvedl místostarosta Bohumína Igor Bruzl (ČSSD). Po dobu, kdy nebude možné prezenční vyučování, bude škola v rámci možností organizovat distanční výuku.

  • Covid narušil chod brněnského onkologického ústavu

  • Dušek: Pozitivních bylo 40 pct diagnostických testů, což je největší problém

    Pozitivní jsou v posledních dnech průměrně téměř čtyři z deseti lidí, kteří se nechají testovat na covid-19 kvůli příznakům. Sedmidenní relativní pozitivita těchto takzvaně diagnostických testů dosahuje 37,2 procenta, v některých minulých dnech bylo překročeno i 40 procent. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška je to největší problém. Znamená vysokou virovou nálož v populaci. Za bezpečnou odborníci v dřívějších vlnách epidemie označovali relativní pozitivitu kolem deseti procent.

    Dušek připomněl, že minulý týden bylo ve dvou dnech provedeno přes 90 000 PCR testů na covid-19. Očekávalo se, že velký počet testů sníží relativní pozitivitu, ale ona naopak dál roste. „Až se tenhle parametr zastaví a zůstane nějakou dobu na tom plató, tak nám potom s desetidenním zpožděním začne klesat nápor na jednotky intenzivní péče,“ vysvětlil.

    Kvůli změnám v uznávání testů se v posledních dnech počty provedených testů proměňují. Od začátku listopadu neočkovaní dospělí sami platí testy, kterými by se prokazovali jako covidovými certifikáty. Ostatní je dál mají hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Preventivních antigenních testů po jejich zpoplatnění asi o třetinu ubylo. Přibývalo ale naopak testů diagnostické a epidemiologické indikace, tedy testování rizikových kontaktů nakažených, jejichž počty stoupají.

  • Jihočeští hygienici zaznamenali za 24 hodin nejvíc případů od začátku pandemie

    Jihočeští hygienici zaznamenali za posledních 24 hodin 1580 nových případů koronaviru. Je to nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie. Mezi žáky základních a středních škol hygienici evidovali rekordních 685 případů. Vyplývá to z aktuálních údajů jihočeské hygienické stanice.

    „Výrazně nejvyšší byl denní přírůstek mezi školáky ve skupině 10 až 14 let, kde přibylo 314 pozitivních. Mezi mladšími školními dětmi v rozmezí pět až devět let pak bylo 235 pozitivních. Je proto zcela evidentní, že testování ve školách má velký smysl a díky němu se nám daří izolovat děti, které jsou většinou bezpříznakové a dál by roznášely infekci ve svém okolí,“ uvedla ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

  • Vědec Hajdúch: Česko čeká zítra další rekord

  • Vojtěch: Moravské kraje jsou na tom hůř kvůli nízké proočkovanosti

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) očekává razantnější proticovidová opatření v moravských krajích včetně rušení hromadných akcí. Domluvil se na tom s hejtmany a hygieniky. Řekl to dnes na odborné konferenci Efektivní nemocnice. Zlínský kraj od příštího týdne omezí nejméně na 14 dní společenský život, zakáže hromadné akce nad 100 osob. Opatření vyhlásí tamní hygienická stanice.

    „Zatím je situace rozdělená na Moravu a Čechy. Moravské regiony jsou mnohem více zatíženy,“ uvedl ministr. Domnívá se, že protiepidemická opatření v moravských krajích budou podobná jako avizovaná ve Zlínském kraji na regionální úrovni. „Myslím si, že dojde k razantnějším opatřením ve smyslu zrušení hromadných akcích a podobně. To už se teď děje, domluvili jsme se na tom s hejtmany a krajskými hygienickými stanicemi,“ dodal.

    Podle něj situace na Moravě souvisí s nižší proočkovaností. „Ta korelace mezi nízkou proočkovaností a vysokým počtem nakažených je naprosto zřejmá,“ dodal. Ve Středočeském kraji má dokončené očkování 57,39 procent populace, v Moravskoslezském a Olomouckém kraji 50,2 a 50,3 procenta.

  • Uherskohradišťská nemocnice od středy částečně omezí operace

    Uherskohradišťská nemocnice od středy částečně omezí operace. Dnes to řekla její mluvčí Lucie Sedláčková. Ostatní nemocnice ve Zlínském kraji omezily kvůli nárůstu počtu pacientů s covidem-19 operace již dříve. V nemocnicích také pomáhají vojáci.

    „Od středy dojde k prozatím částečnému omezení operativy. Týká se to především výkonů, u kterých se předpokládá pooperační intenzivní péče či delší doba hospitalizace,“ uvedla Sedláčková. V Uherskohradišťské nemocnici je k dnešku 89 pacientů s koronavirem, z toho 15 je jich na jednotce intenzivní péče.

  • Liberecká nemocnice hledá desítky brigádníků na výpomoc pro lůžková oddělení

    Liberecká krajská nemocnice hledá desítky brigádníků na dlouhodobou výpomoc pro lůžková oddělení. Personál jí chybí kvůli péči o covidové pacienty. Dnes o tom informoval mluvčí Krajské nemocnice Liberec (KNL) Václav Řičář.

    „Potřebujeme pomoc na lůžkách, našemu personálu dochází síly a není kde brát. Není to tak, že by se nemocnice zastavila a věnovala jen covidovým pacientům, ale funguje nadále i pro ostatní pacienty a není možné vzít lidi z jiných oddělení,“ řekl mluvčí.

  • Šéf policie varuje před ztrátou až 10 000 lidí, kteří odmítají vakcínu

    Policie by mohla ztratit až 10 000 lidí, kteří dosud odmítají očkování proti covidu-19. K možnosti povinné vakcinace pro policisty, které stát zvažuje, to dnes uvedl policejní prezident Jan Švejdar. Povinné očkování policistů si nyní neumí představit, dodal. O povinné vakcinaci pro některé profese a lidi nad 60 let stát uvažuje kvůli zesilující epidemii koronaviru.

    Alespoň jednu dávku očkování proti covidu-19, které je většinou dvoudávkové, dosud dostalo téměř 82 procent policistů a občanských zaměstnanců, oznámil Švejdar. „Za to jsem rád a považuji to za skvělý výsledek. Nejsem si ale jist, zda si policie může dovolit ztratit až 10 000 kvalifikovaných lidi, kteří očkování doposud odmítají,“ dodal.

    O zavedení povinného očkování pro konkrétní profesní skupiny je podle Švejdara třeba diskutovat a vyjasnit si následky, které by to pro ně v praxi mohlo mít. „U Policie ČR si to v tuto chvíli nedovedu představit,“ dodal.

  • Sněmovna nebude projednávat aktuální opatření

    Opoziční hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) neprosadilo návrh, aby Sněmovna na nynější schůzi projednala vládní opatření proti covidu-19. Označilo je za neúčinná a nepřijatelná, prohlásil dnes ve Sněmovně předseda SPD Tomio Okamura. Uvedl, že SPD bude usilovat o svolání mimořádné schůze. K tomu by hnutí potřebovalo ke svým 20 podpisům sehnat dalších dvacet.

  • Proboha, pomozte nám, žádá ředitel moravské nemocnice

    „Chybí nám 160 zaměstnanců, kteří jsou v pracovní neschopnosti. 30 lidí je covid pozitivních. Situace je kritická. Lidé nedodržují opatření. Všechna tíha leží na nás. Proboha, pomozte nám,“ žádá ředitel nemocnice v Uherském Hradišti Petr Sládek.

  • Po Zlínu chce omezit setkávání lidí i jižní Morava

    Také na jižní Moravě zvažují, že podobně jako v sousedním Zlínském kraji kvůli epidemické situaci omezí kulturní či sportovní akce. „Po jednání s vládou jsem se na zítra domluvil s ředitelem krajské hygieny a budeme řešit, jaká opatření mohou vyhlásit. Uvidíme, jaký na to bude mít názor. Pokud ale nedělá nic vláda, budu se snažit přesvědčit hygieniky, aby k nějakým opatřením sáhli oni. Neříkám, že budou stejná jako v sousedním kraji,“ uvedl hejtman Jan Grolich na dotaz Seznam Zpráv.

    V úvahu připadá omezení velkých akcí, včetně vánočních trhů. „Je třeba to zvážit. Opatření musí snížit šíření viru. Mohou to být aktivity, které směřují k velkému sociálnímu kontaktu. Je to na debatu s hygienou,“ doplnil Grolich. Řekl, že pokud není vyhlášený celostátní nouzový stav, musí kraj také řešit právní otázky. Třeba kdo by nesl následky za ušlý zisk z akcí.

  • Zlínský hejtman: Stav nebezpečí není řešením

    Zlínský hejtman Radim Holiš (ANO) již dnes řekl, že by přivítal vyhlášení nouzového stavu, na tom se však hejtmani neshodli. Podle Holiše není řešením vyhlásit v kraji stav nebezpečí, podle něj není vhodným nástrojem na řešení epidemie.

  • Pekarová Adamová pro Seznam Zprávy: Chtějí nám předat zemi v nejhorším covidovém stavu. ANO chce důkazy

    Poslanecký klub hnutí ANO bude chtít ve Sněmovně vysvětlení slov předsedkyně dolní komory a TOP 09 Markéty Pekarové Adamové, která nedávno pro Seznam Zprávy řekla, že je záměrem vlády Andreje Babiše (ANO) předat zemi v co nejhorším stavu z hlediska covidu. Na tiskové konferenci to řekl vicepremiér Karel Havlíček (ANO). Po Pekarové Adamové chce výrok doložit, případně se podle něj má omluvit.

    „Myslím si, že v tuto chvíli je záměr vlády Andreje Babiše udělat všechno pro to, aby nám předali zemi, co se týče covidové situace, v co nejhorším stavu,“ řekla nedávno Pekarová Adamová.

    Podle Havlíčka výrok vzbudil rozhořčení zejména u zdravotníků, policistů, úředníků, sociálních pracovníků, zdravotních sester či vojáků, kteří se snaží řešit koronavirovou krizi. Vyjádření Pekarové Adamové je skandální a nepřijatelné, řekl Havlíček. Šéfka Sněmovny podle něj nespojuje společnost, její vyjádření dalo zelenou dezinformacím. Chce po Pekarové Adamové vysvětlení, na základě čeho došla k závěru, že jde o záměr způsobit nejhorší možné řešení. Pokud tak neučiní, má se omluvit nikoli vládním činitelům, ale všem, kteří se snaží situaci řešit.

  • Ředitel nemocnice: Povinné očkování podporuji, může být ale komplikací

    Ředitel Městské nemocnice Ostrava Petr Uhlig podporuje povinné očkování zdravotníků. Zároveň se ale obává toho, že by obdobné nařízení mohlo přivést nemocnici do ještě větších personálních problémů.

    „Povinné očkování podporuji u zdravotníků a zaměstnanců v sociálních službách, hlavní je snížení rizika onemocnění. Na šíření covidu to bude mít pravděpodobně jen minimální dopad, ale dopady a důsledky izolace a samotné nemoci jsou pro očkované rozhodně příznivější. I v našem zdravotnickém zařízení máme zaměstnance, kteří se neztotožňují s opatřeními tohoto typu. V případě povinného očkování reálně hrozí, že někteří nebudou moci bez očkování poskytovat péči, a tím bychom se dostali do ještě většího personálního problému. Před zahájením této povinnosti je nutné mít situaci legislativně připravenou k řešení,“ uvedl Uhlig.

  • Předsedové Spolu a PirSTAN ve středu představí plán opatření proti covidu

    Pětikoalice Spolu s Piráty a Starosty, která má vytvořit příští vládu, představí svůj plán opatření proti šíření covidu pro příští týdny a měsíce na tiskové konferenci ve středu ráno. Řekl to dnes předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura po společném jednání klubů Spolu (ODS, lidovci a TOP 09). Tiskové konference se podle něj zúčastní předsedové všech pěti stran koalice, experti takzvaného Anticovid týmu i kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

    Stanjura dnes nechtěl komentovat aktuální vývoj epidemie. Uvedl, že odpovědnost stále nese končící kabinet hnutí ANO a ČSSD.

  • Zlínský kraj ruší akce nad 100 lidí

    Ve Zlínském kraji budou zakázány akce nad 100 lidí, řekl hejtman Radim Holiš. Opatření by na základě legislativních možností měli vyhlásit hygienici. Připraveno by mělo být v pátek, aby mohlo od pondělí platit.

    Zákaz akcí nad sto lidí by se týkal venkovních akcí i akcí konaných uvnitř. „Nechceme úplně zastavit sportovní utkání a jiné společenské akce,“ uvedl hejtman. O věci dnes jednala epidemiologická komise kraje, podle hejtmana se řešilo, jaké jsou zákonné možnosti.

  • Spolu si bere „bobříka mlčení“

    Koalice Spolu se nebude během úterý vyjadřovat ke covidu, ve středu bude tisková konference ve Sněmovně i se členy Anticovid týmu, uvedl lidovec Marek Výborný před jednáním Sněmovny.

Reklama

Hlavní zprávy