Hlavní obsah

Biden dál zpřísňuje pravidla pro cestující do USA. Země se bojí omikronu

Foto: Profimedia.cz

Test ne starší než 24 hodin a očkování. USA kvůli šíření varianty omikron zpřísňují cestovní pravidla.

Reklama

Americký prezident Joe Biden představil přísnější cestovní pravidla pro vstup do Spojených států. Důvodem jsou první odhalené případy nákazy variantou omikron, které úřady detekovaly hned na několika místech Spojených států.

Článek

Nová pravidla budou vyžadovat, aby každý cestující, který míří do USA z jiné země, měl negativní test nejpozději jeden den před odletem. Původní opatření přitom dovolovala prokázání se až tři dny starým testem. Nová pravidla doporučená americkým Centrem pro kontrolu a prevenci nemocí vstoupí v platnost v pondělí.

Nadále také platí opatření, že každý cizí státní příslušník, který cestuje do USA, musí být plně naočkován. Pro americké občany využívající leteckou dopravu, ať už celosvětově, nebo vnitrostátně, zatím tato povinnost neplatí. Bílý dům už ale dříve avizoval, že požadavek na očkování pro vnitrostátní cesty zůstává jednou z budoucích možností, uvádí stanice CNN.

Opatrnost ze strany Bidenovy administrativy podle stanice CNN zdůrazňuje, s jakou vážností vláda vnímá šíření nové varianty covidu-19. Variantu označenou jako omikron vědci stále zkoumají, aby zjistili, zda není přenosnější či nezpůsobuje vážnější průběh nemoci než dříve zjištěné varianty. Nadále se také zkoumá účinnost aktuálně využívaných vakcín proti nové variantě.

„Odborníci říkají, že počet případů nákazy se bude v následujících týdnech a během letošní zimy nadále zvyšovat, takže musíme být připraveni,“ uvedl Biden.

V pondělí Spojené státy zakázaly veškeré cesty z Jihoafrické republiky a sedmi sousedních zemí, s výjimkou amerických občanů a lidí s trvalým pobytem v USA, kteří musí mít negativní test pro vstup do země, další test po příjezdu už ale absolvovat nemusí. Na otázku novinářů, jak dlouho budou platit současná opatření, Biden reagoval, že „bude záležet na situaci“.

Případy nákazy variantou omikron zatím americké úřady odhalily v Kalifornii, Coloradu, Minnesotě, New Yorku a na Havaji. Nejvíce případů hlásí New York, kde bylo zjištěno pět případů nákazy touto variantou, uvedla ve čtvrtek guvernérka státu Kathy Hochulová. Jedním z nakažených má být muž, který se koncem listopadu zúčastnil konference na Manhattanu, uvedly místní úřady. Aktuálně probíhá trasování dalších účastníků.

Nákaza potvrzená ve středu v Kalifornii a ve čtvrtek v Coloradu byla detekována u cestujících, kteří se nedávno vrátili z Jihoafrické republiky. Osoba nakažená omikronem v Minnesotě se pak pravděpodobně nakazila na třídenní akci věnované japonským kresleným filmům (anime) v New Yorku.

Zatímco většina nakažených hlásí mírný průběh onemocnění, středně těžký průběh zdravotníci podle stanice BBC řeší u nakaženého člověka na Havaji, který je aktuálně v domácí izolaci. Místní případ nákazy omikronem je neočkovaný a covidem-19 se poprvé nakazil už v roce 2020. V posledních týdnech ale neopustil okolí svého bydliště, místní úřady se tak obávají, že varianta omikron na Havaji mezi místními už cirkuluje.

Prezident Biden ve čtvrtek zdůraznil, že nová pravidla nezahrnují částečný ani celonárodní lockdown. Vláda také nijak nerozšířila povinnost očkování. Bidenova administrativa se především snaží co nejvíce usnadnit přístup k testování.

Vláda se prostřednictvím pojišťoven snaží zajistit bezplatné domácí testy pro osoby disponující zdravotním pojištěním, další testy chce pak dostat do zdravotních středisek a malých klinik, kde by se mohli nechat zdarma otestovat lidé bez zdravotního pojištění.

Do zimních měsíců si administrativa vytyčila cíl naočkovat posilovacími dávkami co největší procento dospělé populace. Posilovací dávku vakcíny proti covidu-19 zatím zdravotníci v USA aplikovali asi 40 milionům lidí, podle Bidena má ale nárok na tuto dávku až 100 milionů Američanů. Ve Spojených státech má podle vládních plánů přibýt také několik stovek „rodinných“ očkovacích center, která mají pomoci také s proočkováním dospívajících a dětí, uvádí deník The New York Times.

Reklama

Související témata:

Doporučované