Hlavní obsah

Poplach kvůli omikronu. Británie rozjíždí masivní očkovací akci

Foto: Profimedia.cz

Fotografie z návštěvy britského premiéra Borise Johnsona v očkovacím centru v londýnském Westminsteru.

Reklama

Britský premiér Boris Johnson na základě predikcí vědců v neděli oznámil, že na zemi se valí „přílivová vlna omikronu“. Jako hráz má proti ní zafungovat masivní očkovací akce s cílem podat co nejvíce lidem třetí dávku.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Britská vláda v neděli jako jedna z prvních na světě zaujala jasný postoj k variantě koronaviru omikron. Rychlejší přenos ve srovnání se všemi předešlými variantami bere jako hotovou věc a rozjíždí přípravy na přeočkování národa třetí dávkou vakcíny.

„Omikron je vysoce infekční, jeho přírůstky se zdvojnásobují každé dva až tři dny, takže se velmi rychle stane dominantní variantou ve Spojeném království a pravděpodobně i ve zbytku světa,“ řekl pro Sky News britský koordinátor očkování a ministr školství Nadim Zahawi.

Za „fenomenální“ označil rychlost šíření omikronu i ministr zdravotnictví Sajid Javid, podle kterého už se omikron podílí zhruba na 40 procentech všech případů covidu-19 v Londýně. Deset lidí nakažených variantou je podle něj v nemocnici, píše BBC. Premiér Johnson později bez dalších podrobností uvedl, že nejméně jeden člověk nakažený omikronem zemřel.

Foto: Seznam Zprávy

V neděli se celkový počet případů omikronu v Británii s přírůstkem necelých 1 200 případů dostal přes 3 100. Drtivá většina se týká Anglie.

Británie má nejvíc potvrzených případů omikronu v celé Evropě. Hodně jich eviduje také Dánsko, které má po poslední aktualizaci dat téměř 2 500 případů. Obě země ale zároveň vynikají v dispozicích nutných k detekování variant. Je tak pravděpodobné, že jen ukazují reálný obrázek toho, co se děje nebo brzy bude dít i ve zbytku Evropy.

Británie nejprve v neděli zvýšila koronavirovou pohotovost na čtvrtý stupeň z pěti, který úřady vyhlásily naposledy letos v květnu. Premiér Boris Johnson pak další opatření týkající se především změn v očkování oznámil v televizním projevu.

„Obávám se, že nyní už je jasné, že dvě dávky vakcíny prostě nestačí k zajištění ochrany, kterou všichni potřebujeme. Dobrou zprávou ale je, že naši vědci jsou přesvědčeni, že třetí posilující dávka dokáže ochranu znovu zvýšit,“ řekl Johnson a oznámil, že posilující dávky budou v Anglii dostupné pro všechny nad 18 let už tento týden.

Lidé nad 30 let se na třetí dávku mohou podle BBC registrovat nyní, podmínkou pro ně je pouze dvouměsíční prodleva od podání druhé dávky. Dospělí pod 30 let se budou smět objednat od středy a budou muset dodržet o měsíc delší pauzu od druhé dávky, tedy tři měsíce. Od pondělí se budou také otvírat očkovací centra, kam budou moci lidé chodit na třetí dávku i bez objednání.

Cílem je podle Johnsona co nejdřív proočkovat co nejvíc lidí, posilovací dávku by měl dostat každý, kdo projeví zájem už do konce roku.

Johnson oznámil, že pomáhat s tím bude 42 týmů z armády, budou zřizována nová očkovací centra po celé Anglii, prodlouží se otevírací hodiny klinik, budou vyškoleny tisíce nových dobrovolníků a zajištěna podpora vakcinace i ve Skotsku, Walesu a Severním Irsku.

Vláda strategii postavila na základě rad od vědců, podle kterých omikron oslabuje účinnost vakcín, ale pokud má člověk třetí dávku, ochrana do značné míry zůstává. Minulý týden to naznačilo hned několik výzkumů, které testovaly účinnost vakcíny od Pfizeru.

Konkrétně to byl výzkum z Jihoafrické republiky, vlastní výzkum a zpráva společnosti Pfizer, malá studie z Izraele a studie samotných britských vládních poradců. Podle té se účinnost vakcíny Pfizer po čtyřech měsících od druhé dávky v prevenci symptomatické nákazy omikron snížila asi na 35 %, po třetí dávce ale vzrostla na 75 %.

Všechny tyto studie jsou předběžné a zatím se neví, jakou účinnost budou vakcíny mít proti těžkému průběhu.

Vědci podle Johnsona také „zatím nedokážou říct“, jestli má omikron mírnější průběh. „A i kdyby se ukázalo, že je to pravda, už teď vidíme, že se šíří tak moc rychle, že když vlna omikronu padne na populaci neproočkovanou třetí dávkou, riskujeme přetížení nemocnic,“ řekl Johnson.

Anglie kromě snahy o rychlé přeočkování rozhodla o několika dodatečných opatřeních. Kdo může, má podle nařízení pracovat z domova, zpřísnila se i pravidla vyžadující nošení ochrany dýchacích cest a od středy bude ke vstupu do klubů a na větší akce vyžadován covid pas.

Tato dodatečná opatření jsou součástí takzvaného plánu B, který vláda vyhlásila už minulý týden.

Reklama

Související témata:

Doporučované