Hlavní obsah

Blog: Česko vstříc kolektivní Darwinově ceně

Daniel Zeman
spolupracovník redakce
Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Policie na kontrole hygienických opatření v pražském multikině, listopad 2021.

Reklama

Dialog mezi unaveným humanistou a frustrovaným nihilistou. O covidu, samozřejmě.

Článek

Původně jsem zamýšlel napsat stopadesátý generický komentář na téma covidové pandemie v Česku. Abych se ovšem neopakoval, přečetl jsem si, co píšou jiní – komentátoři, aktivisté, lékaři, sociologové, ekonomové. A začalo mi být z popisu současnosti i našich vyhlídek úzko, tak jsem toho radši nechal.

Podíval jsem se také, co jsem o tomto tématu psal já sám před rokem v průběhu druhého lockdownu, co jsem psal v průběhu třetího lockdownu, co jsem psal před pátou vlnou. Slovo od slova bych to mohl zkopírovat, protože jsme znovu tam, kde jsme byli – zdravotnický personál padá na hubu, pytle s mrtvolami se plní jako při menší přírodní katastrofě a vláda v demisi (i vláda budoucí) to spíš sleduje z úkrytu a čeká, až se to přežene.

S tím, jak narůstá frustrace lidí, tak čím dál častěji slýcháme i stesky o rozdělené společnosti. Je to taková oblíbená mantra, když chceme popsat, že si lidé nerozumějí a neposlouchají se. Na to už si člověk zvykl, rozdělenou společnost máme od první přímé prezidentské volby, od migrační krize, od druhé prezidentské volby, od Babiše, od MeToo, prakticky imrvére. Nikoho tím už nedojmeme.

Ale co má člověk dělat, když je rozpolcený i vnitřně a poslední dny se v něm soustavně bije unavený humanista s frustrovaným nihilistou. Ty pomyslné myšlenkové výměny vypadají zhruba následovně:

*** Tak se na to podívejme, zase máme přes 100 mrtvých denně, nemocnice na Moravě jsou až po okraj narvané lidmi s covidem a volají SOS, chybí odborný personál, protože to taky chytili nebo jsou doma s děckem v karanténě. Ruší se proto operace, na covidária se přeměňují málem i kumbály údržbářů, sanitky opět pendlují křížem krážem po republice a vozí pacienty tam, kde je ještě volno. V ordinacích to není lepší. Praktici nestíhají vypisovat žádanky na PCR testy, laboranti nestíhají PCR testy dělat, monoklonální protilátky na léčbu covidu došly, denně přibývá přes 20 000 nakažených a to jsou jen ti, o kterých víme. Není cesty zpět, jsme zase best in covid, prostě bude potřeba lockdown pro všechny.

--- Ne, žádné takové, žádný lockdown pro všechny. Já jsem se poctivě naočkoval, hned jak to šlo. Reakci na obě dávky jsem neměl úplně veselé, ale když vidím ty fotky z covidárií, tak chválabohu za to. Nosím roušku jak trotl celý rok, od podzimu se vyhýbám davům, hospodám, omezil jsem společenský život, chodím se testovat, pokud mám podezření na nákazu. Zkrátka a dobře, dělám všechno pro to, abych sebe, blízké i úplně cizí lidi neohrozil, a mám pykat za to, že ostatní to nebyli schopni dodržovat? Mám se zase zavřít na několik týdnů a měsíců doma? Já bych rád žil konečně normálně, chodil do kaváren, do restaurací, do kina, do knihoven. To samé chci i pro ostatní, kteří se chovají způsobně. Takže ne, žádný lockdown pro všechny, ale jen pro ty, co se dobrovolně neočkovali.

*** Teď je ale potřeba myslet v globále, pouze lockdown neočkovaných už nic nevyřeší. Na jiné možnosti už není čas, protože to vláda opět podcenila. Netestovalo se, když byl čas, nevymáhala se preventivní opatření. Čísla každým dnem rostou a my musíme hlavně ulevit zdravotníkům, to oni zase tráví šílené přesčasy ve špitálu, umírají jim pod rukama v agonii mladí i staří, nevidí se s rodinami, jsou vystaveni obrovskému riziku a stresu. A v konečném důsledku to odnášíme všichni, protože se omezuje i ostatní péče.

--- Já to chápu, je mi jich líto, zase se jim to hodilo všechno na hlavu a čeká se, že to zvládnou. Vůbec se nebudu divit, když se ti mladší po tomhle definitivně sbalí a zmizí někam pryč, kde si jich lidé váží. Ale já zároveň dělám vše pro to, abych jim tu práci nepřidělával, aby mě tam nikdy neviděli, k mé i k jejich radosti. Víc opravdu udělat nemůžu. Pak jdu na net a vidím nejrůznější případy, jak se to lidi snaží obcházet, a mám vztek. Vidím inzeráty od lidí, kteří hledají nakažené, aby to taky chytli, rozjel se obchod s falešnými certifikáty, v mnoha restauracích se chlubí tím, že očkování nekontrolují. Tihle lidé nasměrovali Česko ke kolektivní Darwinově ceně, ale odneseme to i my ostatní. Omezuju se sám od sebe pomalu druhým rokem, teď byla naděje na normální život v podobě vakcíny. Přesto to pořád nestačí a kvůli úplně cizím nezodpovědným lidem mám jít znovu do lockdownu? Ne, prostě ne. (Dupe nohama.)

*** Lockdown pro všechny je bohužel krajní, ale v současnosti zároveň jediné možné řešení, jak to alespoň trochu zabrzdit. Je to podobné, jako když si napouštíš vanu a přeteče ti přes okraj. Jako první musíš otočit kohoutkem a zastavit vodu, teprve potom můžeš začít vytírat podlahu. Když necháš vodu puštěnou, můžeš vytírat, jak chceš, ale stejně si vytopíš barák. Čím víc bude nakažených, tím větší je riziko, že to chytneš navzdory očkování. Nebo tvoji rodiče či prarodiče v rizikových skupinách, ještě než dostanou třetí dávku. Očkovali se totiž mezi prvními a hrozí, že už nemají dost protilátek a mohli by mít horší průběh.

--- Jinými slovy, i lidé, kteří udělali na začátku všechno správně, očkovali se a dodržovali poctivě všemožná opatření, jsou vystaveni smrtelnému nebezpečí, protože někdo jiný se dočetl v hromadném e-mailu s předmětem FWD: TOHLE VÁM MÉDIA TAJÍ, POŠLY TO DÁL!!!, že ve vakcíně vyvinuté za miliardy dolarů nejchytřejšími vědci světa je čip Billa Gatese nebo dehet? Není oblíbeným argumentem těchto lidí, že většina nemá ustupovat menšině? Proč by tedy většina očkovaných měla ustupovat řvoucí menšině dobrovolně neočkovaných? Máme se všichni tvářit, že je to naprosto v pořádku?

*** V pořádku to určitě není, ale máslo na hlavě nemají jen tihle lidé. Svou roli sehrála i hloupá očkovací kampaň vlády. Řeklo se, že očkování bude Tečka za koronavirem a spousta lidí je teď zklamaná nebo zaskočená, že je to tu znova. Přitom takoví Portugalci zvládli proočkovat mnohonásobně víc lidí s méně bombastickým sdělením – dostaneme epidemii pod kontrolu. V Česku nemáme ani proočkováno a už vůbec nemáme nic pod kontrolou. Druhou věcí je, že to nezvládly ani kraje, v nichž často vládly strany opozice, nyní už tedy budoucí vlády. Vytvořily sice velkolepá očkovací střediska ve větších městech, ale naprosto podcenily periferie, které se daly víc proočkovat mobilními týmy. Celkově to pramení ze ztráty důvěry lidí v instituce. Lidé odmítající očkování nevěří vládě, nevěří úřadům, nevěří vědcům, nevěří doktorům. Svou roli sehrávají i dezinformace.

--- Hlavně všechno nesvalujme na petrohradské trolly. V tomhle směru jsme si naprosto vystačili s mainstreamovými českými médii, kde se vždy spolehlivě najde nějaký bizarní zdroj, který věští z kávové sedliny a má silný NÁZOR. Sto doktorů na JIPce má jazyk na vestě, ale Česká televize je stejně schopná pozvat si toho jednoho jediného, který řekne, že se nic neděje.

*** Jiné názory ale nemůžeme potlačovat, ať už jsou sebehloupější. To je daň za svobodu. Podobné je to i s případným povinným očkováním. V tuhle chvíli je to možná celospolečensky žádoucí vynucovat, ale až se covid jednou přežene, může nám to zůstat jako precedens i v případech, kdy to úplně vítat nebudeme.

--- Pokud se covid přežene. Zatím se v tom plácáme už druhým rokem a státní aparát se chová, že to vidí poprvé v životě. Stále víc mě tohle pojetí sobecké svobody, která mé blízké ohrožuje na zdraví, přestává konvenovat. Naopak jsem se v posledních měsících stal příznivcem drakonického vymáhání práva a v současnosti mi zoufale chybí, že tu zkrátka neexistuje síla, která by opravdu hlídala, jestli se opatření dodržují. Pak jsou logicky pro srandu králíkům. Měšťáci zrovna nemusí skákat lidem na záda, tak špatně jako při blokádě slovenského Lidlu Kotlebovci na tom nejsme. Ale úplně by stačilo nasadit zase v obchoďácích černé šerify, kteří by hlídali roušky, jako tomu bylo v dobách, kdy jsme měli jednotky tisíc nakažených denně. Zkrátka aby lidi pochopili, že je zase zle.

*** Takhle bychom se tu mohli přetahovat donekonečna. My tu ale společně nic nevymyslíme, to je na větších šajbách, my si ani nemůžeme jít zademonstrovat, protože to už bychom si mohli rovnou jít stoupnout do fronty na kyslík. Máme ale jedinou jistotu.

- Jako že daně a smrt?

*** Daně, smrt, a že tato vlna není poslední. Tak se na to začněme psychicky připravovat.

- A to je taková hezká Tečka za tím naším případem.

Reklama

Doporučované