Hlavní obsah

BIS: Covid pomohl dezinformátorům. Narušil ale plány ruských špionů

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Šéf BIS Michal Koudelka.

Reklama

BIS ve výroční zprávě popisuje, jak koronavirová epidemie ovlivnila práci cizích tajných služeb.

Článek

Takzvané anticovid hnutí loni spojilo lidi, kteří se vymezují proti koronavirovým opatřením, a představitele dezinformační scény. Ačkoliv se konspirace díky jeho činnosti dostaly k větší části obyvatel než obvykle, hnutí se širokou veřejnost v Česku zmobilizovat nepodařilo. Ve své výroční zprávě za rok 2020 to uvedla Bezpečnostní informační služba (BIS).

Společenský vliv hnutí podle BIS oslabily vzájemné rozpory jeho představitelů, scéna se kvůli tomu tříštila, chyběla jí jednotná organizace a vůdčí aktér. Témata dezinformací se ustálila u kritiky politického uspořádání a politické reprezentace, členství v EU a NATO či diskreditaci liberálně demokratických hodnot.

„Tematické zaměření dezinformační produkce je tak dlouhodobě zcela v souladu se zájmy Ruské federace,“ píše BIS.

Opatření proti covidu-19 loni narušila plány ruské diplomacie a tajných služeb v Česku, uvedla ve své dnes vydané výroční zprávě za rok 2020 Bezpečnostní informační služba (BIS). Omezení pohybu ztížila možnosti kontaktů v politické, akademické i obchodní sféře. Rusko reagovalo zvýšeným zájmem o kontakty na proruské a protisystémové činitele, píše BIS.

Rusko se na českém území snaží získat přístup k českým státním příslušníkům, ale také užívá ČR jako místo, kde se pokouší o budování kontaktů s cizinci. „Rusko rovněž pokračovalo v aktivitách směřujících k poškozování ČR s využitím kybernetických nástrojů,“ uvedla BIS. Zcela v souladu se zájmy Ruska je v Česku podle BIS dlouhodobě i zaměření témat dezinformačních webů.

Čínské tajné služby se v České republice loni nejvíce soustředily na činnost v oblastech politické a vědeckotechnické rozvědky. Ve své výroční zprávě za rok 2020 to dnes uvedla Bezpečnostní informační služba (BIS). Za nejrizikovější z hlediska možných ekonomických škod kontrarozvědka označuje čínské zpravodajské zájmy a aktivity v rámci českých akademických institucí.

BIS ve výroční zprávě uvádí, že do budoucna bude výzvou stále asertivnější chování Číny, které se projevuje i na území Česka. Čínské zpravodajské aktivity podle BIS pokračovaly loni v ČR navzdory koronavirovým omezením, a to zejména pod diplomatickým a novinářským krytím. „V segmentu vlivových operací se čínský zájem a aktivita soustřeďovaly na přenesení viny za pandemii nemoci covid-19 na západní země a na narušení česko-tchajwanských politických a ekonomických vztahů,“ uvedla BIS.

Reklama

Doporučované